Kuşlarla uçaklar çarpışınca
Göçmen kuşlar ve martılar, Atatürk Havalimanı'ndaki uçuş trafiğini zaman zaman tehlikeye sokuyor.
Durumla ilgili Atatürk Havalimanı'nda acil durum toplantısı düzelendi.
Toplantıda, uçakların Atatürk Havalimanı'na iniş ve kalkışlarında kuş çarpmalarından ötürü bazen kimi hasarlar meydana geldiği ifade edildi.
Durumun havalimanın deniz kenarında olması ve çevresindeki yerleşimlerin çöpleri nedeniyle kuşları çekmesi gösterildi. Kuşları uzaklaştırmak için kuşla mücadele aracı ve av tüfeği kullanıldığının dile getirildi.
Atatürk Havalimanı İtfaiye Müdürü Hacı Yusuf Akbaş, "Kuşlarla mücadele edebilmek için 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ne bir araştırma yaptırttık. Kuş davranışları ve kuş çarpmalarını engellemek için neler yapılabilir gibi çalışmalarımız var" dedi.
Kuşların göç yollarının ortasında yer alan Atatürk Havalimanı için düzenlenen harita önünde konuşan Akbaş, kuşların geçiş yollarını göstererek, "Göçmen kuşlar ilkbaharda Afrika'dan, Hatay üzerinden İstanbul ve Avrupa'ya doğru gidiyor. Sonbaharda da Avrupa üzerinden geliyor ve aynı güzergahı takip ediyorlar. Zaman zaman burada toplanıp birbirlerini bekliyorlar" diye konuştu.
Göçmen kuşların yanı sıra Küçükçekmece ve Marmara Denizi'ne yakın olması nedeni ile martılarda Atatürk Havalimanı'na iniş-kalkış yapan uçakları tehdit ediyor. Akbaş, martıların alıştıkları yere geldiğinin altını çizerken martılara karşı sık sık pistlere çıkarak siren ve av tüfeğiyle bu kuşları uzaklaştırmaya çalıştıklarını anlattı.
Akbaş şunları söyledi; "Çöplerini açıkta bırakmaması için çevredeki belediyelerle, işyerleri uyarılmıştır. Çevrede çöp olmaması için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Alıştıkları yere geliyorlar. Uzaklaştırmak için av tüfeğimiz var ses çıkarak korkutarak kaçırmaya çalışıyoruz. Hava trafiği çok yoğun. Kule müsaade ettiği sürece piste çıkıyoruz. Kuş geldiğinde kule uyarıyor, kuşları kovalıyoruz"
Akbaş geçtiğimiz senelere göre kuş çarpma vakalarının azaldığını da sözlerine ekledi. 2009 yılı kayıtlarında Atatürk Havalimanı'nda 57 kuş çarpması olayı gerçekleşti. Bunlardan 6'sı uçaklarda hasar meydana getirdi.
ÇÖZÜM NE?
Kuş Çarpması tüm dünyadaki hava trafiğinde yaşanan önemli sorunlardan biri olduğu için bu konuda çalışan sivil toplum örgütleri de mevcut.
Dünyadaki uygulamalarda kuşlarla uçakların çarpışmasını engellemek için yaban hayatı koruma uzmanları ile havalimanı ekiplerinin beraber çalışıyorlar...
KUŞ ÇARPMASI
Birçok olası kuş çarpmasının, kuşların son anda yön değiştirmeleri neticesinde önlendiğine inanılmaktadır. Ancak, özellikle kuşlara yön değiştirmeleri için çok az bir zaman bırakan uçaklar, yüksek hızlarda hareket ettikleri için büyük bir tehlikenin altında olurlar. Çarpışmaların büyük bir çoğunluğu kuşların çoğunun bulunduğu yere yakın yerlerde meydana gelmektedir. Bundan ötürü de kuş çarpmalarının çoğunluğu hava araçlarının kalkış ya da inişleri esnasında oluşmaktadır. Fakat yerden 20.000 ya da 30.000 feet (~7.000 m - 10.000 m) gibi yüksek irtifalarda da gerçekleşmiş kuş çarpmaları rapor edilmiştir. Uçak ve kuş çarpışmalarının %90 gibi büyük bir çoğunluğu (ICAO raporlarına göre) havaalanları yakınında ve kalkış ya da inişle ilgili uçuş fazlarında meydana gelmektedir.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları