Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar, Başbakan'ın damadı Berat Albayrak'la buluşmasını kaleme aldı. İşte Albayrak'ın açıklamaları.
İşte Vahap Munyar’ın yazısı;
10 yıl önce dışarıda ‘Türk’üm’ demeye utananlar görürdüm şimdi çok farklı noktadayız
ÇALIK Holding’in CEO’su Berat Albayrak’la buluştuğumuzda gruptaki görev süresini hesapladı:
- Çalık Grubu’nda çalışmaya başlayalı 13 yıl olmuş. Gruba İstanbul’dayken adım attım. Sonra ABD’ye gittiğimde biraz ara verdim. Ardından oradaki işlerle yeniden döndüm. 4-5 yıldır da Çalık Holding’te CEO’luk görevini yürütüyorum.
Albayrak, söz açıldıkça grubun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’ın vizyonuna vurgu yaptı:
- Ahmet Bey’de girişimci ruh var. Ayrıca istişare etmeye özen gösterir. Herkesi dinler. Türkmenistan’da ilk yıllarda iş yapmak kolay değildi. Tekstilden inşaata, enerjiye çok başarılı işlere imza attı.
Ardından Türkiye ekonomisine dönük sohbete geçtik:
- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, önceki Başkan Durmuş Yılmaz’dan farklı olarak elini fazla açık etmeye başladı. Bunu doğru buluyor musunuz?
- Merkez Bankası’nın piyasaların önünde olması lazım. Türkiye’nin aktif para politikasına ihtiyacı var. Bence şu anda Merkez Bankası gayet iyi gidiyor.
- Yunanistan, İrlanda, Portekiz derken Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki sıkıntılar İspanya ve İtalya’ya da sıçradı. Ve tarihinde ilk kez ABD’nin notu düştü. Bu gelişmeler Türkiye’yi nasıl etkiler?
- Bugün yaşanan sıkıntılar 2008-2009’daki kadar şiddetli krize dönüşse bile Türkiye o dönemde olduğundan daha az etkilenir.
- Neden?
- Çünkü şu anda süreç daha iyi yönetiliyor. Kamu politikaları, Merkez Bankası, kamu bankaları, yani ekonominin tüm oyuncuları daha iyi yönetim sergiliyor.
Bu noktada Türkiye’ye para girişine dikkat çekti:
- Türkiye, hem kalıcı, hem kısa süreli sermaye için en güvenli liman olarak dünyada öne çıktı. Para şu anda ABD’ye mi gidecek, ya da Avrupa ülkelerine mi? En iyi adres Türkiye. Zaten gerçekleşen para girişi de bu durumu gösteriyor.
Ülkelerin “risk primi”ni gösteren CDS’lere vurgu yaptı:
- Uluslararası reyting kuruluşları notumuzu “yatırım yapılabilir ülke” konumuna yükseltmeseler de CDS’ler, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye güvendiğini ortaya koyuyor. CDS’lerdeki düzeyimiz Almanya’ya duyulan güvene çok yaklaşmış durumda.
Türk ekonomisine dışarıda duyulan güveni anlatırken, 2007 yılında yönettiği 200 milyon dolarlık tahvil borçlanmasını anımsadı:
- Biz tahvil için roadshow’a çıktığımızda Türkiye’de hem genel seçimler, hem de ardından cumhurbaşkanlığı seçimi gündemdeydi. 80-100 dolayında fon temsilcisiyle görüştük. 100 milyon dolar için çıkmıştık. 1 milyar dolarlık talep geldi.
- Ne kadar borçlanmıştınız?
- 200 milyon dolar almıştık...
Bu kez de ABD’deki öğrencilik günlerine döndü:
- Bundan 10 yıl önce (2001 krizi dönemini kastediyor), ABD’de çevremdeki bazı Türk arkadaşların “Türküm” demeye çekindiklerine, hatta utandıklarına tanık olmuş, çok üzülmüştüm. Ama bugün ülkemiz, ekonomimiz çok farklı, bambaşka bir noktada...
Berat Albayrak, 3 saat süren sohbetimiz sırasında sık sık şunu tekrarladı:
- Ben hep bardağın dolu tarafına “daha yüksek” diye bakarım. Öyle görürüm.
ABD ve Avrupa ülkelerinde yaşanan sıkıntılar hem dünyayı, hem de bizim piyasaları dalgalandırsa da Türkiye ekonomisinin şu anda “iyi yolda” olduğu görülüyor...
Yine de bardağa hep “dolu” tarafından bakmak doğru olur mu?
Cari açık finanse ediliyor, sorun yok
BERAT Albayrak’a başta reyting kuruluşları olmak üzere uluslararası kuruluşlardan yönelen “cari açık” uyarısını anımsattım:
- Ben cari açığı “kırılgan” taraf olarak görmüyorum.
- Türkiye ekonomisini övenler bile, “Ama” deyip, cari açık sorununa dikkat çekiyor.
- Cari açık finanse edilebildiği sürece sorun yok. Nitekim Türkiye cari açığı finanse edebiliyor.
Bu noktada piyasalarda yaşanan dalgalanmalara vurgu yaptı:
- Borsadaki hisse ve şirket değerleri çok gerçekçi değil. Ekonominin nabzını faiz-döviz dengesine bakarak ölçmekte yarar var.
- Dolar için bir öngörünüz var mı?
- 1.65-1.75 TL aralığına oturur...