Japonlar Denizleri Plastiklerden Korumanın Yolunu Keşfetti
Tokyo Bilim Üniversitesinden bir ekip, nehirlerdeki plastikleri toplayıp dönüştürerek denizleri temizlemeye yardımcı olan bir sistem geliştirdi.
Plastik kirliliği; çoğu toplumun ambalaj, tıbbi malzeme ve diğer ürünler için aşırı derecede plastiklere bağımlı hale gelmesiyle günümüz dünyasında giderek büyüyen bir soruna dönüştü. Denizlerde ve okyanuslarda, kasıtlı olarak çöp atılması veya bir nehirden taşınması yoluyla biriken plastik çöpler önemli çevresel zorluklara yol açıyor. Ayrıca, bu plastik sonunda mikroplastik adı verilen küçük parçalara ayrışıyor ve daha sonra besin zincirinde ilerleyerek çoğu canlı organizmaya nüfuz ederek çeşitli deniz ve kara ekosistemlerini etkiliyor. Hücre sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hala incelenmekte olsa da, birçok ülke ihtiyatlı bir duruş sergileyerek plastik kullanımını azaltma ve kirliliği önleme çabalarını artırmaya çalışıyor. Japonya da coğrafi konumu sebebiyle denzlerin kirlenmesinden en fazla etkilenen ülkelerden birisi.
Tokyo Bilim Üniversitesinden Yardımcı Doçent Mamoru Tanaka liderliğindeki bir araştırma ekibi, Japonya'daki nehirlerden plastik çöplerin uzaklaştırılması amacıyla ülke çapında analizler yapmaya karar verdi. Ekip, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan bir veri setini kullanarak nehir kıyılarından ve su yüzeylerinden plastik atıkların yıllık geri kazanımını ölçtü. 2016'dan 2020'ye kadar 109 nehir havzasından toplanan plastikleri analiz ettikleriler. Yılda 763 ila 1.177 ton arasında (ortalama 938 ton) plastik toplandı.
Tanaka, "Önceki çalışmalardan elde edilen emisyon tahminleri göz önüne alındığında, Japonya'nın yıllık plastik emisyonları yaklaşık 10.000-20.000 tondur. Bu çalışmada tahmin edilen nehir havzalarındaki yaklaşık 1.000 ton/yıl plastik kurtarımı, bu toplamın yaklaşık onda biri ila yirmide birini temsil ediyor. Bu, ülke çapındaki plastik emisyonunu azaltmaya yönelik ihmal edilemez bir katkıdır" şeklinde konuştu.
Araştırmacılar, verilere daha yakından bakarak, doğal afetlerin ve aşırı hava olaylarının nehirlerden toplanan plastik çöp değerlerindeki artışlarla yakından ilişkili olduğunu belirttiler. "Ota ve Kiso Nehri sistemleri, 2018'de toplanan plastik atıklarda önemli bir artış gördü. Her iki sistem de o yıl Japonya'nın batısındaki yoğun yağışlardan etkilendi," diye belirtti Tanaka, "Benzer şekilde, Abukuma Nehri sistemi, 2019'da plastik toplamada bir artış gördü, bu da 2019'da önemli su hasarına neden olan 19 No'lu Tayfunun etkisine bağlanabilir." Bu sonuçlar, bilim insanlarına sert hava olaylarına yol açan iklim değişikliği ile plastik kirliliği arasındaki olası bağlantılar hakkında da önemli fikirler verdi.
Bu ülke çapındaki analizin sonuçları yetkililerin ve gönüllü tabanlı kuruluşların gelecekteki temizlik faaliyetlerini planlamaları için yararlı olacağı düşünülüyor. "Şu anda Çevre Bakanlığı, Japonya'nın çeşitli bölgelerindeki plastik çöp seviyelerini bilimsel olarak tahmin ediyor. Tahminlerimiz, plastik atığın nerede ve ne ölçüde üretildiğini, ne kadarının toplandığını, ne kadarının toprağa ve nehir yataklarına bırakıldığını ve okyanusa ne kadarının boşaltıldığını kapsıyor ve böylece bu tahminleri desteklemek için önemli veriler sağlıyor," diyor Tanaka. Şansımız yaver giderse, bu çalışma sürdürülebilir plastik yönetimi elde etmek için daha iyi önlemlere giden yolu açacak ve plastik kirliliğinin yaban hayatı ve halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini azaltacaktır.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları