loading
close
SON DAKİKALAR

İTO’dan çarpıcı rapor: 112'ye, 184'e ulaşılamıyor; hastalar kendi başlarına iğne yapıyor

İTO’dan çarpıcı rapor: 112'ye, 184'e ulaşılamıyor; hastalar kendi başlarına iğne yapıyor
Tarih: 05.12.2020 - 17:23
Kategori: Sağlık, Yaşam

İstanbul Tabip Odası Aile Hekimleri Komisyonu, “İstanbul’da Pandemi Sürecinde Birinci Basamak Aile Sağlığı Merkezlerinde Durum Raporu"nu kamuoyuna açıkladı.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Aile Hekimleri Komisyonu, “İstanbul’da Pandemi Sürecinde Birinci Basamak Aile Sağlığı Merkezlerinde Durum Raporu’nu” kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, “Bulaşı artıran koşullar düzeltilmeden, ne filyasyon ekiplerinin, ne aile sağlığı merkezleri (ASM) ekiplerinin, ne hastane ekiplerinin ne de yoğun bakım ekiplerinin çabaları salgını söndürmeye yetmez” denilerek çarpıcı bilgilere yer verildi.

BİR AİLE HEKİMİNE 80-90 HASTA VEYA TEMASLI

“ASM’lerin pandemi yokmuş gibi çalıştırıldığı” ifade edilen raporda, “İstanbul’da görev yapan aile hekimleri her gün kendilerine kayıtlı ortalama 80-90 kadar Covid-19 PCR pozitif vaka ve temaslı hastalarını izleyip, sorularını yanıtlamaya, sorunlarına çare bulmaya çalışmakta, ancak çoğu kez çare bulamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır” denildi.

Filyasyon ekiplerinin çalışma koşullarına da değinilen raporda, “Filyasyon ekipleri, yoğun iş yükleri nedeniyle hastalara ulaşmakta gecikmekte, bu da temaslı takibi ve ilaca başlanmasında süre kaybına neden olmaktadır. Artan yoğunluk ve eksik uygulamalar nedeniyle filyasyon çalışmalarının hasta ve temaslı takibinde amacına yeterli düzeyde ulaşamadığını düşünmekteyiz” ifadeleri yer aldı.

KENDİ BAŞLARINA İĞNE YAPIYORLAR

Evde tedavisi süren Covid-19 hastalarının, ASM’lere gidemedikleri için kendilerine kan sulandırıcı iğne yapmak zorunda kaldığı da vurgulanan açıklamada, “Hastalar tedavide verilen ilaçları kullanmak istemiyor ya da hiç kullanmıyor. Mide kanaması geçiren hasta bile hastanelere gitmekten korkuyor” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Son aylarda salgının artışı ile mide kanaması, kalp krizi, nörolojik ve psikiyatrik şikayeti ve kontrol dışına çıkan şeker, tansiyon gibi birçok acil sağlık ihtiyacı olan hastaların tanı ve tedavileri için hastanelere gitmekten kaçındıklarını öğreniyoruz. Bazı hastaların hastane sisteminden günlerce randevu alamadıklarıda bir gerçek. Bu durumda olan hastaların yaşamlarının tehlikede olduğunu ya da kalıcı sağlık sorunu yaşadıklarını gözlemlemekteyiz.

HASTALAR 112’YE ULAŞAMIYOR

Evde tedavi altındaki hastaların durumlarının ağırlaşması halinde 112 Acil Sağlık Hizmetlerine 184 SABİM ve ilçe sağlık müdürlüklerine ulaşılamadığı, bu yüzden mağduriyetlerin yaşanıldığı bilinmektedir. Konu ile ilgili aile hekimlerinin yetki ve sorumluluğu olmadığından, devreye girseler bile sonuç alınamamaktadır. Semptomu olan hastaların hastanelere gitmek için 112 birimlerine ulaşamadıkları ya da uzun süre beklemek istemediklerinden yüksek paralar karşılığında özel hastane ambulanslarından hizmet aldıklarını da biliyoruz.

SU ÇİÇEĞİ VE ZATÜRREE AŞISI YOK

Mevsimsel grip aşısının yeterli dozda temin edilmemesi ve dağıtılamadığı için sağlık çalışanları dâhil birçok risk grubunda olan hastalarımıza hala influenza aşısı yapamadığımızı, bu durumda hastalarımızın haklı serzenişini göğüslemek zorunda kaldığımızı, hastalarımızı koruyamamanın bilincinde olduğumuzun bilinmesini isteriz. 1 yaş bebeklerimize yaptığımız su çiçeği aşısı da iki aydır dağıtılmadığı için, bu dönemde ASM’lerine aşı için getirilen bebeklerimiz geri çevrilmekte, süresiz aşı ertelemesi yapılmaktadır.”

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları