loading
close
SON DAKİKALAR

MEB'ten 'tarihi' tercih: Mesleki ve teknik okullarda dünyanın yalnızca yüzde 1,4’ünde kullanılan, 20 yıl öncesinin popüler yazılımı öğretilecek

MEB'ten 'tarihi' tercih: Mesleki ve teknik okullarda dünyanın yalnızca yüzde 1,4’ünde kullanılan, 20 yıl öncesinin popüler yazılımı öğretilecek
Tarih: 24.01.2020 - 09:54
Kategori: Eğitim

MEB, mesleki ve teknik okullardaki 1 milyonu aşkın öğrenciye öğretilmesi amacıyla dünyanın yalnızca yüzde 1,4’ünde kullanılan, “Delphi” isimli yazılımı tercih etti. Yazılımcılar, öğrencilere en son 20 yıl önce popüler olan, kapalı kaynaklı bir yazılım dilinin öğretilmesi kararına tepki gösterdi. ...

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitimdeki öğrencilere yazılım geliştirme programı sağlanması amacıyla Teknoloji Grubu (BTG) ile beş yıllık protokol imzaladı. İşbirliği kapsamında bin 600’den fazla okulda, “Delphi yazılım dili” öğretileceği bildirildi. Yazılımcılar, “Dünyanın sadece yüzde 1,4’ünde kullanılan yazılım dilini çocuklara öğretmeye çalışan MEB’in amacı nedir?” diye sordu.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu’nun duyurduğu projenin amacı, “Mesleki eğitimdeki öğrencilerin ulusal ve uluslararası iş piyasasının ihtiyaç duyduğu becerilere sahip yetiştirilmesi” şeklinde açıklandı. Dünyanın dijitalleştiğini ve yazılım sektörünün öneminin sürekli arttığını dile getiren Numanoğlu’nun proje için eski bir yazılım programını tercih etmesi dikkat çekti.

KAPALI, ÖZGÜR DEĞİL

BirGün’e konuşan Bilgisayar Mühendisi Mutlu Koçak, MEB’in öğrencilere öğretmek için tercih ettiği Delphi’nin kapalı kaynaklı, özgür olmayan bir yazılım dili olduğunu anlattı. Koçak, böyle bir proje için modern programlama dillerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Delphi’nin özellikle yazım olarak eski bir yapısı var ve modern dillerle bir akrabalığı yok” diye konuştu.

YETKİNLİK KAZANMA ŞANSLARI YOK

Mesleki ve teknik liselerde öğretilmesi öngörülen programlama dilini öğrenen öğrencilerin diğer dillerde yetkinlik kazanma şansının çok az olduğunu kaydeden Koçak, “Bu dili öğrenenlerin sadece belirli bir şirketin, kapalı kaynaklı teknolojisinin sınırlı alanında çalışabilme şansı mevcut” dedi.

LABORATUVARLARA KURULACAK

Bakanlığın BTG ile işbirliği kapsamında bin 600’den fazla mesleki ve teknik okuldaki bir milyon öğrenciye ücretsiz erişim sağlanacak. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bilişim teknolojileri, biyomedikal cihaz teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon teknolojileri ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanlarında okul bilgisayar laboratuvarlarına Delphi yazılımı kurulacak.

MÜDÜR SAĞLIKÇI

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varım Numanoğlu’nun yazılım çalışmaması da dikkat çeken detaylardan. Numanoğlu’nun özgeçmişiyle ilgili MEB’in sitesinde şu bilgiler yer alıyor: “Aslen Rize Çamlıhemşin nüfusuna kayıtlı Prof.Dr. Kemal Varın Numanoğlu, 15.07.1968 tarihinde Ankara’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimi Ankara’da tamamladı. 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1997 yılında da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak tıpta uzmanlık eğitimini tamamladı.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları