loading
close
SON DAKİKALAR

Madencilerden özelleştirme protestosu

Madencilerden özelleştirme protestosu
Tarih: 14.07.2016 - 21:04
Kategori: Sendika

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 müessesesinden en büyüğü 3 bin işçinin çalıştığı Karadon Müessese Müdürlüğü'nün özelleştirme kapsamına alınması talebi, yaklaşık 5 bin maden işçisinin katıldığı eylemle protesto edildi.

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 5 müessesesinden en büyüğü 3 bin işçinin çalıştığı Karadon Müessese Müdürlüğü'nün özelleştirme kapsamına alınması talebi, yaklaşık 5 bin maden işçisinin katıldığı eylemle protesto edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, TTK Karadon Müessesesi'nin özelleştirme kapsam ve programına alınmasını talep etmesi üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, TTK'dan müessesenin envanter bilgilerini istedi. Kurumda örgütlü olan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetimi, müessesenin özelleştirileceği iddiaları üzerine eylem kararı aldı. Kuruma ait maden ocaklarında çalışan işçiler, bugün iş çıkışında kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplandı. 5 müesseseden gelen el ve yüzleri kömür karası içindeki işçilere vatandaşlar da destek verdi. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir de destek oldu. Kalabalık, 'Zonguldak, madenci omuz omuza', 'Madenci ekmeğine sahip çık', 'Vur vur inlesin Ankara dinlesin' sloganları attı.

'ZONGULDAK ÜZERİNDE KARA BULUTLAR DOLAŞIYOR'

Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak üzerinde 1990 ve 1994 yıllarında, 5 Nisan kararlarında olduğu yine kara bulutlar dolaştığını, maden ocaklarının, demir-çelik sektörünün tehdit edildiğini söyledi. Demirci, "Ülkemiz sanayisinin belini kırmak istiyorlar. Uluslararası tekeller ve yerli işbirliklçileri, kendi kazançlarını artırmak için bizi, Zonguldak ve bölge halkını, sonra da ülkemiz insanlarını işsizliğe, açlığa, yoksulluğa mahkum etmek istiyorlar. Bugün bunun ilk adımını TTK Karadon Müessesesi'nde atmak istiyorlar. Çünkü Karadon Müessesesi, TTK'nın bel kemiğidir. En kısa sürede TTK'dan kurtulmanın hesabını yapıyorlar. Buna izin verecek miyiz? TTK'nın özelleştirilmesi girişimlerinden vazgeçildiği resmen açıklanıncaya kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecek. Son nefesimize kadar, bir tek arkadışımız dahi ayakta kalsa bu mücadele, madenci kardeşlerimiz ve Zonguldak halkımızla birlikte devam edecektir" dedi.

'SESİMİZİ YERALTINDAN 8 ŞİDDETİNDE DEPREM GİBİ DUYURURUZ'

AK Parti sorumluları ve milletvekillerini Zonguldak'taki mücadele sahip çıkmaya davet eden Demirci, şöyle konuştu:

"Biz madenciler ve Zonguldak halkı olarak 1990 ve 1994'de tek yürek ve tek ses olarak bu yanlışa nasıl 'dur' dediysek, bugün de engel olacağız. Bu hükümet de Zonguldak'ın TTK'ya, Türkiye'nin de Zonguldak'a ihtiyacı olduğunu görecektir. Biz Zonguldak gerçeğini hep birlikte anlatmaya devam edeceğiz. Sesimizi, bu çığlığımızı buradan, yer üstünden duymazlarsa, yeraltından 8 şiddetinde deprem gibi duyurmaya devam edeceğiz. Bu ses 1990 yılında Türkiye'de ve dünyada yankılanmış, siyasi iktidar bedelini ödemiştir. Bu ses 1994 yılında Türkiye'nin dört bir yanında yankılanmış ve o siyasi iktidar bedelini ödemiştir."

'ÖZELLEŞTİRMENİN ÖLÜM DEMEK OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

2010 yılından bu yana kurum yönetiminin ısrarlı talebine rağmen siyasi iktidarın TTK'ya işçi almadığını, bugün 5 bin 500 civarında işçi açığı olduğunu vurgulayan Demirci, şöşle devam etti:

"Göz göre göre TTK'nın zararı büyüdü. Türkiye'nin ithalatı arttı. Zonguldak göç verdi. Türkiye'nin dış borcu arttı. Aslında kaybeden sadece Zonguldak değildir, Türkiye'dir. Kazanan yabancı devletler, yabancı şirketler ve ithal kömürü Türkiye'ye getirenlerdir. Türkiye'de sadece bizim bölgemizde 100-150 yıl ülkemiz demir çelik sektörüne ve sanayisini güvencede tutacak taşkömürü rezervi var. Başka yerde yok. Biz madenciler ve bölge insanı özelleştirmenin ölüm demek olduğunu gördük. Biz 'güzel öldüler' sözünü unutmadık. Ölümden ötesi yok. Biz hergün ölümü yaşayanlardanız. Biz hergün helalleşenlerdeniz. Biz yerin yüzlerce metre altında kendimizi önce Allah sonra arkadaşlarımıza emanet ederiz. Son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. İşimize, aşımıza, Zonguldak'a, geleceğimize, ülkemize, milletimize sahip çıkacağız. Bugün madenciler burada, önümüzdeki günlerde tüm Zonguldak meydanlarında olacak ve bu yanlışı mutlaka durduracağız."

Açıklamanın ardından kalabalık, kentin en işlek caddesi Gazipaşa'yı takiben Valilik önüne kadar özelleştirme karşıtı sloganlarla yürüyerek eylemi bitirdi.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları