loading
close
SON DAKİKALAR

'Meme estetiği kadına özgüven veriyor'

'Meme estetiği kadına özgüven veriyor'
Tarih: 11.02.2012 - 20:26
Kategori: Kadın

Yarım asırdır uygulanan meme estetiğinde çok aşama kaydedildi. Hem protezler hem ameliyat tekniklerindeki gelişmeler, bu işi neredeyse sorunsuz hale getirdi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Estetik ve Plastik Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Yücel “Meme estetiğinde amaç sadece memeyi büyütmek değil, şekillendirmek de. Terzi gibi çalışıyoruz” diyor. Akın Yücel’e göre meme estetiği olup da pişmanlık duyan yok. Kanser nedeniyle memesi alınanlara yeniden meme yapan bir isim de olan Prof. Dr. Akın Yücel merak edilen konulara ışık tuttu...

Meme estetiği ne zaman gerekli? 

Memenin büyüğü de küçüğü de dert. Büyük meme sırt ve omuz ağrılarına neden oluyor, hayatı zorlaştırıyor. Kadın dar giydiğinde ‘seks bombası’ gibi geziyor. Bol giydiğinde de demode, olduğundan şişman, hantal ve yaşlı gözüküyor. Duruşu değişiyor, kambur durmaya başlıyor. Küçük ya da doğumdan sonra gevşeyip içi boşalmış meme ise özgüveni sarsabiliyor. Aslında birçok kadın memelerinden memnun değil ama çok azı ameliyat olabiliyor. 

En çok tercih edilen meme ameliyatı hangisi? 

Büyütme. Bu tipler dışadönük, modern, kendi parasını kazanan kişiler. Küçültme ameliyatlarını ise genellikle doğum yapanlar tercih ediyor. 

Meme büyütme ameliyatlarında yenilik var mı?

Silikon ameliyatları 1960’larda başladı. O zamandan beri çok ciddi aşamalar geçirdi. Şu anda kullandığımız beşinci kuşak protezlerin sorun yaratma riski gerçekten çok aza indirildi. 

Yeni nesil protezlerin içinde su mu var?

Hayır. Su olanlar artık kullanılmıyor, çünkü sonuçları iyi değil. Şu anda içi silikon jellerle dolu protezler kullanıyoruz. Bunlar jel kaçağını sızdırmayan, yapılarını koruyan, çok güvenli protezler. Genellikle damla şeklindeler, daha doğal görünüm sağlıyorlar. Protezi kas arkasına ya da önüne koymak gibi ayrımlar var... Çok ince ciltli hastalarda protezin görünmemesi için kas altını tercih ediyoruz. Cildi kalın olanlarda ise protezi meme altına koyuyoruz.

“Türk kadınları çok iri istemiyor” 

İdeal meme ölçüsü var mı? Memenin büyüklüğüne nasıl karar veriliyor?

Büyütme ameliyatlarında amaç sadece memeyi büyütmek değil, aynı zamanda şekillendirmek. Yaptığımız iş terzilik gibi oldu. Birkaç değişkene bakıyor, sonra hastayla birlikte memenin büyüklüğüne karar veriyoruz. En önemli kriter. göğüs kafesinin genişliği. Sonra protezin yüksekliğini, ardından çıkıklığını belirliyoruz. Bu üç rakamı alınca kaç gram protez kullanacağımız belirleniyor.

  Protezlerin gram ağırlığı hangi aralıkta değişiyor? 

100’e yakın seçenek var. Hepsi farklı ağırlıkta, çapta ve çıkıklıkta. Türkiye’de genellikle 200 gram kullanılıyor. Her şeyin büyüğünün makbul olduğu Amerika’da protezler 400-500’ün altına inmez. Türk kadını bu kadar büyük meme istemiyor. 

Protezi belli aralıklarla değiştirmek gerekir mi?

Eskiden 8-10 senede bir değiştirilmesi önerilirdi. Artık böyle bir şey yok. Birçok marka ömür boyu protez garantisi veriyor. Ama doğumlardan sonra meme deforme olabilir, bu nedenle doğum sonrası gevşek memeyi toparlamak gerekebilir.

  Büyütme ameliyatı ne kadar sürer?

1-2 saat. Hasta ameliyattan 2-3 saat sonra evine gider, 2-3 gün sonra işine döner. 2-3 hafta aşırı kol hareketleri yapılmaz. 6 hafta sonra ağır kol hareketi gerektiren hareketler bile yapılabilir. Kas altı uygulamaları biraz ağrılı olabilir ama meme altı uygulamalarda ağrı olmaz.

“Memeye su sıkmak riskli” 

Hamilelikte protezleri çıkarmak gerekir mi?

Hayır. Protez, süt bezlerinin tamamen arkasında durduğu için memeyle ilgisi yok. Bu yüzden emzirirken de sorun olmaz. 

Protez kanser yapar mı? 

Hayır. Memenin arkasında durduğu için mamografi gibi kanser taramalarında da sorun yaratmaz. 

Meme estetiği kadınların ruh halini nasıl değiştiriyor?

Kadının yürüyüşü, giyimi değişiyor. Kadının memeleriyle barışık olması ona özgüven ve seksapel katıyor. Başından bir sürü başarısız evlilik geçmiş ama “Göğüslerimi bir tek siz gördünüz” diyen kadınlar biliyorum. Kocasına, sevgilisine ışıkta göğüslerini göstermemiş... İlişkisini sağlıklı sürdürememiş... 

Büyütmede ameliyat dışında seçenek var mı?

Birkaç gün dolgunluk sağlamak için memeye su sıkanlar var. Ama bu yapılacak iş değil, riskli. Bir de yağ enjeksiyonları gündemde. Kişinin kendi yağ dokusundan yararlanılıyor. Ama bunu yapabilmek için hastanın yeterince yağının olması lazım. Genellikle küçük memeli kadınlarda yeterli yağ olmuyor. Bir de yağ enjeksiyonları için birkaç seans gerekli. Yağ enjeksiyonunu özellikle meme kanseri sonrasında yaygın kullanıyoruz ve müthiş sonuçlar alıyoruz.

  Meme küçültme zor bu?

Hayır, teknikler çok gelişti. Ameliyattan 3 saat sonra eve, 2 gün sonra işe gitmek mümkün. Proteze kıyasla, daha az ağrılı bir ameliyat. Hasta ertesi gün araba bile kullanabiliyor.

Kanserli hastalara 3 seansta yeni meme

 Meme estetiği yaptırmadan önce bazı kontrollere gerek var mı? 

Hem büyütme hem de küçültmeden önce mutlaka radyolojik tetkik istiyoruz. Yaşı küçükse ultrasonografi, yaşı uygunsa mamografi yaptırması gerekiyor. 

Hiç estetik için gelip memesinde kitle tespit ettiğiniz hasta oldu mu?

Meme küçültme yaptığım iki hastamda bu durumla karşılaştım. Ameliyat öncesi mamografisi normaldi ama sonrasında çıkan parçaları patolojiye gönderdiğimizde kanser teşhis edildi. Ama erken evrede olduğu için ikisi de şanslıydı. 

Kanser nedeniyle memesi alınanlara yeniden meme yapılabiliyor mu? 

Yedi kadından biri ömrü boyunca bir kez meme kanserine yakalanıyor. Kanser ileri evredeyse memenin tamamı, erken evredeyse bir kısmı alınıp üzerine radyoterapi yapılıyor. Hastada kanser yoksa ama risk altındaysa ya da tümörü çok erken evredeyse, memenin içi boşaltılıp içine protez konuyor.

  Protez ameliyatı tarihinin önemi var mı? 

Meme alındığı sırada yapmayı tercih ediyoruz. Bunun için tümörün erken evre olması lazım. Radyoterapi gerektirecek vakalarda yaklaşık 1 yıl bekliyoruz. Ama aradan 10 yıl geçse de ameliyat yapılabilir. Meme onarımında pek çok seçenek var. Uygun hastalarda protez kullanıyoruz. Protezi, hastanın derisi azsa koymuyoruz, önce dokuyu genişletmek için deriye balon koyup şişiriyoruz. Ardından, silikon koyuyoruz. Yine deri eksikliği varsa ve radyoterapi aldıysa sırttan birtakım dokular alıp memeyi şekillendiriyoruz. Meme onarımı 3 seanstan aşağı olmuyor. Biri büyük ameliyat, diğerleri de bunları destekleyen uygulamalar... Ama hastaların gözü korkmasın, bunlar çok kolay yapılabilir ameliyatlar. 

İki meme arasında fark oluyor mu?

Hiçbir zaman biri diğerinin aynısı olmuyor. Mutlaka iz kalıyor. Ama ameliyat bittiğinde görüntü birbirine çok yakın oluyor. 

Ameliyatlar pahalı mı?

Kanser hastaları için protezler SGK kapsamında. Zaten biz plastik cerrahlar meme kanserli hastalara fiyatta kolaylık sağlama eğilimindeyiz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları