Savcılık, kuma getirmenin 'eşe kötü muamele' suçu olarak kabul edilebileceği görüşüne vardı
İzmir’de bir kadın “Kocam eve kuma getirdi, şikâyetçiyim” diyerek savcılığa başvurdu. Şikâyeti inceleyen İzmir Cumhuriyet Savcısı Kemal Esenkaya, resmi nikâhlı eşinin üzerine kuma getiren kocaya nasıl bir işlem yapması gerektiği konusunda meslektaşlarına danıştı.
Savcı Esenkaya, savcı ve hâkimlerin kullandığı internet sitesi üzerinden “2004-2005 yıllarındaki ceza kanunu seminerinde bu şikâyetin ‘konut dokunulmazlığının bozulması, eş için de fena muamele’ açısından değerlendirileceği söylenmişti. Bu konuda hiç uygulama yapan meslektaş oldu mu?” diye sordu.
Bingöl’ün Solhan İlçesi Cumhuriyet Savcısı Aktan Ali Öztürk, meslektaşının sorusuna şu yanıtı verdi: “Kuma, evin müşterek zilyetlerinden biri olan kocanın rızasıyla eve geldiği için, ‘konut dokunulmazlığının ihlali’ suçunun oluşmayacağını, fakat TCK’nın 232. maddesinin birinci fıkrasındaki ‘kötü muamele’ suçunun işlenmiş kabul edilebileceğini değerlendiriyorum. Zira bu maddenin konuluş amacı, darp, hakaret, tehdit gibi diğer maddelerde hükme bağlanmış eylemler dışındaki onur kırıcı muameleleri cezalandırmak. Kuma getirme de fevkalade onur kırıcı davranış olarak sayılmaya müsaittir.”
Ankara’nın Sincan İlçesi Hâkimi Yurdaner Kuter ise, kuma getirmekle hem konut dokunulmazlığı, hem de kötü muamele suçlarının oluşacağını belirterek “Aynı eylemle birden fazla suç oluştuğundan, hangi suçun karşılığı daha ağırsa o cezayla cezalandırılır. Ayrıca kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğundan manevi tazminat davası da açabilir” dedi.