İstanbul Modern, 22 Ocak'a kadar sürecek 'Hayal ve Hakikat Türkiye'den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar' sergisiyle Türkiye'nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların eserleri üzerinden göstermeyi amaçlıyor
12. İstanbul Bienali için Karaköy’e, Antrepo 3 ve 5’e gelenler, İstanbul Modern’e de uğrarlarsa Türkiye’nin sanat tarihine dair ipuçları taşıyan bir sergi gezecekler.
Küratörler Fatmagül Berktay, Levent Çalıkoğlu, Zeynep İnankur ve Burcu Pelvanoğlu’nun oluşturduğu seçki, 1900’lü yılların başından bugüne dek kadın sanatçıların resimden videoya çeşitli sanat disiplinlerindeki ürünlerine yer veriyor.
SERGİ ADINI BİR ROMANDAN ALIYOR
15 Eylül’deki açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı sergi, hayat hikâyeleri hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız, artık adları unutulmaya yüz tutmuş öncü kadın sanatçıları, yeniden keşfedilen modernleri ve son kırk yıldır çağdaş sanat ortamını yönlendiren 74 sanatçıyı birbirine bağlıyor.
Sergi, adını ilk Türk kadın romancı Fatma Aliye’nin Ahmet Mithat ile birlikte kaleme aldığı 1891 tarihli “Hayal ve Hakikat” romanından alıyor. Bir aşk romanı olarak dönemin pek çok özelliğini bünyesinde barındıran iki bölümlü kitabın hayal olarak adlandırılan kısmını Fatma Aliye, hakikate vurgu yapan kısmını Ahmet Mithat yazmıştı. Romanın kapağında Fatma Aliye, sadece cinsiyetini belirten “Bir Kadın” mahlasıyla yer aldı.
Sanatçıların hayal ve hakikat ile kurdukları ilişkinin ve hayallerini hakikate nasıl dönüştürdüklerinin izini süren sergi 22 Ocak’a kadar sürecek. Mihri Müşfik’ten Şükriye Dikmen’e, Hale Asaf’tan Aliye Berger’e, Füreya’dan Neş’e Erdok’a kadar farklı dönemlerden sanatçıları bir araya getiren sevgi, sanatseverler için önemli bir fırsat sunuyor.