JES’e bilirkişiden olumsuz görüş: Tarım arazisinde sondaj kuyusu açılamaz
Çeşme’de sondaj yöntemiyle kaynak aramak için hazırlanan projeye, bilirkişi, ‘olumsuz’ görüş sundu. Bilirkişi heyeti, sondaj kuyularının açılması halinde tarımsal üretimin daha da azalacağına vurgu yaptı.
İzmir’in Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi’nde, sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti için proje hazırlandı. 215 bin 92 hektarlık alanda arama yapmak için hazırlanan projeye, İzmir Valiliği’nce ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı verildi. Arama ruhsatı alan ve her biri yaklaşık 372 metrekare büyüklüğünde 9 sondaj kuyusu da açacak olan firmaya verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, bölgede inceleme yapılması için bilirkişi heyeti atadı. Alanda keşif yapan heyet, raporunu tamamlayarak mahkemeye sundu.
Raporda, jeotermal enerji santralı (JES) kurulması planlanan toprakların bağcılık ve zeytin ağacı için çok uygun yetişme koşulları sunduğu da belirtilerek, sondaj alanları için belirlenen sahanın çevresinde, zeytin ağaçları ve üzüm bağlarının yoğun şekilde bulunduğu bilgisine yer verildi. Bilirkişi, sondaj çalışmalarının yapılması halinde, ülke nüfusunu karşılamayan üretimin, daha da azalacağına vurgu yaptı: “Çevre halkının yegane geçim kaynağının tarımsal üretim olduğu düşünüldüğünde, kamu yararından bahsetmek mümkün değil.”
RAPOR ÖNEMLİ
Davayı takip eden avukat Seher Gacar, şunları söyledi: “Firmanın 3 yıllık ruhsat süresi bitti. Bu anlamda bilirkişi raporu çok önemli. Şayet bilirkişi raporu aleyhimize olsaydı, yeni ruhsat için talepte bulunulurdu.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları