Rekabet Kurulu’nun 2010 yılında medya takip alanındaki birleşmelerle ilgili raporu, sektördeki tekelci ve rekabetçi firmaları deşifre etti...
Medya Takip alanında yaşanan amansız rekabette, bir gerçek gün yüzüne çıktı. Rekabet Kurulu’nun medya takip sektörüne dair raporu, sektördeki bazı oyuncuların rekabet kurallarına aykırı uygulamalarına dikkat çekti.
PR Net hisselerinin Ajans Press’e devri sırasında, birleşme ile ilgili olarak Ajans Press-interpress ekonomik bütünlüğü’ne 11.732,50 TL idari para cezası verilirken; Rekabet Kurulu’nca tayin edilen raportörlerin kaleme aldığı rapor ise ilginç detaylar içeriyor.
BİRLEŞMELER REKABET KURALLARINA UYGUN MU YAPILIYOR?
10-66/1402-523 karar sayılı 21.10.2010 tarihli raporda; Ajans Press tarafından “Protokole dayanmayan maliyet paylaşımı” olarak ifade edilen iş birlikteliğinin, maliyet avantajından ziyade rakipler üzerinde baskı kurmaya dayalı ve protokollü bir birleşme olduğu belirtiliyor.
Sektörün 4 büyük oyuncusuyla ilgili derinlemesine tespitlerin yer aldığı söz konusu raporda; Ajans Press, İnter Press ve PR Net’in rekabet hukuku kapsamında düzenlenen kurallara aykırı davrandıkları belirtiliyor. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) ise bu üçlü yapı karşısında rekabeti yeniden tesis ettiğinin ve tekel oyununu bozan aktör olduğunun altı çiziliyor.
SEKTÖRDEKİ TEKEL OYUNUNU HANGİ FİRMA BOZUYOR?
Söz konusu 3’lü yapı karşısında MTM’nin ilgili pazarın en asli rekabetçi unsuru olduğu belirtilen Rekabet Kurulu raporunda: “Ajans Press-Interpress ekonomik bütünlüğü de dâhil olmak üzere, MTM’yi ilgili pazardaki tüm oyunculardan ayıran en önemli özelliği, pazarın ‘oyunbozan’ (maverick) nitelikteki aktörü olmasıdır” ifadelerine yer veriliyor. Buna göre Kurul, sektördeki tekel oyununu MTM’nin bozduğuna dikkat çekiyor.
Raporun birleşmelerle ilgili en önemli sonucu ise, geçtiğimiz aylarda ortaya atılan iddialara cevap niteliği taşıyor olması.
İşte Rekabet Kurulu tarafından görevlendirilen uzmanların; sektörle ilgili tespitleri ve kararı:
“Interpress –Ajans Press arasındaki ekonomik bağların niteliği, sadece yayınların dijital formatlarının taraflar arasındaki paylaşımından ibaret değildir. Nitekim Ajans Press’te raportörlerce yapılan yerinde incelemede, Interpress sahibi-yöneticisi Ömer ÖZKAN’dan Ajans Press sahibi ve yöneticisi Mehmet Ali ÖZKAN’a 10 Mart 2010 tarih ve “PROTOKOL” konulu bir e-posta gönderildiği tespit edilmiştir.
Söz konusu e-postanın eki niteliğindeki “PROTOKOL” başlıklı metne aşağıda yer verilmektedir: Yukarıda yer verilen protokolden, Ajans Press ile Interpress’in yalnız faaliyet alanlarına ilişkin girdi niteliğindeki yayınların dijital formatlarının paylaşımına gitmedikleri, gerek pazarlama-satış alanına yönelik gerek pazardaki diğer oyunculara karşı tam ve sürekli bir işbirliği içinde davranmayı, danışıklı ve ortak hareket etmeyi amaçladıkları net bir şekilde anlaşılmaktadır.”
Rapor; 3’lü bir yapının, tekel oyununa katılmayan dördüncü oyuncuyu sistematik bir şekilde sektör dışına atma gayretlerini ortaya koyma açısından örnek teşkil ederek, Türk ticari hayatı için hayli önem taşıyor.
Kararın tamamına, Rekabet Kurumu’nun sayfasında yer alan, kesinleşen
rekabet kurulu kararları bölümünden veya aşağıdaki linkle ulaşmak mümkün.