loading
close
SON DAKİKALAR

İsrail'in Hizbullah'ın çağrı cihazları üzerinden dijital saldırı düzenlediği iddia edildi; Lübnan'da çok sayıda ölü ve yaralı var!

İsrail'in Hizbullah'ın çağrı cihazları üzerinden dijital saldırı düzenlediği iddia edildi; Lübnan'da çok sayıda ölü ve yaralı var!
Tarih: 17.09.2024 - 17:49
Kategori: Dünya

Militanların akıllı telefon yerine kullandıkları çağrı cihazlarına sızılmış. Lübnan'da 9 ölü 2800 yaralı. İsrail'in Hizbullah'ın çağrı cihazları üzerinden dijital saldırı düzenlediği iddia edildi. Suriye'de de yaralanan Hizbullah militanları oldu.

İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlattığı iddia etti. Çok sayıda Lübnanlı yaralandı. Lübnan kaynakları İsrail'i suçluyor

Lübnan'ın güneyinde iletişim için kullanılan çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah militanı ağır yaralandı. Militanların çağrı cihazlarının hacklendiği düşünülüyor. İran basınında yer alan habere göre; İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de yaralananlar arasında yer alıyor. ABD'li yayın organı The New York Times, “kablosuz cihaz”larda patlamalar yaşandığını yazdı. Lübnan Sağlık Bakanlığı patlama sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı da patlayan Hizbullah iletişim cihazlarının Hizbullah tarafından son aylarda getirilen son model cihazlar olduğunu söyledi.

Cihazlar, patlamadan önce ısındı

The Wall Street Journal'ın ismini vermediği bir Hizbullah yetkilisine dayandırdığı habere göre, bazı Hizbullah üyeleri çağrı cihazlarının ısındığını hissetti ve bir dizi patlamadan önce bunları imha etti. Yetkili, yüzlerce militanın bu iletişim cihazlarına sahip olduğunu ve kötü amaçlı yazılım nedeniyle ısınıp patlamış olabileceklerini de sözlerine ekledi.

Hizbullah yetkilisi: Savaştaki en büyük güvenlik ihlali

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

Hassas bir konu olduğu için isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Lübnanlı bir istihbarat yetkilisi, patlamaların Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazlarının Lübnan genelinde patlamasının ardından meydana geldiğini ve çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtığını söyledi.

Çok sayıda kişi yaralı olarak hastanelere başvurdu

Lübnan Hizbullah'ına yakın bir kaynak, patlamadan dolayı İsrail'i suçladı.

AFP'ye konuşan ve hassas konuları görüşmek üzere isminin açıklanmasını istemeyen gruba yakın bir kaynak, "Çağrı cihazlarının patlaması sonucu güneyde ve Beyrut'un güney banliyölerinde onlarca Hizbullah üyesi yaralandı" dedi.

Hizbullah'a yakın bir başka kaynak ise AFP'ye yaptığı açıklamada, olayın İsrail'in iletişim kanallarını ihlal etmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlama sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'den açıklama: Patlayıcı uzaktan kumandalı

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, patlayıcının uzaktan kumandalı olduğunu, Hizbullah tarafından harekete geçirilmek üzere içinde cep telefonu ve kamera bulundurduğunu kaydetti.

Tel Aviv'deki Hayarkon Park'ta 15 Eylül 2023'te yine benzer bir patlayıcının Hizbullah tarafından kullanıldığını aktaran Adraee, paylaşımında ele geçirildiğini öne sürdüğü patlayıcıya ait bir fotoğraf kullandı.

İsmini vermeden konuşan Hizbullah yetkilisi de Hizbullah üyelerinin taşıdıkları yeni çağrı cihazlarının lityum pillere sahip olduğunu ve bu pillerin patladığını ifade etti.

Panik hakim

Al Jazeera muhabiri, Beyrut'ta yaygın bir panik yaşandığını ve ambulansların başkentin güney banliyölerinde yoğun bir şekilde çalıştığını bildirdi. Reuters, bölge sakinlerinin ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söylediğini aktardı.

Yaralananların arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi de var

İran'ın Mehr adlı sitesinin haberine göre; İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani, Lübnan ve Suriye'de meydana gelen bir dizi çağrı cihazı patlamasında yaralanan kişilerin arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan'a ait Alhadath haber kanalının ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı habere göre; Hizbullah'ın üst düzey yetkilileri ve danışmanları da yaralananlar arasında yer alıyor.

Suriye'de de yaralanan Hizbullah militanları oldu

Öte yandan Lübnan'daki eş zamanlı patlamalarla aynı anda Suriye'deki Hizbullah militanlarının çağrı cihazlarında da çok sayıda patlama meydana geldi. Hizbullah militanlarının Suriye'nin başkenti Şam ve çevresindeki hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları