Sektörü 1 trilyon dolarlık Türkiye pazarı bekliyo
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Divriş, sektörün Türkiye'de 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek bin projeye odaklandığını ve sektörü 1 trilyon dolarlık Türkiye pazarının beklediğini kaydetti.
Divriş, yazılı açıklamasında, bu yıl sektörün yüzde 35 civarında bir büyüme yaşayacağını belirterek, geçen yılki satış rakamlarının 7 bin 700 adet olduğunu, bu yılı ise 10 bin 500 adetlik bir satışla kapatmayı öngördüklerini, 2014 yılında ise bu rakamın 19 bin adedi zorlayacağını ifade etti.
Sektörün Türkiye'de 2023 yılına kadar gerçekleştirilecek bin projeye odaklandığını vurgulayan Divriş, şöyle devam etti:
''12 yılda sadece ulaştırma sektörüne 368 milyar dolarlık yatırım planlanıyor. Bunun yanı sıra aynı süre içerisinde 130 milyar dolarlık enerji yatırımı, sayın başbakanımızın açıkladığı çılgın projeler, 2. Boğaz Projesi, 20 bin kilometre duble yol, 5 bin kilometre uzunluğunda 12 yeni otoban, dünyanın en büyük 10 yeni limanı, köprü inşaatları, 35 ilde doğalgaz hatları, 14 bin kilometre tren yolu, 5 ayrı bölgede hızlı tren projeleri, 5 büyük suyolları, 100 adet baraj, GAP, DAP, KAP projeleri, 500 bin adet yeni konut inşaatı, 50 şehirde büyük alt ve üst yapı inşaatları, kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul, Çanakkale ve İzmir'de boğaz köprüleri, 2 tüp geçit ve yeni havaalanı projeleri sadece önemli yatırımların belli başlıları. İşte tüm bunları topladığınızda iş makinelari sektörünü 1 trilyon dolarlık Türkiye pazarı bekliyor.''
Geçen yıl 900 milyon dolar olan sektör ihracatının bu yıl 1,2 milyar dolara yükselmesini beklediklerini belirten Divriş, ihracatın 2014 yılında 3 milyar dolara, 2023 yılında ise 10 milyar dolara ulaşmasını, ihracat yapılan ülke sayısının da 127'den 160 çıkmasını hedeflediklerini kaydetti.
Sektörde 7 bin 350'si imalatta olmak üzere toplam 13 bin 500 kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Divriş, 2014 yılında istihdamın 20 bin kişiye ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.
''DÜNYANIN EN BÜYÜK FİRMALARI TÜRKİYE'DE YATIRIM İÇİN SIRAYA GİRECEK''
Türkiye pazarının genel iş makinelerinde yüzde 70'inin ithalatçı ve distribütör firmalardan, yüzde 30'unun ise yerli imalat gerçekleştiren firmalardan oluştuğunu aktaran Divriş, önceki yıllarda yaklaşık yüzde 14 olan yerli imalat oranının yüzde 30'lara çıktığının altını çizdi.
Divriş, şu görüşleri paylaştı:
''Dünyanın en hızlı büyüyen pazarına sahibiz. Bu yıl da Avrupa'nın en hızlı büyüyen pazarı konumundayız. Bu da tabii yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Örneğin Almanya merkezli ABD menşeli Kion Grubu Türkiye'de yatırım düşünüyor. Bu grubun sadece Avrupa'da 3,5 milyar avroluk cirosu var. 1 milyar avroluk satın alma gerçekleştiriyor. Firma yedek parça, yan sanayi alımlarını Türkiye'den yapmak istediğini belirtti. Bunun için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile ortak çalışma yürütülüyor. Ayrıca Fransa'dan Mecalac Grubu yatırım için hazırlık içerisinde. Çinli firmalar da yatırıma sıcak bakıyorlar, yakında dünyanın en büyük firmaları Türkiye'ye yatırım yapmak için sıraya girecek.''