loading
close
SON DAKİKALAR

Ermeniler 2015’e nasıl hazırlanıyor?

Mustafa Mutlu
Tarih: 12.10.2012

Mustafa Mutlu yazdı, ''Ermeniler bugünden çalışırken, 2015'te korkunç bir hakaret ve aşağılama ile karşı karşılaşacağımızın farkında mısınız?''

“Ermeni soykırımı iddiacısı bir grup gazeteci ile kimi kanaat önderleri (!) geçen hafta Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir araya geldi; 2015’te Türkiye’ye boyun eğdirmek için yapılacakları tartıştı.

Başta ABD ve Fransa olmak üzere Hıristiyan Batı’dan çok sayıda katılımcının olduğu bu toplantıya Türkiye’den giden oldu mu, bilemiyoruz. Ancak, bizim Türkiyeli ‘soykırım nebbaşları’ boyunlarını peşinen eğmişe benziyorlar. Bize de boyun eğdirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Hem de cehaletin o pervasız cesaretiyle...”

Yukarıdaki satırlar, eski Meclis Başkanvekili ve gazeteci büyüğüm, Ermeni Tehciri araştırmacısı Uluç Gürkan’a ait...

Gürkan, bana gönderdiği son derece önemli ve değerli bilgi notunda Ermenilerin “Soykırım” iddialarının 100’üncü yıldönümü için harıl harıl çalıştığını belirttikten sonra şöyle devam ediyor:

***

Hasan Cemal’in dönüşümlerini övgülediği çalışmalarının sonuncusu “1915: Ermeni Soykırımı” kitabı kısa bir süre önce yayınlandı. Soykırımı iki kişinin etkisiyle kabullenmiş.

Birincisi, Hrant Dink. İkincisi, Taner Akçam...

Peki; neden etkilenmiş, hangi tarihi ve hukuki gerçeklerle yüz yüze gelmiş, açıklamıyor.

Ne Hrant Dink’in kahpece katledilmesiyle 1915’te yaşananların soykırım olması arasında nasıl bir bağ kurduğuna, ne de Taner Akçam’ın hangi tarihi ve hukuki gerekçelerle dönüşümünü başlattığına değinmiyor.

Buna karşın, 1915 tehcir sürecinde yaşananları “insanlığa karşı soykırım suçu” olarak nitelemekten kaçınmıyor. Çözümü de “devletin Ermenilerden özür dilemesinde” buluyor.

***

Hasan Cemal, yıllar önce kendisine “Deden atalarımı öldürdü” diyen bir Ermeniye “S... git” derken Ermeni sorunu konusunda ne kadar ilgili ve bilgiliyse, bugün “1915 soykırımdır” derken de tek bir adım ileriye gitmemiş ilgi ve bilgisiyle hüküm veriyor...

Murat Yetkin (Radikal 6. 10. 2012) Ermeni soykırımı iddiaları karşısındaki böylesi sorgusuz sualsiz boyun eğişleri, “Türkiye’nin son dönemde bu alanda yaşadığı entelektüel dönüşümü” olarak tanımlıyor. Kendi dönüşümünü de önde gelen İttihat ve Terakki mensuplarından Mithat Şükrü’nün “İmparatorluğun Çöküşü” başlıklı anılarına dayandırıyor. Şöyle:

1 Kasım 1918 günü, ertesi gün yurt dışına kaçacak olan İttihat ve Terakki liderleri bir aradadırlar. Mithat Şükrü’nün eşi, kocasının Ermeni tehciriyle ilgisi olmadığını belirterek Mithat Şükrü’nün kaçarak suçlu duruma düşmemesini ister. Bu kabul edilir...

İşte bu olay Murat Yetkin’in “entelektüel dönüşümünün” köşe taşıdır.

İttihat ve Terakki liderleri madem Mithat Şükrü’nün “Ermeni tehcir işleriyle alakası” olmadığı için yurt dışına kaçmasına gerek görmemiştir, o halde İttihatçılar yurt dışına Ermeni tehcirinin “insanlık suçu” olduğunun bilinciyle kaçmışlardır.

***

Ne entelektüellik ama... Ekim 1918’de 1. Dünya Savaşı bitmiş, Osmanlı Devleti mütareke istemiştir.

