Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, kamu işçilerine verilen zam oranına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, kamu işçilerine verilen zam oranına ilişkin bir açıklamada bulundu. Hasan Kütük açıklamasında Ekonomideki kötü gidişatın bu şekilde devam etmesi halinde, emekçilerin yaşam koşulları daha da zorlaşacağını belirtti. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük kamu işçisine yapılan zamma ilişkinse "200 bin kamu işçisine ilk 6 ayda yüzde 7,5, ikinci 6 ayda yüzde 5, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için ise yüzde 3,5 zam yapılması kamu emekçilerinin de açlığa ve yoksulluğa terk edileceğinin işareti olmuştur. Siyasi iktidarın bu tutumu, Ağustos ayında yapılacak “sözde” toplu sözleşme görüşmelerinde biz kamu emekçilerine yapılacak zammın da enflasyon altında kalacağının habercisi olmuştur." dedi.
Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Hasan Kütük'ün kamu işçisine yapılan zam ile ilgili yapıtığı açıklama şöyle:
" Ülkemizi 15 yıldır yöneten AKP iktidarı döneminde işsizlik artmış, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık da tavan yapmıştır. Enflasyon çift haneli rakamlara çıkarken, yoksulluk artmış ve emekçilerin yaşam koşulları kötüleşmiştir. Ekonominin kötü gidişatı durdurulamamaktadır. Ekonomideki kötü gidişatın bu şekilde devam etmesi halinde, emekçilerin yaşam koşulları daha da zorlaşacaktır.
Emekçiler enflasyon rakamları altında ezilmiştir. Kamu emekçilerinin maaşları sürekli enflasyona karşısında erimiş ve erime her geçen gün daha da artmıştır.
İktidarın uygulamış olduğu yanlış ekonomi politikaları sonucunda, yaklaşık 3 milyon kamu emekçisinin yaşamını sürdürebilmesi daha da zor hale gelmiştir.
Bu kötü koşullara rağmen 200 bin kamu işçisine ilk 6 ayda yüzde 7,5, ikinci 6 ayda yüzde 5, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için ise yüzde 3,5 zam yapılması kamu emekçilerinin de açlığa ve yoksulluğa terk edileceğinin işareti olmuştur. Siyasi iktidarın bu tutumu, Ağustos ayında yapılacak “sözde” toplu sözleşme görüşmelerinde biz kamu emekçilerine yapılacak zammın da enflasyon altında kalacağının habercisi olmuştur.
Siyasal iktidarın denetimi altında olan kamu kurum ve kuruluşlarının açıkladığı resmi rakamlara göre gıda ve içeceklerde yüzde 14,34, ulaştırmada yüzde 14,07, sağlıkta yüzde 12,66 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 11,84 fiyat artışı yaşanmıştır. Ancak siyasi iktidar kendi kurumlarının açıkladığı bu verilerin bile altında kalan zamları biz kamu emekçilerine reva görmektedir. Kamu emekçilerinin ve halkın gündemi bu rakamların üstünde seyretmektedir. Emekçilerin, en önemli giderlerini oluşturan temel ihtiyaçları artmışken kamu emekçilerinin ücretleri enflasyon karşısında erimiştir. Hatta kamu emekçilerinin neredeyse tamamı yoksulluk sınırı altında, bir kısmı da açlık sınırında altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.
- 4 kişilik bir ailenin açlık sınırında yılın ilk altı aylık dönemine göre; yüzde 10 oranında artmış ve bin 693 TL’ye ulaşmıştır.
- 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı da yılın ilk yarısına göre, yüzde 6,3’lük artış göstermiştir.
- Kamu çalışanlarına müjde gibi sunulan, yılın 2. yarısında yapılacak yüzde 2,9’luk enflasyon farkı zammı ve yüzde 4 oranındaki toplu sözleşme zammı da, yaraya merhem olmayacak. Kamu emekçisinin gelirindeki yüzde 7 civarındaki bu artış, açlık sınırındaki yüzde 10’luk artışı bile karşılamayacaktır.
Tüm bu yaşananlar ortada iken 15 yıldır emeğinin karşılığını alamayan yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalışan memurların maaşlarında insanca yaşayabilecekleri oranda iyileştirme yapılmalıdır. Kamu emekçilerinin sabredecek, kemer sıkacak hali kalmamıştır. Ağustos ayında yapılacak olan toplu sözleşmede memurlara hak ettikleri ücret verilmelidir.
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu; tüm kamu emekçilerinin hakkını aramak için her tür demokratik ve meşru zeminde mücadele etmeye devam edecektir. Bu yolda tüm kamu emekçilerini yasal zeminde birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz."
Vişne Haber Ajansı