MEB, 'Çocuk İşçiliği Farkındalığı' kursuna 30 saat, Kuran kursuna 205 saat ayırdı
MEB, “Çocuk İşçiliği Farkındalığı” kursuna 30, “Kuran’ı Doğru ve Güzel Okuma Tashih-i Huruf” kursuna ise 205 saat ayırdı
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, güncellenen kurs programları ile yeni açılan üç kurs programını duyurdu. Halk eğitim merkezleri bünyesinde 2018 yılının başında açılan “Kur’an-ı Doğru Anlama ve Okuma” kursunun ders saati artırılırken, “Kur’an-ı Kerim’i Doğru ve Güzel Okuma Tashih-i Huruf Kurs Programı” da uygulamaya konuldu.
Yeni hükümet sistemine geçişin ardından yayımlanan ve birçok kamu kurumunun teşkilat kanununda düzenlemeler içeren 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yurttaşlara yaygın eğitim yoluyla sağlanacak eğitim ve öğretim programlarını hazırlama görevi MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne verildi. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Anayasa değişikliklerine uyuma yönelik yayımlanan ilk KHK’nin kendisine verdiği yetkiden 24 gün sonra dini içerikli ilk kurs programını hazırladı. Kişisel Gelişim ve Eğitim alanında aynı gün onaylanan “Çocuk İşçiliği Farkındalığı” kursuna 30 ders saati ayrılırken, “Kur’an- Kerim’i Doğru ve Güzel Okuma Tashih-i Huruf” kursunun ders saati süresi 205 olarak belirlendi. Halk eğitim merkezlerinde, “Zekâ Oyunları” alanında verilecek kursların ders saati ise 80 oldu.
‘Kuran’ı anlama’ya 30 saat daha eklendi
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda yönetmelikle kaldırılan dershanelerin yerini alması planlanan halk eğitim merkezlerinde verilen dini içerikli kurslara bir yenisi daha eklendi. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, “Ulusal kültürü yaygınlaştırmak ve bulunduğu bölgenin eğitim, üretim, rehberlik ile kültür-sanat faaliyetlerini desteklemek” amacıyla kurulan halk eğitim merkezleri bünyesinde verilen, “Kuran’ı Doğru Anlama ve Okuma” kursunun toplam ders saati de 90’dan 120’ye çıkarıldı.
Eğiticilik için lise diploması
Halk eğitim merkezlerinde verilen drama kursunu verecek eğiticilerin niteliklerinde de değişikliğe gidildi. Drama kursunda eğitici olmak isteyenlere en az lise mezunu olmak ve oyunculuk alanında en az bir yıl eğitim aldığını belgelendirmek zorunluluğu getirildi. Masa Tenisi kurs programlarının eğitici niteliklerine de “En az lise mezunu olanlardan Türkiye Masa Tenisi Federasyonu veya Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi tarafından verilen en az 2’inci Kademe Masa Tenisi Antrenörlük Belgesine sahip olanlar” ibaresi eklendi.
***
Yandaşlar yönetiyor
MEB’in, “Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle Halk Eğitim Komisyonu’na, sadece komisyonun bulunduğu ildeki yetkili sendika katılabiliyor. Çoğulcu yaklaşımı dışlayan bu kararla iktidara yakınlığıyla bilinen ve daha fazla üyeye sahip olduğu için “yetkili” olan Eğitim Bir-Sen’in yöneticileri, halk eğitim komisyonlarında görev alabilecek.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları