loading
close
SON DAKİKALAR

Mehmet Balık: İktidarın basın üzerindeki baskısı son bulmalı

Mehmet Balık: İktidarın basın üzerindeki baskısı son bulmalı
Tarih: 09.01.2017 - 16:12
Kategori: Sendika

10 Ocak 1961 'Çalışan Gazeteciler Günü' dolayısıyla Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, iktidarın basın üzerindeki baskısı üzerine açıklamalarda bulundu.

10 Ocak 1961 'Çalışan Gazeteciler Günü' vesilesiyle Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, gazetecilerin maruz kaldığı baskı ve şiddete dair açıklamalarda bulundu. Mehmet Balık, "Çalışan Gazeteciler Günü" ne ilişkin yaptığı açıklama ise şöyle: 

Gazetecilere ekonomik ve sosyal haklar sağlayan 212 Sayılı Yasanın kabul tarihi olan 10 Ocak 1961 “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Bugün ise bundan 56 yıl önce çıkarılan 212 Sayılı Basın Yasası’yla elde edilen haklar teker teker budanmış, gazetecilerin mesleki yıpranmadan doğan hakları, iş güvenceleri ortadan kaldırılmış, sendikalaşmalarının önüne engeller konulmuş, işten çıkarmalar artmıştır. Halkın haber alma özgürlüğüne yönelik sorumluluğunu yerine getiren gazeteciler hedef gösterilmiş, işten çıkarılma tehdidi, fiziksel saldırılar, haklarında açılan davalar, soruşturmalar, gözaltılar ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılmıştır.

Özellikle AKP iktidarı döneminde yaratılan yandaş basın aracılığıyla kamuoyunun haber alma ve doğru bilgilenme hakkı engellenmeye çalışılmakta, iktidarın beğenmediği, kendinden görmediği, muhalif kabul ettiği gazeteciler ve yazarlar topluca işten atılmakta, istifaya zorlanmaktadır. OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile iktidar yandaşı olmayan, bağımsız yayın yapmak isteyen televizyon ve radyoların kapılarına tek tek kilit vurulmuştur.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin raporuna göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Uluslararası basın meslek örgütlerine göre dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye ise cezaevindeki 144 gazeteci ile gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. Son olarak attığı tweetler gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık tutuklanmıştır.

Türkiye uluslararası kuruluşlar tarafından son yıllardaki sansür ve baskı politikaları nedeniyle basın özgürlüğünde dünyanın en kötü sicile sahip ülkelerinden biri olarak gösterilmektedir. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda Türkiye, 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. sıraya geriledi.

Türkiye, haber ve ifade özgürlüğünün baskı altında tutulduğu, basının egemen anlayışın çıkarlarına hizmet eder hale getirilmeye çalışıldığı bir ülke haline gelmiştir. Yaşadığımız bu günler; gelecekte Türkiye’de basının, gazeteciliğin en karanlık dönemi olarak anılacaktır.

Eğitim-İş olarak basınımızın, bilgi verme ve kamuoyu oluşturma görevlerini baskı altında kalmadan yerine getirebilmeleri için, mesleki saygınlıklarının yeniden kazandırılması gerektiğini vurguluyoruz. Tüm basın emekçilerinin “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyoruz."


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları