loading
close
SON DAKİKALAR

Madencilerden 'Sloganik şeylerle sözümü kesmeyin' diyen Erdoğan'a yanıt

Madencilerden 'Sloganik şeylerle sözümü kesmeyin' diyen Erdoğan'a yanıt
Tarih: 05.04.2017 - 18:32
Kategori: Sendika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İşçi alınsın, üretim artsın' sloganı atan Zonguldaklı madencilere yönelik, 3 bin-3 bin 500 kişiyi buraya alan benim. Bana slogan atmayın, bunu başkalarına yapın' sözlerine Genel Maden İş Sendikası'ndan yanıt geldi.

Genel Maden İş Sendikası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Zonguldak'taki toplu açılış töreninde 'İşçi alınsın, üretim artsın' sloganı atan madencilere yönelik, 3 bin-3 bin 500 kişiyi buraya alan benim. Bana slogan atmayın, bunu başkalarına yapın" sözlerine bir açıklamayla yanıt verdi.

Sendikadan yapılan açıklamada, AKP'nin iktidara geldiği 2002'de TTK’da 15 bin 119 işçi çalıştığı hatırlatılarak, o tarihten sonra farklı zamanlarda olmak üzere toplam 5 bin 831 işçi alındığı ifade edilerek, "Yani 3 bin 500’den daha fazla işçi alındı. Ancak bugün Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndaki (TTK) işçi sayısı 7 bin 876’dır ve iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder noktadadır" denildi.

Açıklamada, "2002 yılında 620 binlerde olan Zonguldak’ın nüfusu bugün 595 binlere inmiştir. Zonguldaklı işsiz gençlerin başka illere göç ettiği ve bir çoğunun da ölümü göze alarak kaçak ocaklarda çalıştığı bu ortamda TTK’da istihdam edilmelerini talep etmek öncelikle siyasetçilerin görevidir. Zonguldak halkı adına asıl cevap vermesi gerekenler iktidar partisinin milletvekilleri ve siyasi kadrolarıdır.

Genel Maden İş Sendikası'nın yaptığı açıklama şöyle:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 4 Nisan 2017 tarihinde toplu açılış töreni için geldiği Zonguldak’ta halkımıza hitap etti.

Madenci Anıtı’nda yapılan mitinge başta maden işçileri olmak üzere ilçelerden ve çevre illerden de katılım oldu.

Kürsüye ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak çıktığında madenci arkadaşlarımız “İşçi alınsın, üretim artsın” sloganıyla, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) içinde bulunduğu duruma dikkati çekmek istediler.

TTK’nın bağlı olduğu Sayın Bakan, Bakanlar Kurulu’nda çalışma yapıldığını, özellikle redevanslı sahalarla ilgili istihdama dönük çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımız kürsüye çıktığında Zonguldak ile ilgili güzel sözler sarfettiği bir noktada madenci arkadaşlarımız yine “İşçi alınsın, üretim artsın” sloganını tekrarladılar.

Bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız, farklı bir üslupla, sözünün kesilmemesini isteyerek, “Olayı bazı fitne unsurlarının girmesiyle slogana dönüştürmeyin” dedi. Sayın Cumhurbaşkanı daha sonra “Bakın, 3 bin-3 bin 500 işçi alan benim. Bana slogan atmayın, bunu başkalarına yapın” ifadelerini kullandı.

Alana bir çoğu ocaktan çıkarak maden elbiseleriyle gelen yaklaşık 3 bin madenci arkadaşımız sendikamızın çağrısıyla alana gelmiş olup sloganlar da madenci arkadaşlarımız tarafından atılmıştır.

İktidar partisi milletvekilleri başta olmak üzere çeşitli kanallardan bilgilendirmeye çalıştığımız Sayın Cumhurbaşkanımıza doğrudan talepte bulunabilmek için madenci arkadaşlarımız gönüllü olarak alana gelmiş, işine, aşına ülkesinin ve milletinin geleceğine sahip çıkmak adına görevini yapmıştır.

Hiç kimsenin en küçük bir art niyeti yoktur. Bu slogan bizim 1990’dan beri attığımız en temel sloganımızdır. Çünkü Zonguldak’ın belkemiği olan TTK, o zamandan bugüne istikrarlı olarak norm kadroyla çalıştırılmamıştır.

Bakınız, 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi iktidar olduğunda TTK’da 15 bin 119 işçi çalışıyordu.

Kuruma, 2006 yılında 1208, 2009’da 3 bin 67, diğer yıllarda parçalı olarak 1556 işçi olmak üzere toplam 5 bin 831 işçi alınmıştır. Yani 3 bin 500’den daha fazla işçi alındı. Ancak bugün Sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde TTK’daki işçi sayısı 7 bin 876’dır ve iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder noktadadır.

Yani toplamda 13 bin 74 işçi emekli olmuştur. Öyle anlaşılıyor ki bu durum İktidar partisinin Zonguldak’taki siyasi kadroları tarafından Sayın Cumhurbaşkanımıza anlatılmamıştır. Ne yazık ki bu eksiği kapatmak maden işçilerine düşmüştür.

Sürekli yaşanan emeklilikler nedeniyle alınan işçi sayısı üretimi artıracak bir anlam ifade etmemiştir. Ve TTK, tarihinin en düşük işçi sayısıyla çalışmaktadır.

Kaldı ki 15 yıldır iktidarda olan hükümetin bakanları bu kurumda üretim artmaması konusunda hiç kimseye hesap sormamıştır.

Biz maden işçileri olarak kurumda bize verilen görevi eksiksiz yapıyoruz.

Kurumun bugünkü halinden en son sorumlu tutulacak kişiler maden işçileridir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu söylemi sadece maden işçilerini değil tüm Zonguldak halkını derinden üzmüştür. Madenciler ve Zonguldak halkı bunu hak etmiyor.

2002 yılında 620 binlerde olan Zonguldak’ın nüfusu bugün 595 binlere inmiştir. Zonguldaklı işsiz gençlerin başka illere göç ettiği ve bir çoğunun da ölümü göze alarak kaçak ocaklarda çalıştığı bu ortamda TTK’da istihdam edilmelerini talep etmek öncelikle siyasetçilerin görevidir.

Zonguldak halkı adına asıl cevap vermesi gerekenler iktidar partisinin milletvekilleri ve siyasi kadrolarıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları