Köylüler ayı vurmanın cezasının 19 bin lira olması karşısında ne yapacağını şaşırdı.
KÖYLÜLERİN ELLERİ KOLLARI BAĞLI
Köylüler, ayı öldürmenin cezasının çok ağır olduğunu ifade ederek, “Ayıya zarar veremiyoruz, ama ayı bize çok zarar veriyor. Bağımızı, bahçemizi, bal kovanlarımız parçalıyor ve hayvanlarımıza saldırıyor. Ayıya zarar vermenin maliyeti çok yüksek. Öldürsek başka bir sorun, öldürmesek başka bir sorun. Yetkilerden bize yardımcı olmalarını bekliyoruz” dediler.
Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Özkan Yavuz da, son zamanlarda ayı popülasyonunda bir artışın yaşandığına işaret etti.
Yavuz, bir ayının 100 hektarlık bir alanda yaşayabildiğini ifade ederek, “Tabi ki her ayının belli bir yaşam alanı var. Ayıların son yıllarda ne kadar arttığına dair kesin bilgi yok. Sadece yaban hayatı geliştirme sahalarında yaptığımız envanterler neticesinde bir rakam ortaya çıkıyor” dedi.
Bölgede son zamanlarda bir kaç olayın yaşandığını bildiren Yavuz, bir ayının otobana girdiğini, bir ayıya da araba çarptığını ikisini de tedavi ettikten sonra Bursa'ya gönderdiklerini söyledi.
Özkan Yavuz, ayılar konusunda vatandaşın da önlem alması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Öncelikle yaban hayvanlarının bağ ve bahçelere girmemesi için vatandaşların önlem alması gerekiyor. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nda bağ ve bahçelerde kendini korumak için ruhsatlı tüfek taşıma belgesi bulundurulabilir. Tüfek bulundurmak için Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden belge almaları gerekir. Zorda kaldıklarında tüfek kullanarak vurma olayına girerlerse yakındaki kurumlardan, jandarmadan, muhtarlıktan, orman teşkilatından rapor tutturmaları gerekiyor. Kanunlar vatandaşın bu şekilde bağ ve bahçelerini korumalarını hükmediyor.”
AYIYI VURANA 19 BİN TL CEZA
Ayının ilk etapta korkutulması gerektiğine işaret eden Yavuz, korkutma maksatlı olmadan ayıyı öldürmek için ateş edildiği takdirde ayıyı vuran kişinin 19 bin lira para cezasına çarptırılacağını vurguladı.
Yavuz, ormanlık alanlardaki yaban hayvanlarının yiyecekleri bitki türlerinin toplamaması gerektiğine dikkati çekerek, “Ormanlık alanlardaki yaban hayvanların yiyecekleri kestane, mantar ve orman içindeki yemiş türlerinin toplanmaması gerekiyor. Bu tür yiyecekleri bulamayan ayılar aç kalıp köylere iniyor. Yakın bir zamanda bir köyümüze ayı girmiş. Onunla ilgili İstanbul'dan veteriner hekim çağırdık. Uyuşturucu tabancayla geldiler. Eğer o havzada ayıyı görebilseydik oradan uyuşturup alıp uygun uzak bir alana bırakacaktık. Biz elimizden geldiğince yiyecek ve diğer konularda önlemler almaya çalışıyoruz” dedi.