İşsizlik maaşı başvuruları 1 yılda 2 katına çıktı
![İşsizlik maaşı başvuruları 1 yılda 2 katına çıktı İşsizlik maaşı başvuruları 1 yılda 2 katına çıktı](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/issizlik-maasi-basvurulari-1-yilda-2-katina-cikti-1592806647.jpg)
2019 Nisan ayında işsizlik maaşına başvuran sayısı 142 bin 90 kişiyken bu sayısı 1 yılda 308 bin 968'e yükseldi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, nisan ayındaki işsizlik maaşı başvurularını Meclis gündemine taşıdı.
Budak'ın verdiği bilgiye göre nisan ayında, işsizlik maaşı başvuruları geçen yıla göre iki kat arttı. İş-Kur rakamlarına göre, Antalya'da geçen sene nisan ayında 4 bin 351 kişi işsizlik maaşına başvurdu. Bu yıl aynı dönemde ise başvuru sayısı dört kat artarak 17 bin 431 kişiye yükseldi.
Ülke genelinde 2019 Nisan ayında işsizlik maaşına 142 bin 90 kişi başvurdu. İşten çıkarmanın yasaklandığı 2020 Nisan ayında başvuru sayısı 308 bin 968'e çıktı. Budak, “İktidarın pandemi döneminde aldığı diğer önlemler gibi işten çıkarma yasağı da kağıt üstünde kaldı” dedi.
Budak, konuya ilişkin TBMM Başkanlığı'na Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdi. Budak, soru önergesinde, “İşten çıkarma yasaklanmasına rağmen hem Antalya hem de Türkiye genelinde işsizlik maaşı başvurularında yaşanan artışın sebepleri nelerdir? Yasa maddesine aykırı davranan kaç işverene, kaç işçi için, ne kadar idari para cezası kesilmiştir?” sorularını da yöneltti.
Çetin Osman Budak'ın verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:
"İş-Kur rakamlarına göre Antalya’da geçen sene nisan ayında 4 bin 351 kişi işsizlik maaşına başvurdu ve 2 bin 119 kişi de bu imkandan faydalandı. Bu sene ise başvuru sayısı Antalya’da dört kat artarak 17 bin 431 kişiye yükseldi, ama hak kazanan işçi sayısı yalnızca 3 bin 65. Dikkat çekici nokta, 2019 yılında hak kazanan kişilerin oranı yüzde 48 iken, bu oran bu sene yüzde 17’ye düşmüş durumda.
Yasak kapsamında işçi çıkaran işverene bir brüt ücret tutarında idari para cezası bulunuyor. Bu yaptırımın kaç işçi için, kaç firmaya uygulandığının da bilinmesi gerekiyor. Ya işverenler cezayı göze alarak işçi çıkarıyorlar ya da yasağı cezasız kılmanın yolunu buldular. İşsizlik maaşı başvurularındaki artıştan anlıyoruz ki işten çıkarmayı yasaklamak etkin bir çözüm olmamış. Başvuru bu kadar artmışken işsizlik maaşı alabilen işçi oranlarındaki ciddi düşüş de iyi niyet kurallarına uymayan haller gerekçesi ile işten çıkarmaların yaygınlaştığı endişesi yaratıyor. Çünkü bu gerekçeyle çıkarılan işçiler işsizlik maaşı alamıyorlar. Bu rakamların topluma izah edilmesi lazım. Ancak görünen o ki iktidarın pandemi döneminde getirdiği işten çıkarma yasağı da tıpkı diğer tedbirler gibi sadece kağıt üzerinde kaldı."
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları