loading
close
SON DAKİKALAR

Medyadaki engelli ayrımcılığı sorgulanıyor

Medyadaki engelli ayrımcılığı sorgulanıyor
Tarih: 16.02.2017 - 15:46
Kategori: Medya

Şirin Park Otel’de dün yapılan medyadaki engelli ayrımcılığının sorgulandığı arama toplantısında karma engelli örgütler, kadın örgütleri ve medya mensupları bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevi Derneği (AKDAM) ile Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD) ortaklığında yürütülen “Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “ projesi kapsamında, medyada engellilere yönelik ayrımcı dille mücadele için ‘Medya Dili Kılavuzu’ hazırlık çalışmaları Adana’daki arama toplantısıyla sürdü.

Medyadaki engelli ayrımcılığı sorgulandı

Şirin Park Otel’de dün yapılan medyadaki engelli ayrımcılığının sorgulandığı arama toplantısında karma engelli örgütler, kadın örgütleri ve medya mensupları bir araya geldi.

Atölye çalışmaları yapıldı

Toplantıda katılımcılara Engelli Kadın Derneği hakkında bilgiler verildikten sonra, “Olaydan Manşete” çalışması ile “Engellilere Yönelik Algılar” konulu atölye çalışması yapıldı. BM Engelli Hakları ve CEDAW Sözleşmesi ışığında örnek haberlerin de değerlendirildiği arama toplantısında ‘Hak temelli bakış açısıyla haber yazımı nasıl olmalı’ konulu atölye çalışması da gerçekleştirildi.

Medya dili klavuzu hazırlanacak

Yapılan çalışmanın sonunda engelli hakları konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla “Medya Dili Kılavuzu” hazırlanacak. Bu kılavuz aracılığıyla engelli kadınlarla ilgili yapılan haberlerdeki ayrımcı dilin değiştirilmesine ve engelli bireylerle ilgili basmakalıp düşüncelerin eşit haklar anlayışı temelinde dönüştürülmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Proje hakkında

Proje kapsamında Nisan-Aralık 2016 döneminde, Eskişehir, Ordu, Antalya ve Bolu’da 2 fazdan oluşan ‘Farkındalık Atölyeleri’ düzenlendi. İlk aşamada; engelli kadınlar, engellilik, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet başta olmak üzere maruz kaldıkları çoklu ayrımcılık konularına dair bilgiler edinerek deneyim paylaşımında bulundular. İkinci aşamada ise örgütlenme-savunuculuk çalışmalarıyla birlikte engelli kadınların yerel ve uluslar arası düzeyde çözümün bir parçası olmaları amaçlandı. Projenin bir diğer çıktısı ise Evrensel Periyodik İnceleme ve Engelli Hakları Komitesi’ne yönelik önerilerin hazırlanması ve tavsiyelerde bulunulması olacak.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları