Mario Monti liderliğindeki hükümetin tasarruf paketi ve içerdiği değişiklikler bugün ülke genelinde yapılan grev ve mitinglerle protesto ediliyor.
Avro bölgesi ülkelerinde etkili olan ve en çok İtalya'yı vuran borç krizine karşı
Mario Monti liderliğindeki teknokrat hükümetin hazırladığı 33 milyar Avro değerindeki kemer sıkma tedbirleri, sendikalar tarafından bugün ülke genelinde yapılan grev ve mitinglerle protesto ediliyor.
İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL), Genel Çalışma Birliği (UGL), İtalya Çalışma Birliği (UIL) gibi sendikaların öncülüğünde ülke genelinde, sağlık, eğitim gibi kamu alanlarında 8 saatlik greve gidildi. Hastanelerde, acil vakalar dışında hizmet verilmediği belirtiliyor.
Grevin yanı sıra sendikaların organizasyonuyla sabah saatlerinde, Temsilciler Meclisi'nin önünde protesto mitingi düzenlendi.
Mitingde konuşan CGIL lideri Susanna Camusso, işçi haklarını düzenleyen ve üzerinde değişiklik yapılması gündemde olan 18. maddenin ayrımcılığı önlediğini söyleyerek, "Bu madde, medeniyet olmanın standardıdır. Demokratik bir ülkenin vazgeçemeyeceği bir maddedir" dedi. Camusso, değiştirilmek istenen 18. maddeden hükümetin iş reformu olarak söz ettiğini, aslında bu maddenin değiştirilmesiyle işten çıkarmaların kolaylaşacağını söyledi.
Sendikaların itirazına İtalyan Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia'dan cevap geldi. Marcegaglia, işçi haklarını düzenleyen 18. maddenin bir tabu olmadığını, iş hayatını düzenleyecek reformun büyük bir ciddiyetle ve ideolojiden arınmış bir şekilde yapılması gerektiğini savundu.
Hükümetin Noel bayramından önce yasalaşmasını istediği paket, Temsilciler Meclisi'nde onay aldıktan sonra bugün Senato'nun mali-bütçe komisyonunda görüşülmeye başladı.
Paketin bu hafta içinde Senato'da da kabul edilerek, yasalaşması bekleniyor.