Lübnan'da İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 558 oldu
Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 50'si çocuk, 95'i kadın olmak üzere ölenlerin sayısı 558'e yükseldiğini duyurdu.
Ne olmuştu?
İsrail ordusu, önce Lübnan'ın güneyine hava saldırısı başlattığını duyurmuştu, daha sonra da başkent Beyrut'ta saldırılar düzenlemişti. İsrail'in Lübnan'a saldırılarının ardından Hizbullah da İsrail'e roket saldırısıyla karşılık vermişti. Böylece İsrail'in ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik hava operasyonu başkent Beyrut'a kadar uzanmış oldu.
İsrail ordusu, Lübnan'da 24 saat içinde binden fazla hedefi vurduğunu açıklamıştı. İsrail savaş uçakları, toplam 650 saldırı gerçekleştirdi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail'in hava saldırılarını “kelimenin tam anlamıyla bir soykırım” olarak nitelendirirken Tel Aviv yönetimi İsrail'de olağanüstü hal ilan etti. İsrail ordusunun başkent Beyrut'taki saldırılarda Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Ali Karaki'yi hedef aldığı bildirilmişti.
Ancak Hizbullah, Karaki'nin “iyi ve sağlıklı olduğunu ve güvenli bir yere taşındığını” teyit etmişti.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını kınamıştı. Kınama açıklamasında "İsrail’e kayıtsız şartsız destek veren ülkeler, Netanyahu’nun siyasi çıkarları uğruna kan dökmesine yardım etmektedirler" ifadeleri kullanılmıştı.
Orta Doğu'da yeni eşik; Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsiz patlatıldı
ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlendi. İran destekli militan grubun kullandığı binlerce çağrı cihazı ve el telsizi patlatıldı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 37 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı'nın ilk gününden itibaren Hamas'ın yürüttüğü savaşa İsrail'in kuzey, Lübnan'ın güney sınırında destek veren Hizbullah için ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Grubun lideri Hasan Nasrallah da "Ağır bir darbe aldık. Direnişin tarihinde daha önce görülmemiş düzeyde bir darbeydi" ifadeleriyle saldırının boyutunu kabul etti.
İlk saldırı çağrı cihazlarına
Önce Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları, 17 Eylül'de saat 15.30 sularında eş zamanlı olarak patlatıldı. Saldırıdan birkaç ay önce, Nasrallah, militanlara ve özellikle de gerginliğin yüksek seviyede olduğu güney sınırında bulunanlara akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu. Hizbullah, bu uyarılar nedeniyle İsrail'in sızma tehditleri ortasında güvenli iletişimin bir yolu olarak çağrı cihazlarını tercih ediyordu. Lübnan'ın çeşitli yerlerinde ve Suriye'de binlerce çağrı cihazının patlatılmasıyla 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyordu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları