Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlığı sürdürülen ‘kıdem tazminatının fona bağlanması’na ilişkin Zafer Arapkirli ile Seyr-ü Sabah’a değerlendirmelerde bulunan gazeteci Ali Tezel, devletin bütçe açıklarını kapatmak için kullandığını belirtti.
Ali Tezel kıdem tazminatıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Dayanak olarak bu fon için şunu diyorlar: ‘İşverenlerin bir kısmı çalışanlara kıdem tazminatı ödemiyor. Bizde onların kara kaşını kara kaşını düşündüğümüz için fon tazminatı getiriyoruz. Böylece işverenler fona para ödeyecekler.' Sorumuz basit. Şu anda çalışanlara kıdem tazminatı ödemeyen işverenler fona para ödemezse ne olacak? Cevabı yok."
‘DEVLET ‘BANA DEV BİR FON LAZIM, BÜTÇE AÇIKLARIM VAR' DİYOR'
Kıdem Tazminatı Fonu konusunda işveren, işçi ve devlet şeklinde 3 taraf olduğunu belirten gazeteci Ali Tezel "Bu konuda işveren tarafı ne kıdem tazminatı istiyor, ne fonu istiyor, yani hiç para vermek istemiyor. İşçi tarafıysa kıdem tazminatının aynı kalmasını, eğer şirketler iflas etmiş ve paranın üstüne kapanmışsa kıdem tazminatı garanti fonu istiyor. Ama devlet ‘Hayır. Bana dev bir fon lazım. Bütçe açıklarım var. O açıkları kapatmak için sizden yüzde 8 oranında kesinti yapacak olan kıdem tazminatı fonunu getiriyorum. Bu fondan da 10 yıl boyunca tek kuruş para çıkarmayacağım. İlk ödemelerini 10 yıl sonra yapacağım' diyor" şeklinde kıdem tazminatı fonunun ne anlama geldiğini açıkladı.
‘2.5 HAL GELİYOR'
"İşi basitleştirelim. Kıdem tazminatı almak için 7 halin gerçekleşmesi yeterli. 7 hal gerçekleştiğinde çalışanlar işyerinden kıdem tazminatı alma hakkında sahipler" diyen Ali Tezel "En basitinden başlayalım: Emeklilik, erkeklerin askere gitmesi, kadınların evlenmesi, ister kadın ister erkek olsun 15 yılı doldurmuş olması, işveren tarafından 17. maddeye göre çıkarılma. Şimdi bu 7 hal kalkıyor yerine 2.5 hal geliyor. Bu 2.5 hal geldiğinde fondan para alacağız. Bir tanesi ölüm, ölürsek geriye kalanlara verilecek para. İkincisi emekli olunca. Şu andaki emeklilik yaşı kanuna göre 65, bunu 72'ye çıkarmaya çalışıyorlar ama mevcut yasa 65 diyor. Yani emekli olunca, ölünce ve fonda 10 yıl kalmışsak biriken paranın yarısını gayrimenkul veya araç almak şartıyla bize verecekler. Geri kalan yarısını yine ölünce veya 65 yaşına gelip emekli olunca alacağız" ifadelerini kullandı.
‘KIDEM TAZMİNATI, FONA GEÇERSE USLU DURMAMA GEREK YOK'
Ali Tezel kıdem tazminatının işyerinde iş barışını sağlamak gibi önemli bir fonksiyona olduğunu dikkat çekti: "3 bin lira brüt maaşım var diyelim. 10 yıldan beri bir yerde çalışıyorum. İçeride 30 bin lira birikmişim var demek oluyor. Ama ben eğer işyerinde rahat durmazsam, emir ve talimatlara uymazsam, iş arkadaşlarımla iyi geçinmezsem beni kapı dışarı ederler, tazminatımı da vermezler. Dolayısıyla iş yerinde iş barışını sağlamak adına iş yerinde uslu dururum. Ama kıdem tazminatı, fona geçerse uslu durmama gerek yok. Yine ben ne yaparsam yapıyım her ay fonda param birikmiş olacak. Bu anlamda kıdem tazminatının iş yerinde iş barışını sağlama özelliğini ortadan kaldırmış olacağız. Bu da işverenin iş yerinde yönetim hakkını en azından kısıtlayacak veya işyerinde çok fazla taciz, dayak veya kavga olacağı anlamına gelecek."
‘TASARIDA YÜZDE 3, YÜZDE 4 VE YÜZDE 5 SEÇENEĞİ VAR'
Ali Tezel, "İşçi tarafından bakarsak şu anda 12 aya bir brüt maaş alıyoruz. Bunu yüzdeye vurursak yüzde 8.33 demek. Yani fona işveren tarafından yüzde 8.33'ten daha düşük bir rakamla prim ödenirse bu durumda benim her ay için 30 gün değil, 10 gün, 15 gün olacak. Çünkü şu anda tasarıda yüzde 3, yüzde 4 ve yüzde 5 seçeneği var. Yüzde 3 olursa 10 gün, yüzde 4 olursa 12 gün ve yüzde 5 olursa fonda 15 günlük param olacak. Dolayısıyla daha düşük oranda fonda para birikmiş olacak. Sonuç itibariyle bu işçinin zararına. Çok büyük kayıpları olacak" şeklinde konuştu.
‘FON GELİRSE İŞTEN ÇIKARILDIĞIMDA KONFORLU BİR İŞ ARAMA SÜRECİM OLMAYACAK'
Ali Tezel ‘Kıdem Tazminatı Fonu' geldiğinde işten çıkarıldıktan sonra konforlu bir iş arama sürecinin olmayacağını vurguladı: "Biz şimdi işten çıkarılırsak kıdem tazminatı alabiliyoruz. Yine aynı örnekten gidelim. 10 yıllık işçiyim 3 bin lira brütüm var, 30 bin lira da kıdem tazminatı birikmişim var. İşveren beni çıkardığında 30 bin lirayı cebime koyuyor. Ben o 30 bin lira ile konforlu bir iş arama süreci yaşıyorum. Yani hemen bir an önce işe girmem lazım, iş nasıl olursa olsun farketmez, hemen girmeliyim, demiyorum. 30 bin liranın verdiği güvenle konforlu bir şekilde rahat rahat iş arıyorum. Ama fon gelirse işten çıkarıldığımda bana kıdem tazminatı arası vermeyecekler. Bu anlamda konforlu bir iş arama sürecim olmayacak. Bir an önce işe girmeliyim yoksa aç kalacağım. Ayrıca artık 30 bin liradan daha az bir rakam alacaklar."