loading
close
SON DAKİKALAR

'Kadın psikolojisi' nedir?

'Kadın psikolojisi' nedir?
Tarih: 24.06.2024 - 11:35
Kategori: Kadın

"Kadın psikolojisi" yaklaşımı genellikle 19. yüzyılın sonlarında bir psikolog olan Karen Horney'ın öncü çalışmasına atfedilir. Çalışan kadınlar bazen ücretli iş ve annelik sorumluluklarını dengeleyebilmek için kariyerlerinde tavizler veriyorlar.

Kadın psikolojisi, kadınların yaşamları boyunca karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve politik konulara odaklanan bir yaklaşımdır. Sigmund Freud'un kadın cinselliği görüşü gibi erkek egemen gelişim teorilerine bir tepki olarak ortaya çıktı. Karen Horney'ın orijinal çalışması, erkek gerçekliklerinin kadın psikolojisini tanımlayamayacağını çünkü kız çocukların veya kadınların deneyimlerinden haberdar olmadıklarını savundu. Teorisyenler bu yeni feminist yaklaşımın gerekli olduğunu ve kadınların sosyal varlığının psikolojilerini anlamada çok önemli olduğunu iddia etti. Dr. Carol Gilligan'ın araştırmasında, kadın psikolojisinin bazı özelliklerinin erkekler tarafından tanımlanan verili toplumsal düzene uymak için ortaya çıktığı ve bunun mutlaka cinsiyetlerinin veya psikolojilerinin doğası gereği olmadığı ileri sürülmektedir.

Horney'ın teorisi

"Kadın psikolojisi" yaklaşımı genellikle 19. yüzyılın sonlarında bir psikolog olan Karen Horney'ın öncü çalışmasına atfedilir. Horney, onun erkek egemen olduğunu ve bu nedenle önyargıları ve fallus merkezli görüşleri barındırdığını savunarak Sigmund Freud'un psikanalitik teorisiyle çelişti. Horney'ın iddiasına göre Freud'un teorisi kadınlığı tarif edemiyor, çünkü onun gerçek kadın deneyimi tarafından değil, erkek gerçekliği üzerinden oluşturulmuştu. Bunun bir örneği, Freud'un, kadın kişiliğinin penis kıskançlığı sergileme eğiliminde olduğu önermesidir; burada bir kız çocuk, bir penise sahip olmama başarısızlığını yanlış bir davranış için bir ceza olarak yorumlar ve daha sonra annesini suçlar. Freud bunu şu cümlelerle anlatır: "onu (penisi) gördü ve onsuz olduğunu biliyor ve ona sahip olmak istiyor." Horney, bunun penis kıskançlığı değil; aynı cinsiyetten ebeveynin sevgisi için, rekabet olarak gördüğü karşı cinsten ebeveyne karşı temel kaygı, düşmanlık ve öfke olduğunu ve bu nedenle onu kendi güvenliğine doğrudan bir tehdit olarak gördüğünü savundu. Kadın psikolojisi teorisinin bir parçası olarak Horney, bu yönün cinsel dinamiklerden ziyade kişilerarası dinamiklere (örneğin sosyal güçteki farklılıklar) dayalı olarak çözülmesi gerektiğine inanıyordu.

Horney, Freudyen konsepte karşı çıktı: penis kıskançlığını yapıbozuma uğrattı ve bunu, kadınların başarı ve her iki cinsiyetin özelliği olan güvenlik için kendi doğal ihtiyaçlarını ifade etmek istemesinden başka bir şey olarak tanımladı. Horney'nin kadın psikolojisini, Freud'un dünyaya ve yaşamın olumsuzlanmasına yönelik karamsarlığına kıyasla, dünyaya ve yaşamı olumlamaya karşı iyimser olarak tanımlayan bir benzetme vardır.

