Sıklıkla da bir iç kulak probleminden kaynaklanıyor
Dengeyi sağlamada iç kulaklar, gözler, derin duyu alıcıları ve merkezi sinir sistemi gibi birçok doku ve organın görev yaptığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hamdi Yakut, denge sistemini en çok etkileyen durumların kan dolaşımı, travma, iltihap, alerji ve kronik hastalıklar olduğunu söylüyor.
Baş dönmesi yani vertigo, yaşamı zorlaştıran önemli bir denge sorunu. Baş dönmesi veya denge problemi olan kişinin detaylı bir muayeneden geçirilmesi gerektiğini belirten Yakut, baş dönmesinin birçok nedenden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Yakut, “İç kulakta sıvı basıncının artması, enfeksiyon sonucu iç kulak denge bölümündeki sinir hücrelerinin görev yapmaması, orta ve iç kulağı birbirinden ayıran zarların yırtılması, denge sisteminde oluşan iyi huylu tümörler, iç kulaktaki kalsiyum kristallerinin kontrolsüz hareketleri, araç tutması, yaşlılığa bağlı
baş dönmesi gibi daha pek çok
hastalık baş dönmesine neden olabilir” diyor.
Op. Dr. Hamdi Yakut,
baş dönmesi olan hastaların dikkat etmesi gereken noktaları ise, “Bu hastaların evde uygulayabileceği bazı egzersiz hareketleri vardır. Bunları ya doktor tarif eder ya da broşürlerle bilgi verilebilir. Bu egzersizleri aksatmadan yapmak gerekir. Ayrıca stresten kaçınmalı, çay, kahve fazla tüketilmemeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Gereken durumlarda tuz kısıtlanmasına gidilebilir. Kan şekerinin düşmemesi için yemek öğünleri atlanmamalıdır” diye özetliyor.