loading
close
SON DAKİKALAR

LÖSEV, Lösemisiz ve Kansersiz Bir Dünya için Uyarıyor!

LÖSEV, Lösemisiz ve Kansersiz Bir Dünya için Uyarıyor!
Tarih: 01.04.2023 - 09:51
Kategori: Sağlık, Yaşam

LÖSEV, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda deprem felaketinin ardından enkaz yığınlarındaki asbestin bölgenin geleceğini tehdit ettiği noktasında uyarıyor.

LÖSEV KANSERLE MÜCADELEDE ÖN SAFHADA LÖSEV, LÖSEMİSİZ VE KANSERSİZ BİR DÜNYA İÇİN UYARIYOR!

LÖSEV, 1-7 Nisan Kanser Haftası’nda deprem felaketinin ardından enkaz yığınlarındaki asbestin bölgenin geleceğini tehdit ettiği noktasında uyarıyor. Tarım arazilerinden temiz su altı kaynaklarına kadar etkili olan asbest, sağlık tehdidi oluşturmaması adına enkaz ve moloz taşıma sürecinin, ivedilikle bilimsel temeller doğrultusunda planlanması ve uygulanması gerektiğine işaret ediyor.

1-7 Nisan’ın Kanser Haftası olması dolayısıyla Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), dünyadaki ölüm nedenleri arasında yer alan ve kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan, kansere karşı 25 yıldır toplumsal farkındalığın artması, tarama programlarının yaygınlaştırılması, erken tanı ve tedavinin öneminin anlaşılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor.

Kanserden Korunma Yolları

LÖSEV, kanser tanısının bireyi ve aile üyelerini fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal açıdan derinden etkilediğini vurguluyor. Kanserden korunmada tütün ve tütün ürünlerini kullanmamak, pasif içicilikten korunmak, alkol tüketiminden kaçınmak, egzersiz yapmak, kilo kontrolü sağlamak, meyve ve sebzeden zengin beslenmek, işlenmiş gıdalardan, doymuş ve trans yağlardan uzak durmak, güneş koruyucu (UVA ve UVB) kullanmak, solaryumdan uzak durmak, aşırı güneş maruziyetinden sakınmak, Hepatit B virüsüne karşı aşılanmak birincil korunma içinde yer aldığına işaret ediyor.

Lösemi Tedavisinde Yüzde 20’lerden Yüzde 94’lere Taşınan Başarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) verilerine göre; Dünya genelinde her yıl 0-19 yaş arasında, yaklaşık 400 bin çocuk ve genç kanser tanısı alıyor. LÖSEV,  lösemi tedavisinde 1990’lı yıllarda yüzde 20’lerde olan başarı oranını, 25 yıldır verdiği mücadele ile yüzde 94’lere taşıyor.

DSÖ’nün 2040 yılında kanser teşhisi konulan kişi sayısının yaklaşık 28 milyon 887 bine yükselmesi öngörüsüne dikkati çeken LÖSEV, ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinden sonra gündeme gelen kimyasal atıklar ve asbest tehlikesine karşı ilk günlerden bu yana moloz yığınlarının rastgele alanlara boşaltılması, güvenli ve uygun şartların sağlanmaması yönündeki endişelerini dile getiriyor.

LÖSEV, lösemisiz ve kansersiz bir dünya için deprem sonrasındaki yıkımlarda, asbest söküm analizi yapılmadan ana yıkıma izin verilmemesinin ve bölgede çalışan işçilerin sağlığını güvence altına alacak önlemlerin titizlikle sağlanmasının gerektiğine işaret ediyor. Moloz yığınlarının kaldırılması ve hafriyat dökümü sırasında oluşacak toz bulutuyla birlikte asbest ve diğer zararlı maddelerin bulut, hava ve su ile karışmasıyla oluşacak maruziyetin yıllar içinde; akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri, gırtlak ve yumurtalık kanserinin yanı sıra tozun akciğerlerde birikmesi ile akciğer dokusunda hasar gibi ölümcül sonuçlar yaratabilecek hastalıkların nedeni olduğu konusunda uyarıyor.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları