loading
close
SON DAKİKALAR

'İstanbul'un neredeyse her yeri hafriyat alanı'

'İstanbul'un neredeyse her yeri hafriyat alanı'
Tarih: 19.10.2017 - 17:15
Kategori: Medya

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı ve Şehir Plancıları Odası'ndan Ayşe Yıkıcı, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk oldu. Balyalı ve Yıkıcı şehir içindeki hafriyat kamyonlarının yarattığı tehlikeyi anlattı.

İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı ve Şehir Plancıları Odası'ndan Ayşe Yıkıcı, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk oldu. Balyalı ve Yıkıcı şehir içindeki hafriyat kamyonlarının yarattığı tehlikeyi anlattı.

Ayşe Yıkıcı'nın konuşmasından bazı bölümler şöyle:

"-Beşiktaş'ta 2016-2017 arasında beton mikseri nedeniyle 35 kişi öldü. 

-İstanbul'un kuzeyindeki alanlar hafriyat döküm alanları olarak kullanılıyor.. 

Şile Sahil Köy en fazla tahsis yapılan alan. Orada ormanlık alan, yaban hayat, ekolojik sistem var. İstanbul'da yaşayan 20 milyonun ileride alacağı hava, içeceği su orada.

-Topbaş'ın cümlesidir 'Kuzeye doğru gelişmesi İstanbul'un katli olur' diyor. Recep Tayyip Erdoğan da belediye başkanlığı döneminde söylemişti bunu. Söylediklerini sonra unutuyorlar. 

-(İstanbul'da) Dava açtığımız planı bile savunur hale geldik. Kötünün de kötüsü var. 

-Büyükşehir Belediyesi'nin bir yetkisi, yönetmeliği var. Bunun şartlarını dahi uygulasa bu kazaların önüne geçilir. Yönetmeliğe göre şehir içinde günün hareketli saatlerinde kamyon girmesi yasak. Girenler özen izinle giriyor. Fikirtepe'nin beton mikserleri ve hafriyat kamyonları 7-24 çalışıyor. Bir sürü inşaat şirketi battı, diğerleri devlet eliyle kurtulmaya çalışılıyor. 

-Askeri alanlar İstanbul için fırsat. Beşiktaş'ta Yıldız Parkı dışında nüfusa hizmet edecek bir kent korusu yeşil alan yok.

-Planlama, işi bilenlere bırakılsaydı bugün bunları konuşmayacaktık. Trafik sorunu olmayacaktı.

Maçka Parkı'na açılacak 38 km'lik bir tünelden bahsediliyor. 6 ayrı tünel şeklinde... Konut alanlarının ve kuzey ormanlarının altından geçiyor. Hem kent için hem kuzey ormanları için tehlike arz ediyor. 

-Kentsel dönüşüm adı altında kent merkezlerindeki eski yapıları dönüştürüyoruz. Avrupa'da bu çoğunlukla sosyal konutlarda yapılıyor. Rezidans alanlarının ileride dönüşüm alanı olarak dönüşeceğini düşünüyorum. Türkiye'de hayata uygun değil. Mahalle denilen olgu yok oluyor. 

Tarık Balyalı'nın konuşmasından satır başları şöyle:

-"Büyükşehir Belediyesi CHP grubu olarak 2013'ten beri ne kadar hafriyat alanı oluşmuş çalışma yaptık. 
16 milyon metrekare alan hafriyat alanı olmuş.

Beyoğlu'nun 2 katından daha fazla bir alan. İstanbul'un her yeri neredeyse hafriyat alanı olmuş. Kuzey ormanları bölgesinde her yerde hafriyat atıkları var. Gece kaçak gelip döküp kaçıyorlar. Buna çok ciddi göz yumuluyor. 

-2012'de 85, 2013'te 99, 2014'te 142, 2015'te 409, 2016'da 369 ceza kesilmiş. Bu denetim değildir. 

Kaza olduğunda Büyükşehir Belediyesinin üstüne düşen bu kazalarla ilgili bilgi vermesi. Büyükşehir Belediyesi mevcut düzenin devamından yana. Bu düzenin devamını biz de hafriyatçılar da istemiyoruz. 

Yeni İBB başkanının bu konuda yeni bir açılım yapması gerekiyor. 

Sadece bizde mi binalar yıkılıp yeniden yapılıyor, sadece bizde mi hafriyat atığı çıkıyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayıp bizde oluyorsa bu ihmal olur. 

-İmar çılgınlığı bitmeden bu meseleleri sakin kafayla oturup tartışamayacağız. Her şeyin ana nedeni imar rantı."

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları