'Kronik hastalar ve yaşlılar arasında koronavirüs salgını hızla yayılıyor'
Avrupa, Covid-19 ile mücadele etmek için yeni önlemler devreye sokarken ülke yerinde sayıyor. TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Önceliği halk sağlığı değil de ekonomik kaygılar olan hükümet gerekli önlemleri almazsa tablo daha da ağırlaşacak” dedi.
Sonbaharın gelmesiyle dünyada koronavirüs vaka ve ölüm sayısında artış yaşanıyor. Virüsten 11 milyondan fazla insanın etkilendiği Avrupa kıtasında ülkeler Covid-19 ile mücadele edebilmek için yeni önlemler devreye sokuyor. İtalya’da gece sokağa çıkma yasağı, İngiltere’de ise bir aylık karantina kararı alındı. Son olarak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülke genelinde karantina kararı aldıklarını duyurdu. Karar, 7 Kasım’da uygulanmaya başlanacak.
Ülkede ise lokanta, berber, internet kafeler gibi yerlerin saat 22.00’de kapatılmasının dışında kayda değer bir gelişme yok. Üstelik Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, hasta sayısı ve yoğun bakım doluluk oranı hızla artıyor. 4 Kasım’da açıklanan tabloya göre, vaka sayısı 384 bin 509’a, can kaybı 10 bin 558’e yükseldi. Yatak doluluk oranı yüzde 51.7’ye, erişkin yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 68.5’e ulaştı.
EKONOMİK KAYGILAR HASTALIĞI ARTIRIYOR
Yoğun bakım ve yatak doluluk oranındaki artışı BirGün’e değerlendiren TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Öncelik halk sağlığı değil de ekonomik kaygılar olduğu için hastalık hızla artıyor. AVM’lerin açılması ile başlayan ‘normalleşme’ süreci, mevsimsel grip ve okulların da açılması ile hastalığın bulaşma riski hızla arttı. Hastalık arttıkça yatak doluluk oranı ve yoğun bakımda tedavi olanların sayısı hızla artıyor” dedi.
HASTANELERDE YOĞUN BAKIM SIKINTISI
Sürecin şeffaf yürütülmesi için defalarca çağrı yaptıklarını anımsatan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yoğun bakım ve yatak doluluk oranı açıklanıyor ama bu veriler yetersiz. İl ve bölge bazında yaşanan gerçek tablo ortaya konulmalıdır. Yoğun bakımda yatan hastaların ne kadarı Covid-19 hastası, yaş aralıkları ve il il yoğun bakım doluluk oranları açıklanmalıdır.”
Özel hastanelerin yoğun bakım yataklarının kullanımının çok sınırlı olduğunu belirten Yerlikaya, “Yoğun bakım yatak sayısı fazla diye övünülüyor ama bu sayıların içerisinde özel hastanelerin yatakları da var” dedi ve ekledi: “Diyarbakır’da özel bir hastanenin yoğun bakımında Covid-19 hastası tedavi olacaksa gecesi bin TL’den başlıyor.”
Toplumsal hareketlilik ile hastalığın yayılım hızının arttığını belirten Yerlikaya, şunları söyledi: “İnsanlar canları pahasına toplu taşıma ile işe gidip gelmek zorunda kalıyor. Toplum içinde özellikle kronik hastalar ve yaşlılar arasında hastalık hızla yayılıyor. İlk süreçte 65 yaş üzerinin ve kronik hastalığı olanların evde kalması sağlandı. 65 yaş üzerinin sokağa çıkması ve kronik hastalığı olanların toplu taşıma ile işe gidip gelmeye başlamasından bu yana bu gruplarda artış gözlemliyoruz.”
"ÖNLEM ALINMASI ŞART"
Hastalıkta artış öngördüklerini ifade eden Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Grip mevsimi başladı ve sınırlı sayıda insan aşılanabilecek. Havaların soğumasıyla havasız ve kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmeye başlandı. Okullar da açıldı. Hastalıkta bir artış bekliyoruz. Bunun için önlem alınması gerektiğini söylüyoruz ama Sağlık Bakanlığı, ‘maske, mesafe’ diyerek gönüllük esasında tedbirlerden bahsediyor. Bu sorun gönüllük esası ile çözülemez. Kamusal irade ile çözülmelidir. İnsanlar toplu taşıma kullanarak işine gidip geliyor, işten atılma korkusu altında hastalık gizleniyor. Pandemi hastanede tedavi ile çözülmeye çalışılıyor ama bu yetmiyor. Toplumsal bulaşıcılığın en aza indirilmesi gerekiyor. Yoksa hastaneler de yataklar da yetmeyecek.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları