Uzmanların uyarılarına karşın hayata geçirilmekte ısrar edilen Kanal İstanbul projesinin ihtiyaç dahilinde yapılmadığını aktaran Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, 'Yapılaşmayı artıracak, su kaynaklarını heba edecek' dedi.
Kamuoyuna ‘çılgın proje’ olarak tanıtılan, ancak yaratacağı tahribat nedeniyle yaşam savunucularının ve şehir bilimcilerinin tepkisini çeken Kanal İstanbul projesinin güzergâhı açıklandı. Güzergâhın “Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru” olacağı belirtilirken, şehir bilimcileri projenin su havzalarını tehdit ettiğini aktardı.
Yap-işlet-devret yine devrede
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, projenin güzergâhının “Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru” olacağını açıkladı. Projenin amacının ‘Boğaziçi üzerindeki gemi trafiğinden kaynaklı yükü azaltmak’, ‘tehlikeli madde taşıyan gemilerden kaynaklı riskleri azaltmak’, ‘su yolu güzergâhında kentsel dönüşüm de yaparak modern yaşam alanı sağlamak’ olduğunu söyleyen Arslan, “Yap-işlet-devret kamu-özel iş birliği karma modeliyle yapılacak ihale süreçlerini bitirip, bu sene içinde kazma vurmayı hedefliyoruz…” dedi.
‘Kamu kaynakları heba edilecek’
BirGün'den Rabia Yılmaz'ın haberine göre; Projenin bir ihtiyaç dahilinde yapılmadığını ve büyük risk barındırdığını aktaran Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, şöyle konuştu:
“Bu projeyle ilgili en başında sorulması gereken şey şu: Böyle bir projeye gerek var mı? Şehircilik bilimi açısından baktığınızda, hiçbir gerekçesi ve manası olmayan, gerçekten de kamu kaynaklarını boş yere heba edecek bir projeye konsantre olmuş durumdayız. Bunun tek bir gerekçeli nedeni olabilir; o da kentte yeni arsalar yaratmak için odak noktası oluşturmak. Öte yandan kamuya büyük maliyeti olacak bir proje. Ama bunun yanında ne olur? İnşaat sektörünü bu alanlarda coşturacak ve teşvik edecek bir yatırım haline getirebilir. Bunun haricinde de geçerli bir neden görmüyoruz bu projenin yapılması için.”
Havza özelliklerini yitirecekler
Projenin, güzergâh üzerindeki yapılaşmayı artırarak, su havzalarını yok edeceğini vurgulayan Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: “3. Havalimanı, 3. Köprü ve kuzeyde yer alan tüm projelerde söylediğimiz gibi bu proje de, kuzeydeki özellikle yerleşilmesi sakıncalı olan doğal tolerans değerleri çok düşük olan alanlardaki yapılaşmayı teşvik edecek ve yapılaşmayı artıracak. Projenin diğer zararı ise; Sazlıdere ve Küçükçekmece havzalarının, tamamen havza olma özelliğini yitireceğiz. Küçükçekmece, 2004 yılında tüm itirazlara karşın havza karakterinden çıkarılmıştı. Şimdi Sazlıdere de bu süreci yaşayacak. İstanbul’da giderek daha fazla su problemiyle karşılaşırken ve suyumuzu Melen gibi başka kentlerden adeta ithal ederken, böyle kaynakları heba etmek hele de böylesi bir proje için hiç mantıklı değil.”
Deniz uzmanlarının dikkat çektiği önemli bir noktaya da vurgu yapan Kahraman, “Deniz uzmanları, projenin hayata geçirilmesi durumunda, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında dengenin bozulacağını belirtiyor” dedi.