Avrupa Birliği (AB) aynı yasayı uygulama konusunu tartışıyor.
UPM'nin Satış Direktörü Roberto Guala'ya göre, plastik poşet kullanımının yasaklanması ile beraber İtalya'da kâğıt poşet talebi gözle görülür ölçüde artış gösterdi. Guala konu ile ilgili görüşlerini şu şekilde aktarıyor: "Moda ve elektronik eşya sektöründeki perakendeciler ile eczaneler, daha çarpıcı bir baskı etkisi yarattığından beyaz Kraft kâğıdından yapılan kâğıt poşetleri tercih ediyor. Buna karşılık süpermarketler ile manavlar, tercihlerini beyaz ve kahverengi poşetlerden yana kullanıyor."
AB üyesi ülkeler arasında bir tek İtalya, plastik poşet kullanımını tamamen yasakladı. Yeni yasa uyarınca mağazalar bunları çevreye zarar vermeden doğada çözünebilen kumaş ya da kâğıt alternatiflerle değiştirmek zorunda bulunuyor. İtalya'nın bu kararı, ülke içinde ve dışında tartışmalara yol açtı. Guala insanların alışkanlıklarının zamanla değişeceğini belirtiyor ve ekliyor: "Kağıt poşetler yeniden kullanılabiliyor. Ayrıca eğer bunlar yüksek kaliteli kâğıt hamuru kullanılarak düzgün bir şekilde üretilirlerse, oldukça uzun ömürlü olabiliyorlar."
Uygulama genişliyor mu?
Avrupa Komisyonu şu anda, Avrupa genelinde plastik poşet kullanımını yasaklayacak benzer bir etkiye sahip yasa tasarısını değerlendiriyor. Komisyonun Atık Yönetimi Birim Başkanı Julio Garcia-Burgues üç alternatif üzerinden konuya yaklaştıklarını belirtiyor. Bunlar şu şekilde sıralanıyor: mevcut durumun muhafaza edilmesi, vergilendirme kanalıyla plastik kullanımının sınırlanması ve en uç seçenek olarak da tüm tek kullanımlık plastik poşetlerin AB'de tamamen yasaklanması.
Garcia Burgues'in değerlendirmesine göre Komisyon üyelerinin yapmak istediği şey, plastiği bir ambalaj materyali olarak yasaklamak değil. "Komisyon tarafından ortaya konan rapor özellikle plastik alışveriş poşetlerinin kullanımının azaltılmasına yoğunlaşıyor. Plastik poşetlere bağlı çevresel konular üretim ve tüketimi ilgilendiriyor. Eğer kâğıttan ve diğer alternatif materyallerden yapılma poşetlerin kullanımı, bu raporun bir sonucu olarak artış gösterirse, o zaman amacımıza ulaşmışız demektir." diyerek Burgues düşüncelerini ifade ediyor.
Çevresel bilinç
Plastiğin en zararlı yanı toplanamayan atık haline gelmesi olarak değerlendiriliyor. Plastik atıldığında, eninde sonunda denize gidiyor. Avrupa Parlamentosu'ndan Sirpa Pietikäinen: "Denizlerimiz ve okyanuslarımız plastik çorbası, devasa filolar halinde plastik şişeler, kaplar ve poşetlerle dolu bulunuyor. Mikroorganizmalar plastikle besleniyor ve kuş ya da balık gibi avcılar tarafından tüketildiklerinde de plastik atık besin zincirimize dahil oluyor. Bunun sonunda da bizim tabaklarımızdaki yerini alıyor." diyerek konu ile ilgili düşüncelerini belirtiyor. Pietikäinen, Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi'nde bulunuyor ve çevresel ajandayla ilgilenen bir grup parlamenterin yer aldığı Küresel AB ağının Başkanlık görevini yürütüyor.
Pietikänen'e göre plastik, tek kullanımlık poşetlerde ve ambalajlarda kullanıldığında sorun yaratıyor. Materyallerin daima son kullanım alanları dikkate alınarak seçilmesi gerektiğini savunan Pietikänen, ürünlerin daha uzun yaşam döngülerine sahip olmalarının ve mümkün olduğunca yeniden kullanılabilir şekilde üretilmelerinin önemli olduğunu belirtiyor.
Pietikäinen, "Mağazalarda verilen plastik poşetler, tek kullanım ile yeniden kullanılabilirlik arasında duran bir çeşit tehlikeli bölge yaratıyor. Gerçekleşmesini dilediğim şey, tüketicilerin istenmeyen "bir ömürlük poşetler"i geri getirmesine imkan tanıyan bir depozito düzeni. Eğer tek kullanımlık bir poşet istiyorsanız, kâğıt poşetin en iyi alternatif olduğunu bilmeniz gerekiyor." diyor.