KHK ile ihraç edilen KESK üyelerinin oturma eylemine destek ziyaretinde bulunan İSİG Meclis üyeleri, burada açıkladığı Kasım ayı iş cinayetleri raporunda, en az 170 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve 41 haftadır Kadıköy Altıyol'da eylem yapan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) üyelerini ziyaret etti. "OHAL; grev yasakları, işsizlik ve iş cinayetleri demektir" pankartının açıldığı eylemde sık sık "İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz" sloganı atıldı. İSİG üyeleri, burada Kasım ayı iş cinayeti raporunu açıkladı.
'EN AZ 1851 İŞÇİ'
İSİG üyesi Tarık Yüce, Kasım ayında en az 170 işçinin, yılın ilk on bir ayında ise en az 1851 işçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Yüce, "Güvencesizliği işçi sınıfının çalışma ve yaşam disiplini haline getiren AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca iş cinayetlerinde 20 binin üzerinde işçi yaşamını yitirdi. Yani her gün işe giden yedi-sekiz işçi evine geri dönemiyor. Kimi ölümcül işlerde çalışanlar, örneğin maden işçileri, ailesiyle vedalaşmadan işe çıkmıyor. İşçi sınıfına yönelik bu 'planlanmış politik cinayetlerin’ katili ise ne iş makineleri ne işçi hatasıdır. Asıl katil neoliberal sermaye hareketinin 'düşük maliyet stratejisi’ yani ucuz ve güvencesiz işçiliktir" dedi.
'GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ'
Sermaye sınıfının yalan açıklamalarda bulunduğunu sözlerine ekleyen Yüce, "MESS Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen 'Son 15 yılda iş kazaları yüzde 40 azaldı. İş kazasına neden olan etkenler içinde yüzde 82 ile güvensiz hareketler bulunuyor' diyebiliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç ise, 'iş kazası tanımını daraltacaklarını' söylüyor ve zaten iş sağlığı güvenliğinde Türkiye'nin iyi bir noktaya geldiğini belirtiyor.
Güneş balçıkla sıvanmaz İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak Kasım ayında en az 170 ve yılın ilk on bir ayında ise en az 1851 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini tespit ettik" diye konuştu.
'OHAL'DE 2 BİN 719 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ'
OHAL ile birlikte işçi ölümlerinde yüzde on artışın meydana geldiğine dikkat çeken Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşyerlerinde ya da çalışırken şiddet olaylarına maruz kalıp ölen işçilerin varlığı ise OHAL ile hiçbir sorunun çözülmediğini aksine şiddetin kalıcılaştığını ortaya koyuyor. Yine işyeri intiharlarının nedeni olarak mobbing, borç ve işsizlik ülkemiz işçi sınıfının içinde olduğu cenderedir. Gün geçmiyor ki mobbing dolayısıyla bir işçimiz, işsizlik nedeniyle üniversiteyi bitiren bir gencimiz ya da borçlarını ödeyemediği için bir emekçimiz yaşamına son vermesin. OHAL’de bu durum olağanlaşıyor.
OHAL ile ilgili birçok şey söylenilebilinir. Ancak OHAL’le beraber iş cinayetlerinin yüzde 10 artması ve OHAL'i on altı ayda 2 bin 719 işçinin yaşamın yitirmesi gerçeği tüm yaşananları özetliyor."
'TÜM İŞÇİ SINIFI ÖLDÜRÜLMÜŞ SAYACAĞIZ'
Ekonomide üretkenliğin olmadığını, yapılan harcamalar silahlanmaya gittiğini ve yoğun çalışmaya bağlı olası ani ölümlerin arttığını anlatan Yüce, şöyle devam etti: "AKP iktidarı ve OHAL uygulamasının işçi düşmanı politikaları hayata geçirdiği doğrudur. Ancak mücadelemiz bu ufukla sınırlı kalmamalıdır. AKP ve OHAL'e karşı mücadeleyi raporumuzun başında da belirttiğimiz gibi sınıfsal özünden koparamayız. Yani iktidar kim olursa olsun, hangi politikayı hayata geçirmeye çalışırsa çalışsın tek bir işçi bile iş cinayetlerinde öldürülmüşse tüm işçi sınıfını öldürülmüş sayacağız. Bu noktada tüm emekçi arkadaşlarımızı eşitlik, özgürlük ve yaşamak için mücadeleye çağırıyoruz."
Açıklamanın ardından İSİG üyeleri, kamu çalışanlarının 41 haftadır sürdürdükleri 2 saatlik oturma eylemine dahil oldu.
İLK 11 AYDA 1851 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İSİG Meclisi'nin yayınladığı Kasım ayı raporunun detayları şöyle:
“Kasım ayında yaşamını yitiren 170 emekçinin 138’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 21’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 11’i esnaflardan olmak üzere 32’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.
İŞ KOLLARINA GÖRE DAĞILIMI
Kasım ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle; Tarım, Orman işkolunda 37 işçi; İnşaat, Yol işkolunda 31 işçi; Taşımacılık işkolunda 25 işçi; Ticaret, Büro işkolunda 15 işçi; Gemi, Tersane işkolunda 12 işçi; Madencilik işkolunda 8 işçi; Metal işkolunda 8 işçi; Enerji işkolunda 7 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker 3 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 1 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 1 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 3 işçi yaşamını yitirdi.
TRAFİK VE SERVİS KAZALARI
Kasım ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle; Trafik, Servis kazası nedeniyle 36 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 28 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 21 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 16 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi; Şiddet nedeniyle 13 işçi; İntihar nedeniyle 11 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 9 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 8 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 7 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 5 işçi yaşamını yitirdi.
AĞIRLIKLI 28-50 YAŞ ARASI
Kasım ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle; 14 yaş ve altı yaş grubunda 1 işçi, 18-27 yaş grubunda 28 işçi, 28-50 yaş grubunda 92 işçi, 51-64 yaş grubunda 28 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi, ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 13 işçi yaşamını yitirdi.
EN FAZLA İSTANBUL
Yaşamını yitiren işçilerin şehirlere göre dağılımı şöyle; 23 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Bursa’da; 9 ölüm Konya’da; 8 ölüm Antalya’da; 7 ölüm Gaziantep’te; 6’şar ölüm İzmir, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm Afyon, Ankara, Denizli, Kocaeli ve Manisa’da; 4 ölüm Sakarya’da; 3’er ölüm Adana, Balıkesir, Çanakkale, Elazığ, Kastamonu, Kayseri, Mersin, Muğla, Sivas ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Aydın, Edirne, Erzincan, Hatay, Kahramanmaraş, Muş, Samsun, Şırnak, Trabzon ve Yalova’da; 1’er ölüm ise Amasya, Burdur, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Karabük, Karaman, Kilis, Mardin, Niğde, Tekirdağ, Tokat, Tunceli ve Yozgat’ta yaşandı.”
Vişne Haber Ajansı