loading
close
SON DAKİKALAR

'İthal etle fiyatlar düşmeyecek'

'İthal etle fiyatlar düşmeyecek'
Tarih: 31.07.2017 - 13:31
Kategori: Ekonomi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ,29 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumuna sıfır gümrükle 975 bin canlı hayvan ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı yetkisi ile ilgili olarak 'ithal etle fiyatlar düşmeyecek' dedi.

CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal ,29 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumuna sıfır gümrükle 975 bin canlı hayvan ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı yetkisi ve Toprak Mahsulleri Ofisine sıfır gümrükle toplam 2 milyon 250 bin ton hububat ithali izni verilmesine sert tepki gösterdi.

Yazılı açıklamasında “ ‘Çiftçiyi terbiye edici’ ithalat politikalarında değil, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır” dedi.
Bilindiği gibi hükümet 27 Haziran 2017 tarihli ve Resmî Gazete’de yayımlanan karar ile canlı büyükbaş hayvan ithalatında yüzde 135 olan gümrük vergisini yüzde 26’ya, sığır eti ithalatında 100-225 arasında değişen gümrük vergisini ise yüzde 40’a indirmişti. Ayrıca yüzde 130 olan gümrük vergisi oranı buğdayda yüzde 45’e, arpada yüzde 35’e, mısırda ise yüzde 25’e düşürmüştü.
Et ve Süt Kurumu'na sıfır gümrükle 500 bin baş canlı büyükbaş hayvan ile 475 bin canlı koyun ve keçi ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı için yetki verilirken, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne de 750 bin ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç için gümrük vergisiz ithalat yetkisi verildi.
Sarıbal açıklamasını şöyle sürdürdü;

İTHALAT ET FİYATLARINI DÜŞÜRMEZ

“Hükümet gümrük vergisi oranlarını indirdiğinde, enflasyonu düşürmek bahanesiyle hasat devam ederken gümrük vergilerinin düşürülmesinin, üreticinin elindeki hububat fiyatlarını baskılamaktan başka bir faydası olmayacağını belirtmiştim. Kırmızı et sorununun ithalat yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığı, ithalatın fiyatları düşürmediği yaşanarak görülmüştür. Buna rağmen ithalat sarmalında hala ısrar edilmektedir.”

TARIMSAL ÜRETİMİ KORUMAMAK BAŞKA ÜLKELERİN ÇIKARINADIR!

“Hükümet çiftçinin değil şirketlerin çıkarlarını koruyan politikaları uygulamaktadır. Tarımsal üretimde koruma duvarlarını kaldırmak, başka ülkelerin devlet destekli ürünlerine kapıları sonuna kadar açmak,başka ülkelerin çıkarına fayda sağlamak anlamına gelmektedir. Gümrük vergisi oranlarını düşürmek veya sıfırlamakla üretimi değil ithalatı teşvik eden politikalar uygulamaktadır. Böylelikle ülkemize tarım ürünleri satan başka ülkelerin çiftçilerini desteklemektedir.

İTHALAT POLİTİKASI ÜLKEMİZİ DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRDİ

Bu politika ile Türkiye birçok üründe dışa bağımlı hale gelmiştir. Çiftçimizin kullandığı girdiler hem pahalı hem de dışa bağımlıdır. Buna karşılık ürün fiyatları ise düşüktür. Sübvansiyonlu ucuz ithal ürünlerle rekabet şansı bulunmayan üreticimize bu durumda tarımı, toprağı terk etmekten başka çare kalmamaktadır.

ÇÖZÜM ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK VE DESTEKLEMEDEN GEÇER

Daha önce de belirttiğim gibi, çözüm “çiftçiyi terbiye edici” ithalat politikalarında değil, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları