loading
close
SON DAKİKALAR

Meclis Başkanı Şentop: Yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmak gerek

Meclis Başkanı Şentop: Yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmak gerek
Tarih: 03.02.2021 - 12:20
Kategori: Siyaset

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele almak hatta bence yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmak gerekir" açıklamasında bulundu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı bir canlı yayında soruları yanıtladı.

Şentop, yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili olarak, "Yeni bir anayasayı tartışmak ve bunu yaparken sadece aritmetik hesaba göre değil, Meclis'teki tüm partilerin bu tartışmanın içinde olması doğru olacaktır. Yeni anayasa tartışması, Türkiye'de birçok tartışmayı, anayasa içinde düzenlenen hükümler, kurumlar bakımından içinde barındırdığından, bence böyle bir çağrı gerçekten heyecan verici. Daha önce bu işlerin içerisinde bulunan, emek sarf eden biri olarak bunu daha büyük bir heyecanla karşıladım" dedi.

Şentop, Siyasi Partiler Kanunu'nu yeniden ele almasının hatta yepyeni bir Siyasi Partiler Kanunu yapmanın gerektiğini söyledi.

AYM'nin Enis Berberoğlu kararı ile ilgili de konuşan Şentop şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi kararını okudum. Prensip olarak katılıyorum. Diğer mahkemelerin uyması gerekiyor. Yeniden yargılanması kararına uyulması gerekir. Siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var. 140. paragrafta yeniden yargılama, infazın durdurulması kararı var. Fiilen içeride bulunmasa da infaz durumu var. Hükümlü statünün kaldırılması kararları var. Hak ihlalinin kaldırılmasına yönelik hüküm. Hak ihlali var mı yok mu ve varsa ihlalin nasıl giderilebileceği yazılabilir. Anayasa Mahkemesi orada kalmıyor. Bütün kamu kurumlarının anayasa kanunlara uyması yönünde hüküm veriyor. Anayasa mahkemesi tabiri caizse çağrı yapıyor. TBMM ye öğüt vermesi görev dışıdır. Haklı durumdaki kararları haksız duruma düşürüyor. Anaysa Mahkemesi bunları söylüyorsa açıkça yazmalı. Anayasa Mahkemesine bir yazı göndereceğiz. Tavzi ve maddi hatanın düzeltilmesi yönünde. Meclisin adını geçiriyorsun bir yerde peki ama ne yapmalı. Kesin hüküm ne zaman kalkacak, bu yönde bir yazı yok. Anayasa Mahkemesi uzun uzun anlatıyor tekrar 14. Ağır Ceza’ya yolluyor. Demek ki kendisinin bu yönde hüküm vermeye yetkisi yok. Kesin hükmün ortadan kalkması gerekiyor. Durma kararı sonrası usulüne göre meclise gelmesi, okutulması gerekir. Anayasa Mahkemesine yakışmayan kararlar var."

Şentop, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylarla ilgili de "Olaylar rektör atamasıyla ilgili değil, gözaltına alınanların çoğu öğrenci değil. Olayların arkasında profesyonel yapılar var. Türkiye bu ve benzeri olayları daha önce yaşadı bu tür niyetler içerisinde olanlar Türkiye'de asayişi bozmak ve Türkiye'yi sanki yönetilemiyormuş gibi göstermek isteyenler karşılarında hukuku yargıyı bulacaklardır, bunlara göz açtırılmayacağını söylemek isterim."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları