Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), grev ve toplu sözleşme hakkının bulunduğu bir toplu sözleşme için greve gidecek.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),
grev ve toplu sözleşme hakkının bulunduğu bir toplu sözleşme, KHK ‘demokrasisine’ son verilmesi, haksız hukuksuz gözaltıların ve tutuklamaların son bulması ve asgari ücretin bin TL’ye çıkarılması için greve gidecek.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Mülkiyeliler Birliği Salonu’nda grev kararını açıkladı.
KESK Yönetim Kurulu üyelerinin ve KESK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Özgen, AKP hükümetinin ‘dönüşüm’, ‘reform’, ‘yeniden yapılandırma’ gibi süreçlerle kamuyu ticarileştirmek istediğini belirtti.
Özgen, AKP’nin sendika yasası taslağının hazırlık sürecinde kendi bildiğini okuduğunu kaydetti. Özgen, bunun, bir aydır Bakanlar Kurulu’nda bekletilen yasa taslağının içeriğiyle net bir biçimde anlaşıldığını söyledi. Taslakta, grev ve toplu sözleşmenin kamu emekçilerine çok görüldüğünü ifade eden Özgen, yasada örgütlenme özgürlüğünün de engellenmek istendiğinin altını çizdi.
Taslakta kamu emekçilerinin grev hakkı, örgütlenme özgürlüğü, özlük ve demokratik haklarının olmadığını belirten Özgen, “KESK, kamu emekçilerinin geleceklerini çalmayı hedefleyen bu yasa taslağına karşı mücadelesini sürdürmek için var” dedi. Hükümetin ‘kamuda devrim, reform, yeniden yapılanma gerçekleştiriyoruz’ dediğini söyleyen Özgen; “Kamuda esnek, güvencesiz ve performansa dayalı çalıştırmayı sürekli yaygılaştırmak kimin için devrim? Taşeronlaştırma ve özelleştirme uygulamalarıyla kamuyu talan etmek kimin için reform? Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesi için çıkarılan yasalar yetmezmiş gibi çıkarılan KHK’ler ile kamu kimin için yeniden yapılandırılıyor” sorularına yanıt istedi.
Türkiye’de açlık sınırının bin TL, yoksulluk sınırının 3 bin TL olduğunu hatırlatan Özgen, kamu emekçilerinin bin 500 TL maaş alarak açlığa yakın bir yaşam sürdüklerini belirtti. Özgen 666 Sayılı KHK ile “eşit işe eşit ücret” ilkesine de aykırı hareket edildiğini belirterek, “Bürokratların maaşları artarken, 1,8 milyon kamu emekçisinin maaşlarında iyileştirme yapılmamıştır” dedi. “AKP tüm kurum ve kuruluşları denetimi altına alarak devleti AKP’lileştirmektedir” diyen Özgen, AKP’nin ‘ileri demokrasisinin’ de kocaman bir yalan olduğunu açıkladı. Özel yetkili Mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu’nu AKP’nin kendisine kalkan yaptığını söyleyen Özgen, KESK’in toplam 33 üye ve yöneticisinin tutuklu olduğunu hatırlattı. Özgen bu politikalara karşı 21 Aralık’ta grev yapacaklarını kaydetti. “Hiçbir şekilde sorumlusu olmadığımız bu çarpık düzenin bedelini artık ödemeyeceğiz” diyen Özgen tüm konfederasyonlara da grev çağrısı yaptı.
Özgen, KESK’in taleplerini şöyle sıraladı:
* Grev hakkımızın yasal teminat altına alındığı bir toplu sözleşme düzeni için,
* Kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine son verilmesi için
* KHK demokrasisine son verilmesi için
* Her türlü güvencesiz çalışmaya son verilerek, tüm çalışanlara kadrolu iş güvencesi sağlanması için,
* Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması, çalışma yaşamının demokratikleşmesi için,
* Temel ücretlerin artırılarak, eşit işe eşit ücretin hayata geçirilmesi için,
* Ek ödemelerin tüm emekçiler için eşitlenerek emekliliğe yansıtılması için,
* Net asgari ücretin açlık sınırı olan bin TL’ye çıkarılması ve tüm ücret ve maaşlarda bu tutarın vergi kesintisi dışında bırakılması için,
* Hukuksuz, haksız, ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilmesi, tutukluların serbest bırakılması için 21 Aralık’ta grevdeyiz.
Memur Sen Bursa Temsilciliği hizmet binasının açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 600 bine yakın üyesiyle Memur Sen’in kamu görevlileri için çok önemli bir sendika olduğunu savundu. Arınç, kamu emekçileri için grevli toplu sözleşme hakkı isteyenleri ise hedef aldı. 4688 Sayılı Yasa’da yapılacak değişikliklerin Memur-Sen’in görüşleri doğrultusunda değiştirildiğini söyleyen Arınç yasadaki değişiklikleri yetersiz bulanlarla ilgi şöyle konuştu:
“Bundan kimsenin endişesi olmasın. Ama ‘hayır, hayır’ diye yırtınanların şimdi ‘nerede toplu sözleşme’ deyip ortalıkta dolaştığını görünce... Kardeşim sen şurada bir otur bakalım, senin bunları konuşmaya hakkın yok, milletin kafasını da bulandırma, Memur-Sen ne yapacağını bilir, hükümetle bu konuyu müzakere etti, yasal değişiklik yapılacak, toplu sözleşme imzalanacak. Ne istiyorsunuz? Olacak bu iş. AK Parti demişse bu iş olacak. Kim yol gösterdi bize; Memur-Sen gösterdi. Öbürlerine kalsaydı yanmıştık. Ne toplu sözleşme olurdu ne bilmem ne olurdu. Bu iş olacak kimsenin kafası karışmasın. Çalışanları üzmeyin. Çalışanların arasına fitne fesat sokmayın.”