6 Ekim 1990’da türbana karşı tavrı ile bilinen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok evine gönderilen bombalı paketle öldürülüşünün 27. yıldönümünde özlemle anılıyor.
6 Ekim 1990’da türbana karşı tavrı ile bilinen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bahriye Üçok evine gönderilen bombalı paketle katledilişinin 27. yıldönümünde özlemle anılıyor.
İstanbul’dan Ankara Çankaya’daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan kitap paketini açan Bahriye Üçok, içindeki bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. İki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan öldü.
Katilamı İslami Hareket adlı örgüt üstlenmiş, Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok'u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söylemiş, aynı kişi “İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtmişti.
Bahriye Üçok kimdir?
Bahriye Üçok 1919’da Trabzon’a doğdu. Yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nde tamamladı. 1964’te “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı teziyle doçentliğe yükseldi. Üçok, 1971 yılında Senatör seçildi. 5 yıl boyunca Cumhuriyet Senatosu Divan Üyeliği yaptı. 1977’de CHP’ye katıldı. 12 Eylül’den sonra kurulan Halkçı Parti’nin 1983’te kurucu üyesi oldu ve bu partiden Ordu milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1986’dan itibaren Sosyal Demokrat Halkçı Parti üyesi oldu ve 1990 Eylül’ünde bu partinin Parti Meclisi Üyesi seçildi. Özellikle “Laiklik ve Kadın Hakları” üzerine yazıları ve söylemleri olan “Laikliğin Savunucusu İlahiyatçı” denilen aydın din bilginiydi. Öldürüldüğünde, SHP’nin hazırladığı “Laiklik Raporu”nun çalışmalarını yürütüyordu.
Fransızca, Arapça ve Farsça dillerini bilen Üçok'un, "İslam'dan Dönenler", "Yalancı Peygamberler" ve "İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar" adlı üç kitabı bulunuyor. Üçok, katıldığı toplantılarda sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durmuş ve "laikliğin savunucusu ilahiyatçı" olarak tanınıyordu.