30 Ekim 1918’de Mondros’ta teslim antlaşması imzalanınca İttihat ve Terakki liderleri için hemen ertesi günü Almanya’ya kaçmaktan başka çare kalmamıştır.

Ötesinde, İttihat ve Terakki liderlerinin öncelikle “Ermeni kırımı” suçlamasıyla yargılanıp cezalandırılacakları savaşın galip devletleri İngiltere ve Fransa tarafından açıklanmıştır...

İngiltere ve Fransa, daha savaşın ilk yılında Ermenilerin Van’ı işgal ettikleri gün, Rusya ile birlikte yayınladıkları ortak bildiride bunu belirtmiştir. Şöyle:

“Türkiye’nin insanlığa ve medeniyete karşı işlediği suçlar karşısında müttefik devletler, Osmanlı Devleti’nin ve bu suçların faili ajanlarını sorumlu tutacaktır...”

***

İttihat ve Terakki liderlerinin Ermeni kırımı suçlamasıyla yargılanıp cezalandırılmalarına yönelik iddianame de o günlerde iki kitap halinde ortadadır:

1.) Birinci Dünya Savaşı’nın bütün şiddetiyle sürdüğü günlerde İngiliz Hükümeti’nce diplomat James Bryce ve tarihçi Arnold Toynbee’ye yazdırılan “Mavi Kitap” (1916)...

2.) Amerika Birleşik Devletleri’nin Birinci Dünya Savaşı başladığı sırada İstanbul’daki Büyükelçisi Henry Morgenthau’nun anlatımlarını içeren “Büyükelçi Morgenthau’nun Öyküsü” (1918)...

Murat Yetkin’in, İngiltere ve Fransa’nın yargısız infaz kararlılığını İttihat ve Terakki liderlerinin “suçluluk bilinci” olarak nasıl algıladığını anlamak güç... Ama daha da güç olanı, yaşamını soykırım iddialarının temelsizliğine adamış olan rahmetli Gündüz Aktan’ı (diplomat-milletvekili) “Türkiye’nin entelektüel dönüşümü” örnekleri arasında saymasıdır.

Aktan’ın “insanlığa karşı suç” ve “soykırım” için getirdiği tanımları ve Ermeni tehcirinin bu bağlamda incelenmesi gerektiği konusundaki sözlerini, soykırım olmasa da 1915’in insanlığa karşı suç olduğu biçiminde yorumluyor.

Buna karşın, Gündüz Aktan’ın tehcirin “bir grubu yok etmek kastıyla yapılmadığı” gibi, “bir sivil halkın sistematik ve kitlesel biçimde öldürülmesi olmadığını” tarihi ve hukuki gerekçeleriyle belgelendirmesini umursamıyor.

***


Tehcirin “soykırım” yerine “insanlık suçu” olarak tanımlanması, ünlü soykırım hukukçusu William Schabas’ın son zamanlarda ortaya attığı 2015 hedefidir.

William Schabas, Türklerin soykırımı kabul etmeyeceklerinin anlaşıldığını, bu nedenle ara formül olarak “insanlık suçu” denilebileceğini, bunun da İttihatçılar üzerine atılabileceğini savunuyor.

***

“Bu bir tuzaktır. Deyim yerindeyse ‘sarı öküzü’ vermektir...

Kimse hayal kurmasın. Soykırım suçlamalarında ‘Türkler’ yerine hedefe ‘İttihat ve Terakki’ ya da ‘Osmanlı’ liderlerini oturtmak olmayacak duadır.

Ermeni Soykırımı iddialarının ülkesi ve ulusuyla Türkiye’yi hedef alması, Yeni Dünya Düzeni’nin Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasındaki din savaşları öngörüsüyle ilgilidir.

Bu öngörü, açık anlatımıyla Yeni Dünya Düzeni değişmedikçe, Türkiye hep hedefte tutulacaktır.” (Uluç Gürkan, Ermeni Sorunu’nu Anlamak”,2. Baskı s. 296)

*****

Günün sorusu

Sorum bizi yönetenlere:

Ermeniler 2015 için bugünden çalışırken, siz en azından 2015’te korkunç bir hakaret ve aşağılama kampanyasıyla karşı karşıya kalacağımızın farkında mısınız?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları