İsrail Yüksek Mahkemesi, hiç yayımlanmamış ve İsrailli bir ailenin koleksiyon amacıyla elinde tuttuğu Franz Kafka el yazmalarından oluşan bir koleksiyonun, ülkenin ulusal kütüphanesine nakledilmesi yönünde karar aldı.
İsrail Yüksek Mahkemesi, sekiz yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından, hiç yayımlanmamış ve İsrailli bir ailenin koleksiyon amacıyla elinde tuttuğu Franz Kafka el yazmalarından oluşan bir koleksiyonun, ülkenin ulusal kütüphanesine nakledilmesi yönünde karar aldı.
El yazmaları Kafka’nın arkadaşı Max Brod’un sekreteri Eshter Hoffe’un şahsında, ailesi tarafından sahipleniliyordu. Hoffe ailesi, ilgili birikimin Eshter Hoffe’un ölümünden sonra haklı olarak kendilerinde olduğunu savunuyordu. Konuya ilişkin açıklama yapan İsrail Ulusal Kütüphanesi Başkanı David Blumberg, “Bugün İsrail ve ötesinde, kültürle ilgili herhangi biri için kutlanası bir gün” derken, el yazmalarının İsrail’ce korunacağını ve genel kamuoyu ile buluşturulacağını müjdeledi.
BBC’nin dünkü haberine göre Kafka, 1924’te, 41 yaşında tüberkülozdan ölümünden önce çalışmalarının yakılması yönünde vasiyette bulunmuştu. Ancak arkadaşı Brod bu isteği yerine getirmeyip, yayımlamıştı. Bu eserler arasında, ‘Dava’, ‘Dönüşüm’ ve ‘Kale’ gibi, yazarı 20’nci yüzyılın en önemli romancılarından biri haline getiren modern klasikler yer almaktaydı. Max Brod, 1939’da Kafka’nın elyazmalarını memleketi Prag’dan kaçırmış ve Nazilerin elinden kurtarmıştı. 1968’de ölen Brod, koleksiyonu daha sonra sekreteri Esther Hoffe’a bağışlamıştı. O ise bu birikimi İsrail ve İsviçre’deki güvenli kasalarda tutmuştu. Hoffe’un 2007’de ölümüyle, söz konusu yasal mücadele de başladı.
2010’da İsviçre’nin başkenti Zürih’te açılan kasaları, yalnızca İsrailli bir yargıcın görmesine hükmedildi. 2012’ye gelindiğinde ise, bir Tel Aviv aile mahkemesi Brod’un açıkça Hoffe’ye bu koleksiyonu kataloglaması ve Kudüs’teki Yahudi Üniversitesi veya Tel Aviv Belediye Kütüphanesi’ne, yahut İsrail ya da yurtdışındaki diğer herhangi bir kamu kuruluşuna transfer etmesi için emir verdiği hükmüne varmıştı. İşte Yüksek Mahkeme aradan geçen zamanın ardından bu kararı onadı.
BirGün