Annelik ve kariyer

Kadın psikolojisi uzmanları tarafından ana hatlarıyla belirtilen bir dinamik, anneliğin daha geleneksel rolleri ile bir kariyer kadınının daha modern rolü arasındaki dengeleme eylemidir 20 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Roller mutlaka birbiriyle çelişmez: ek gelir, ailenin geçimini sağlamaya yardımcı olur ve çalışan anneler, ailenin ötesinde topluma katkıda bulunuyormuş gibi hissedebilirler.

Hem anneler hem de babalar, hem iş hem de aile hayatını dengeleme baskısını hissediyor ve babalar, bir asır önce olduğundan daha fazla evde vakit geçirmekte, çocuk bakımı ve ev işleriyle uğraşmaktadır. Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, katılımcıların %42'sinin yarı zamanlı çalışan bir annenin ideal bir senaryo olduğuna inandığını, %16'sının ise anneler için tam zamanlı çalışmanın ideal olduğunu düşündüğünü ve geri kalanının annelerin evde kalması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Babaların %46'sı ayrıca çocuklarıyla yeterince zaman geçirmediklerini hissettiklerini bildirdi: Bu Pew araştırma anketine yanıt veren babalar, çocuk bakımı için annelerin yarısı kadar zaman harcıyordu. Çalışan babaların %15'i işi dengede tutmanın ve çocuklarına bakmanın çok zor olduğunu belirtmiştir. Aynı çalışma, çalışan babaların %50'sinin iş ve çocuk bakımı sorumluluklarını dengelemenin en azından biraz zor olduğunu söylediğini ortaya koydu. Bununla birlikte, çocuk bakımına yardımcı olabilecek babalar, bunu yapmayı, hatta çoğu zaman annelerden daha çok sevdiklerini bildirmektedir. Pew Araştırma Merkezi ayrıca ebeveynlerden ebeveyn olarak ne kadar iyi bir iş çıkardıklarını değerlendirmelerini istedi. Çocuklarıyla çok az zaman geçirdiklerini düşünen ebeveynler kendilerini mükemmel bir iş çıkarıyor olarak değerlendirme olasılıkları daha düşük olmasına rağmen, çoğu annenin ve kadının kendilerini mükemmel veya çok iyi bir iş yapıyor olarak değerlendirdiği, ancak çalışan annelerin kendilerini çalışmayan annelerin kendilerini değerlendirdiğinden çok daha yüksek puan verdikleri bulundu. Pew Araştırma Merkezi, kadın psikolojisi ile ilişkili farklılıkları ve kadınların işyerindeki ilerlemesi ve evdeki yerleri hakkındaki görüşleri araştırmak ve araştırmak için çeşitli araştırmalar ve anketler üstlenmiştir. .

Dr. Jennifer Stuart tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, bazen kadının geçmişi, iki rolü nasıl dengeleyeceğini veya dengeleyip dengeleyemeyeceğini etkiler. Stuart, spesifik olarak, birincil belirleyicinin bir kadının "annesiyle ilişkisinin kalitesi" olduğunu iddia ediyor. Anneleri hem sıcak bağlanma hem de kendinden emin özerklik duygularını besleyen kadınlar, genellikle iş ve aile ortamlarını her ikisinin de lehine olacak şekilde değiştirerek, çocuklarından ve/veya işten zevk almanın yollarını bulabilirler".

Çalışan kadınlar bazen ücretli iş ve annelik sorumluluklarını dengeleyebilmek için kariyerlerinde tavizler veriyorlar. Bu tavizler, çalışma saatlerini kısaltmayı ve kadınların bir işyerinde en iyi performans gösterenler olmasını engelleyebilecek daha düşük maaşı veya daha düşük bir iş statüsünü kabul etmeyi içerir.

Dr. Ramon Resa'ya göre anneler, "çocukların oldukça dayanıklı olduğunu ve gerekli olan her türlü değişikliğe uyum sağlayacaklarını" hatırlamalıdır. Ayrıca mutsuzluğu, hayal kırıklığını ve ilgisizliği hissetmekte de zekidirler".

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları