Aladağlar'da adeta kayalardan fışkıran Kapuzbaşı Şelaleleri, her mevsim coşkusunu kaybetmeden doğaseverleri bekliyor.
Kayseri kent merkezine 190, Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı Takım Şelaleleri, 500 metrekarelik alanda 7 şelaleden oluşuyor. Aladağlar'ın uzantısı olan dağlık ve kayalık bölgede Kapuzbaşı Köyü sınırlarında bulunan takım şelaleleri, yaz kış her mevsim aynı coşkuyla akmaya devam ediyor.
Yükseklikleri 30-76 metre arasında değişen şelaleler, özelikle yaz aylarının kavurucu sıcaklarında buz gibi suyuyla doğaseverleri cezbediyor. Aladağlar'ın zirvesinde kar ve buzulların erimesiyle beslenen şelaleler ve çevresinde kayalardan fışkıran su bembeyaz görüntüsüyle bölgenin güzelliğine güzellik katıyor.
Yöre halkının ''Ensenin Tepe'' adını verdiği blok kayadan çıkan şelalelerin beşi tepenin doğusunda, ikisi güneyinde yer alıyor. Şelalelerin suları, Aladağ-Aksu suları ile birleşerek Zamantı Irmağına ve oradan Seyhan Nehri'ne ulaşıyor.
Ormanlık alan içindeki dar vadiden akan şelale suları, Zamantı Irmağı'nda rafting sporu için de uygun bir mekan oluşturuyor. Ayrıca, şelale bölgesi ve vadide, doğal güzellikler arasındaki parkurlarda trekking de (doğa yürüyüşü) yapılabiliyor.
Diğerlerine göre daha yayvan olarak akan Elif Şelalesi'nin çevresinde piknik yapmak da mümkün. Ayıca, şelale sularının altında bulunan ve halen çalışır durumdaki eski su değirmeni de nostalji meraklılarının ziyaretine açık.
ZİYARETÇİ SAYISI GİDEREK ARTIYOR
Temiz ve serin havasının yanı sıra yeşil bitki örtüsüyle doğaseverleri kendisine çeken şelaleler çevresinde ahşaptan yapılmış pansiyonlar, misafirlerini bekliyor. Kapuzbaşı ve çevresi, şelale sularının serinliğinde ve çağlayan sesi eşliğinde uyumak isteyenler için de farklı mekanlar sunuyor.
Kapuzbaşı Şelaleleri'ni ziyaret eden turist sayısı da, son yıllarda yapılan yol ve çevre düzenleme çalışmalarıyla birlikte artış gösterdi. Resmi kayıtlara göre, Ağustos ayında 6 bin araç ve yaklaşık 30 bin kişi şelaleler bölgesini ziyaret etti.
Kapuzbaşı Takım Şelaleleri İşletme Sorumlusu Bayram Harun, şelaleler bölgesinde özel girişimciler tarafından yapılan yaklaşık 200 yatak kapasiteli pansiyon ve restoranların özellikle yaz aylarında yoğun şekilde turist çektiğini bildirdi.
Bölgeye günübirlik gelen ziyaretçilerin de bu tesislerden faydalanabildiğini ifade eden Harun, bölgede yetişen incir, nar ve hurmaların da ziyaretçilerin ilgisini çektiğini söyledi.