Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nun (LABEP) 'Eğitim ve Gelecek' panellerinin ikincisini Bursa'da düzenledi.
Eğitim sisteminin tartışıldığı, yeni müfredat ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikatlarla işbirliğinin ele alındığı paneller düzenleyen Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nun (LABEP) 'Eğitim ve Gelecek' panellerinin ikincisini Bursa'da gerçekleştirdi.
Nazan Moroğlu’nun yönettiği panelin konuşmacıları Eğitim Sen MYK Üyesi Derya Yulcu, Projeniz Değiliz İnisiyatifi Temsilcisi Hülya Şen, Eğitimci Alaaddin Dinçer ve Eğitim-İş Temsilcisi Bahriye Toraman'dı.
Bursa'da düzenlenen panelin açılış konuşmasını LABEP Yürütme Kurulu Üyesi Nazan Moroğlu yaptı.
LABEP'e ilişkin bilgi veren Moroğlu, yap boz tahtasına dönüşen eğitim sisteminde kararlı adımlar atmak yerine sınav sistemleriyle oynandığını belirterek yeni getirilecek sistemin büyük belirsizliklere yol açacağını söyledi.
Panele konuşmacı olarak katılan gazeteci Emin Çapa, eğitimin kötüye gittiğini belirterek şöyle konuştu:
"Bugünün girdisi bilim, çıktısı teknoloji. Girdisi bilim çıktısı teknoloji olan bir dünyada cahil bir adamın bir katkısı olabilir mi, olamaz. Bugün bu noktaya geldik. 4 ay önce haberini yaptım, bir fare 3 boyutlu yazıcıda basılmış kas, kemik ve kıkırdak dokuyla 3 yaşatıldı. 5 yıl içinde insanlara organ nakli başlayacak. 3 boyutlu yazıcılarda böbrek, pankreas başlatıldı. Microsoft 10 yıl içinde kanseri yeneceğim. Kanser bozuk gendir, gen de bozuk kod. O zaman ben kansere yol açan bozukluğu giderebilirim, diyor. Microsoft 10 milyar dolar harcayacak.
Türkiye, 1998'de ilkokul eğitiminde dünyada 91. sırada bugün 105. sırada. Adım adım daha kötüye gidiyoruz. Eğitim dediğiniz temel bilimlerin ve gündelik hayatı sürdürecek seviyenin hayata aktarımı.
Araştırmalar şunu gösteriyor, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki öğrenciler Kore'dekilerden daha çok ders çalışıyorlar ama daha başarısızlar. Olduğumuz yerde koşuyoruz.
Türkçe eğitim verdiğimiz çocuklar kendi dillerinde okuduğunu anlamada 65 ülke içinde 42., 72 ülke içinde 50. sıraya düştü. Daha kötü olacak. İşleyen bir yer vardı; Anadolu lisesi. Bütün okulları Anadolu lisesi yaptınız. Çözümü bulduk. Ankara'daki bürokratlar PİSA testine girmeyelim, dedi! Matematikten anlamayan çocuk yüksek teknoloji üretebilir mi, okuduğunu anlamayan bir halk demokrasi, insan hakları yapabilir mi?"
Vişne Haber Ajansı
ETİKETLER : türkiye gerçeği, vişne haber ajans, vişne ajans, istanbul gerçeği, türkiye haberleri, son dakika haberler, istanbul haberleri, sondakika, LABEP, LABEP, Bursa'da 'Eğitim ve Gelecek' paneli düzenledi: Adım adım daha kötüye gidiyoruz