MEB’in salgın fırsatçılığı: İmam hatipleri merkeze alacak kararlar sessiz sedasız hayata geçiriliyor
‘Proje okul’ uygulaması koronavirüs ile mücadele sürecinde de hız kesmedi. 22 imam hatip lisesi, fen ve sosyal bilimler lisesi müfredatı uygulayacak okul kapsamına alındı
Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesi sürerken Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitim planlamasında imam hatip liselerini merkeze alacak kararları sessiz sedasız hayata geçirmeye devam ettiği ortaya çıktı. Türkiye genelinde onlarca imam hatip lisesinin daha, ‘proje okul uygulaması’ kapsamında fen ve sosyal bilimler programı uygulamasına karar verildi.
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Öğrenciler tarafından tercih edilmediği için boş kalan ve kuruluş amacı din adamı yetiştirmek olan imam hatip liselerinde, eğitimin akademik düzeyini yükseltmek ve ders çeşitliliğini artırmak amacıyla yeni bir proje başlatıldı. Ankara, Konya, Muğla, Kırklareli, Amasya, Bilecik ve Rize’deki toplam 22 imam hatip lisesi, ‘özel program ve proje uygulayan okul’ kapsamına alındı. Ankara Çankaya’da yer alan Beştepe Şehitleri İmam Hatip Ortaokulu da ‘örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi’ uygulayacak okullar arasına alındı. Proje kapsamında, ‘imam hatiplerden mezun öğrencilerin ülkenin karar alıcıları’ konumuna geleceği belirtildi.
Proje okulların, iktidarın kadrolaşmasının önünü açtığını ifade eden Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Çok sayıda imam hatip lisesinin, proje okulu yapılması ile öğrenciler tarafından tercih edilmeyen bu okulların kontenjanlarının dolması ve akademik başarısının artması hedeflendi” dedi. İmam hatip liselerinin, “Din elemanı yetiştirmek” olan kuruluş amacının sınırlarının yasayla belirlendiğinin altını çizen Bozdoğan, “Bu okulların, kuruluş amacına uygun olmayan öğretim programlarını uygulamasına MEB nasıl onay vermektedir?” diye sordu.
KURGULANAN SİYASİ GELECEK
Yaşananların, MEB’in ‘2023 Vizyonu’ hedeflerinin yöneldiği yeri gözler önüne serdiğini belirten Bozdoğan, şunları söyledi:
“Yeni ortaöğretim tasarımı sadece Anadolu Liseleri ile sınırlı bir uygulama alanına sahip olacak. Bu durum, uzun vadede sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları dışında imam hatip ve meslek liselerini öne çıkarmaktadır. Bunun da öğrencilerin gereksinimleri veya bilimsel olan sonuç değil, siyasi iktidarın gelecek hedefleri ile yakından ilgili olduğu açıktır. İmam hatiplerde fen ve sosyal bilimler programı uygulaması kurgulanmış siyasi gelecekle ilgili bir konudur.”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları