Ömer Faruk Eminağaoğlu: Bir kamu görevlisi iki kez istifa ettikten sonra kamuda başka bir göreve atanamaz. Hakan Fidan’ın MİT'teki istifası 3. istifa. Kamuda herhangi bir görevde yer alamayacak birisi 2 yıldır MİT'in başında.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Can Ataklı’nın Yazıişleri programına katıldı. İktidarın anayasa değişikliğinin ne getireceğini anlatmak gibi bir derdi olmadığını belirten Ömer Faruk Eminağaoğlu, ‘Her yerde afişlerde Erdoğan var, sanki Erdoğan oylanıyor” dedi.
Mustafa Kemal'e verilmeyen yetkilerin Başkan’a verilmek istendiğini ifade eden Eminağaoğlu, iktidarın, Mustafa Kemal’in tek adam olduğu söylemi içinse, “Atatürk tek adam olarak hareket etse gazi Meclis ortaya çıkmazdı. Bunun ayırdında olmayan bir Cumhurbaşkanını düşünemiyorum” ifadelerini kullandı.
Anayasa değişiklik taslağında yer alan ‘Yargının tarafsızlığı’ ibaresini iktidar kanadının ‘Bakın ben tarafsızlığı getiriyorum' demek için eklediğini vurgulayan Eminağaoğlu, “Tarafsızlık anayasanın yargıyla ilgili maddelerinde zaten geçiyor. Şimdiye kadar niye getirmediler, 2010'daki referandumda niye yapmadılar? Kafa bulandırmak ve sos olarak kullanmak için söyleniyor” diye konuştu.
“Bütün kurumların içi FETÖ olsun olmasın boşaltılıyor”
Hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duymaktan rahatsız olduğu her şeyi engellediğinin altını çizen Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Halkoylamasının temeli eşit yarıştır. Eşit yarış nerede var? Herkes her şeye tanık” dedi. “Bu anayasa değişikliği terörü çözmek için getirildiyse iktidar 14 senedir neredeydi? Bu anayasa değişikliği 2 maddesi hariç yürürlüğe 2 sene sonra girecek. Niye terörü 2 sene sürdürüyorsun?” sorularını soran Eminağaoğlu, bir parti devleti yaratıldığını belirterek, “Şimdi verdiğini geri almak, kendine destek yaratma çabasında. Bütün kurumların içi FETÖ olsun olmasın boşaltılıyor, kuralsızca her yer dolduruluyor. İktidara karşı koyan bir irade yok. Hangi üniversiteden ses çıkıyor? Üniversitelerde bilim, düşünce dışında her şey var. Özgür düşünceyi bertaraf ediyor” şeklinde konuştu.
“YSK ne için var?”
YSK’ye ilişkin eleştirilerde bulunan Eminağoğlu şöyle konuştu: “YSK ne için var? Anayasa 79'a bakarsak seçimlerin başlamasından bitimine kadar doğruluk ve dürüstlük içinde yürütülmesi için var. YSK, referandumda faaliyet yürütebilecek parti sayısını 10'a indirdi. 2015'te teşkilatı olan partiler bugün teşkilat kapatmamış, 2015'teki sayıyı neden nasıl indirdin? YSK’nin Yargıtay’a neden ve niçin sorularını sormaya hakkı var? Hayır'a yönelik olabildiğince engel yaratılıyor. YSK, yurtdışı oylarıyla ilgili ‘ben yasak kararı aldım, bunu bütün partilere tebliğ ettim’ deseydi. Bu karar alındı.”
“Anayasanın varlığı iktidarı sınırlandırmak, halka güvence olmak. İktidar her istediğimi yaparım diyor. Bir de bunu (anayasayı) değiştirdiğini düşünelim” şeklinde konuştu.
Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimlerin aynı sandıkta yapılmasına ilişkin olarak da “Cumhurbaşkanı partili olacak, kendi partisi de yüzde 70 civarında koltuk alacak. Yeni HSYK'nın yarısını Cumhurbaşkanı yarısını da o Meclis belirleyecek. Meclis de bu Cumhurbaşkanınnı a'dan z'ye belirlediği Meclis” açıklamasında bulundu.
“Adalet için parti genel merkezine gideceksiniz”
Türkiye’de yargıç adaylarının seçimine HSYK’nin karar vermesi gerektiğini belirten Eminağaoğlu, 12 Eylül'den bugüne kadar adayların Adalet Bakanlığı tarafından belirlendiğini söyleyerek, bakanlığın istediği şekilde bir kadrolaşma yarattığını kaydetti.
Cumhuriyet kurulduğunda yüksek yargının Sivas'ta kurulduğunu hatırlatan Eminağaoğlu şunları söyledi: “Meclis, hükümet Ankara'da. Ama yüksek mahkeme herhangi bir etki altında kalmasın diye Sivas'ta kurulmuş. İstanbul, Ankara'ya bağlanınca posta sorunları nedeniyle Eskişehir'e taşınmış. Yargıtay, 1935'te Ankara'ya taşınıyor. Cumhuriyet nasıl tek adammış? Her şey şimdi Beştepe'de. Bizdeki yargıçlar Beştepe'den çıkmıyor. Kurulun tamamının tek adam ve onun belirlendiği Meclis'ce belirlendiğini düşünün. Adalet için parti genel merkezine gideceksiniz.”
Eminağaoğlu, referandumdan ‘Hayır’ çıkarsa, iktidarın bundan vazgeçmeyeceğini, anayasa değişiklik teklifini başka şekilde halkın önüne getireceklerini dile getirdi.
“Kamuda herhangi bir görevde yer alamayacak birisi 2 yıldır MİT'in başında”
MİT'in tek adamlığa örnek teşkil ettiğini söyleyen Eminağaoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın MİT’in başında olmaması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “MİT müsteşarı milletvekilliği için başvurdu. Seçilemeyip dönseydi görevine devam edebilirdi. Ama böyle bir şey yok. 9 Mart'ta ‘adaylıktan vazgeçtim’ diyor, Bakanlar Kurulu yeniden atıyor. Aynı gün MGK toplanmamış. Kanuna göre, ‘MİT'ten istifa eden kişi 5 yıl boyunca MİT'te başka bir göreve atanamaz’ kuralı var. Ayrıca, bir kamu görevlisi iki kez istifa ettikten sonra kamuda başka bir göreve atanamaz. Fidan’ın MİT'teki istifası 3. istifa. Kamuda herhangi bir görevde yer alamayacak birisi 2 yıldır MİT'in başında. Bu hukuka aykırılıklar nedeniyle hükümetin bu süreci beklemeden görevden alması ya da kendisinin ayrılması gerekiyor. Kamuda asla görevde yer alamayacak bir kimse neden MİT gibi bir kurumun başında tutuluyor?”
“Halk ‘Hayır’ diyecek, bu gidişe de dur diyecek”
Ankara’da hilafet çağrısı yapmak için düzenlenecek olan Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun suç duyurusu sonrası iptal edilen Hizb-ut Tahrir konferansına Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yer tahsis ettiğini hatırlatan Eminağaoğlu, Hizb-ut Tahrir’in terör örgütü olduğunu ifade etti.
Referandumda Hayır çıkacağına inandığını söyleyen Eminağaoğlu, “Halk olmadan mücadele olmaz. 7 Haziran’daki, Gezi’deki gibi halkın iradesi ‘Hayır’. Halk ‘Hayır’ diyecek, bu gidişe de dur diyecek” dedi.