Koronavirüs (COVID-19) Enfeksiyonu tanısı nasıl konur?
Yeni Koronavirüs (COVID-19) Nedir? Yeni Koronavirüs (COVID-19) Nasıl bulaşır? Yeni Koronavirüs Enfeksiyonu tanısı nasıl konur? Yeni Koronavirüs (COVID-19) hastalarının izlemi hangi odalarda yapılmalıdır?
Yeni Koronavirüs (COVID-19) Nedir?
Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.
Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir. Koronavirüs hastalığına COVID-19 neden olur.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) Nasıl bulaşır?
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) Enfeksiyonu tanısı nasıl konur?
Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) kuluçka (İnkübasyon) süresi ne kadardır?
Virüsün kuluçka süresi 2 gün ile 14 gün arasındadır.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) belirtiler ve neden olduğu hastalıklar nelerdir?
Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.
Yeni Koronavirüs (COVID-19) hastalarının izlemi hangi odalarda yapılmalıdır?
COVID-19 hastalığı olası veya kesin vakalarının hastaneye yatışlarında standart önlemlere ek olarak, temas ve damlacık önlemleri alınmalıdır.
Hastaneye kabul gerektiren vakalar, banyo ve tuvaleti içinde olan tek kişilik, havalandırılabilen odalara yerleştirilmelidir.
Hava resirkülasyonunun yapıldığı hastanelerde filtrelerin kontrolünün düzenli yapılması sağlanmalıdır.
Tek kişilik odalar bulunmadığı durumlarda kesin COVID-19 vakaları aynı odada kohort edilebilir, ancak olası COVID-19 vakalarının ayrı yatırılması tercih edilmelidir. Zorunlu hallerde ise olası COVID-19 vakaları aynı odada hasta yatakları en az 1m aralıklı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Kohorta dahil edilen olası hastalar tıbbi maske kullanmalıdır.
Yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 2.-3.düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilmelidirler.
Kullanılacak tıbbi malzemeler hastaya özel olmalı, oda dışına çıkarılmamalıdır. Hastalar arasında ortak malzeme kullanımına izin verilmemelidir. Eğer kullanılacak ekipman (örn. steteskop, ateş ölçer) birden fazla hastada kullanılıyor ise her hasta kullanımında temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir (örn. etil alkol %70).
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları