Kuru baklagilleri tüketmeniz için 9 neden
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden kuru baklagiller, içerdiği B12 vitamini ve minerallerle vejetaryen ve vegan beslenenler için de önemli birer besin kaynağı.
Kışın bol bol sebzelerle sofralarınızı donatırken masanızda sağlık deposu kuru baklagillere de yer açın. Kuru baklagiller deyince akla gelen kuru fasulye, nohut, bakla, barbunya, börülce beslenmede bağışıklığı güçlendirici etkiye sahip besinlerin başında gelir. A, C, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin yanı sıra kuru baklagil ağırlıklı beslenmek hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı bir kış geçirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda kuru baklagiller, bitkisel protein içerdiğinden vejetaryen beslenmenin en önemli besin kaynaklarından birini oluşturur. Kuru baklagiller hem içerdiği bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla oldukça faydalı. Kuru baklagillerin 9 faydası…
1. Kalp hastalarına haftada 2 kez kuru baklagil
Türkiye’de görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebi; yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi. Kuru baklagiller içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını destekler. Kalp hastalığı olanların haftada iki kez yemeleri önerilir.
2. Bol bol kalsiyum
Kuru baklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca bulunur. Örneğin içerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını korur.
3. B12 deposu
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12’nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
4. Bağışıklık güçlendirici
Hastalıklara karşı direnç gösterebilmemiz için bağışıklık sistemimizin desteklenmesi çok önemli. Bunun için ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve minerallerden demir, E vitamini, magnezyum ve potasyum da bulunur.
5. Kuru fasulye ile pirinç değil, bulgur pilavı tüketin
İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da düşük. Bu sayede diyabeti olanlar için de tercih edilebilecek bir besin. Örneğin kuru fasulye+bulgur pilavı+cacık gibi bir menü porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengeler.
6. Zayıflama diyetinize ekleyin
Posalı yiyecekler kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzatır. Bu sebeple lif açısından oldukça zengin olup zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez öğesi olarak da tercih edilebilir.
7. Kansere karşı beslenmede rolü büyük
Posalı özelliğiyle kalın bağırsak floramızı da olumlu etkiler. Böylece zararlı bakterileri vücudumuzdan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden korunmaya yardımcı olur.
8. Kabızlığa posalı çözüm
Kuru baklagiller, içerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak özellikle kabızlık sorunu yaşayanların da bu sorununu çözer. Kuru baklagillerin 100 gramında yaklaşık 5 gram posa bulunur. Sağlıklı bir bireyin günlük alması gereken posa miktarı ise 25-30 gram.
9. Mercimekli bulgur pilavına ne dersiniz?
Vücuttaki hücrelerin ve dokuların yapıtaşı olan protein kuru baklagillerde bolca bulunur. Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekir. Yani 60 kg olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kuru baklagilde ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı kadar protein bulunur. Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artar (örneğin mercimekli bulgur pilavı.)
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları