loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Nereye?

Müyesser Yıldız
Tarih: 26.01.2013

Müyesser Yıldız, ''Atatürk’ün partisi CHP, 'Milliyetçilik' krizi yaşıyor. Yani CHP’nin 6 okundan birisi daha iğdiş edilmek isteniyor''...

Atatürk’ün partisi CHP, “Milliyetçilik” krizi yaşıyor. Yani CHP’nin 6 okundan birisi daha iğdiş edilmek isteniyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyük Millet Meclisi’nde, ana dilde savunma adı altında PKK’nın bir dayatması daha karşılanıp Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine bir dinamit daha konurken, CHP’li Birgül Ayman Güler’in konuşmasını bahane eden CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat istifa etti. Fırat bugün yaptığı yazılı açıklamada görevini bağımsız milletvekili olarak sürdüreceğini belirtep: " Bundan sonra da eşitlikçi ve özgürlükçü bir anlayış temelinde, genelde tüm Türkiye halklarının özelde Adıyamanlı hemşehrilerimin emrinde bağımsız milletvekili olarak çalışmalarımı sürdüreceğim." dedi. AKP, Fırat’a transfer teklifinde bulundu.

Tarih 25 Ocak 1949. Faruk Nafiz Çambıbel’le birlikte Onuncu Yıl Marşı’nı yazan Şair Behçet Kemal Çağlar CHP’den ve milletvekilliğinden istifa eder.

İstifa sebebini anlatmadan önce Behçet Kemal Çağlar kimdir, onu hatırlayalım.

Aslen Kayserili bir ailenin çocuğudur. Babasının memuriyeti sırasında bulunduğu Erzincan’da doğar. Kemal adı, hürriyet kahramanı Namık Kemal’e izafen verilir.

Behçet Kemal Çağlar halkevlerinin açılışında yazdığı ve şahsen rol aldığı Çoban Piyesi ve ardından yazdığı ve oynadığı Ergenekon Piyesi’yle Atatürk'ün dikkatini çeker. Değerli, ünlü yazarlar ve politikacılar ile yakın ilişkiler kurmasına rağmen kişisel hiçbir karşılık beklemeden, derin vatan ve Atatürk devrimleri hayranlığıyla çalışır. Atatürk ve milli temalı şiirleriyle tanınır. Gericiliği önlemek için çaba harcar, haftalık dergiler ve günlük gazetelerde bu konularda makaleler yazar. Atatürk'ün ölümü ruhunda derin bir acı yaratır, kendisini Atatürk ve O’nun devrimlerine adar.

TBMM’nin 7 ve 8’inci dönemlerinde CHP Erzincan Milletvekili olarak hizmet verir. Ancak 15 Ocak 1949’da Şemsettin Günaltay’ın Başbakan olarak atanmasının ardından Atatürk devrimlerinden taviz verildiği gerekçesiyle 10 gün sonra 25 Ocak’ta, yani 64 yıl önce bugün partisinden de, milletvekilliğinden de istifa eder. İstifa gerekçesini 1966’da kendi ağzından şöyle anlatır:

"1948 başlarında laiklik ve devletçilik ilkelerinde Atatürk’ün yolundan çıktığını gördüğüm için saflarından ayrılmaya karar verdiğim partinin bana sağladığı milletvekilliğini, Meclis kürsüsünden istifa etmek suretiyle bıraktım. Başka bir parti aday gösterdi, noter marifetiyle reddettim. Temsilciler Meclisi’ne çağrıldım, umutla katıldım. Cumhurbaşkanlığı kontenjanından senatör olmam istendi. Günlük politikadan tiksindiğim için kabul etmedim. O gün bu gündür yazarlık ve öğretmenlik yapıyorum."

Dün CHP’liler, Atatürk’ün yolundan ve ilkelerinden taviz verildiği gerekçesiyle istifa ediyordu; bugün ise taviz verilmediği için.

Sahi, CHP nereye?!..

Silvri, Hasdal, Hadımköy, Maltepe, Sincan ve Mamak’a kucak dolusu sevgiler...

Müyesser Yıldız
http://www.facebook.com/MuyesserYildiz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları