Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri 33 yıl önce Maraş’ta yaşanan katliamı unutturmamak için broşür dağıttı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya şube başkanı Songül Canpolat Askeri faşist darbesini yapan zihniyetin, 33 yıldır yaşamı Türkiye toplumuna zehir ettiğini söyledi.
Askeri darbeyi yapmak ve gerici faşist zihniyetlerini toplumsal yaşama engel kılmak için Maraş, Çorum, Malatya ve Sivas illerimizde planlı Alevi katliamları yapıldığını belirten Canpolat, “Bu katliamları yapanlar ya 'yakalanamadı" veya düzmece iddianamelerle "Beraat" etti. 12 Eylül 1980 Askeri darbesine giden süreçte yapılan Maraş Katliamı insan hafızası, duygusu ve düşüncesi ile açıklanamaz. Katliam, devletin ve kurumlarının gözetiminde planlı ve programlı yapılmıştır. Bizler insanların kültürü, inancı ya da etnik kimliğinden ötürü katliama uğramamasını, katliam suçlularının hesap vermesini ve bunun için katliam dosyalarının tekrar açılmasını istiyoruz. Geçmişten kopuk bugün, bugünden bağımsız bir gelecek olamaz. 19-24 Aralık, Maraş katliamının yıl dönümü.
Maraş Katliamı (24 Aralık 1978)
Maraş Katliamı iki solcunun öldürülmesiyle başladı. Katliam 23 ve 24 Aralık 1978'de gerçekleştirildi. Katliamın hazırlık süreci 8 ay öncesine kadar gitmektedir.
MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in çeşitli dönemlerdeki konuşmaları ve MHP'nin Maraş'taki etkinlikleri katliama örnek delillerdir. Katliamdan bir hafta önce, Alevilerin ve solcuların çoğunluk olarak yaşadıkları semt ve mahallelerde görevli olduklarını ifade eden bazı kişilerin "tuhaf" bir nüfus sayımı yaptıklarını söyleyerek evleri dolaşarak, evlerde kaç kişinin yaşadığı gibi sorular sorarak ve evlere yeni numaralar vereceklerini söyleyerek kapıları kırmızı boya ile işaretlemişlerdir. Bazı belgelerde ise PTT görevlileri olduklarını söyleyen kişiler, mektupların kaybolmasını engellemek için bir çalışma yaptıklarını söylemek suretiyle kapılara boyayla işaretler koymuşlardır. Bu işaretlemelerin amacı, Alevi ve Solcu evlerini belirlemek ve kendi yandaşlarına zarar vermemektir.