8 Ocak 1996’da hayatını kaybeden Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe öldürülüşünün 17. yılında anılıyor.
8 Ocak 1996’da hayatını kaybeden Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe öldürülüşünün 17. yılında mezarı başında ve Basın Yürüyüşü ile anılıyor.
Ümraniye cezaevinde hayatını kaybeden tutukluların cenazelerini izlemek üzere Alibeyköy’e giden Metin Göktepe burada polis tarafından gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan yüzlerce kişiyle birlikte Eyüp Spor Salonu’na götürülen Göktepe’nin cesedi spor salonunu yakınında bir arsada bulunmuştu.
Yapılan ilk resmi açıklamada Göktepe’nin duvardan düşerek hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.
Olayın kamuoyunda büyük tepki çekmesi üzerine başlatılan soruşturma üzerine Metin Göktepe’nin gözaltında bulunduğu sırada polisler tarafından uygulanan şiddet sonucu öldüğü belirlenmişti.
Dünya basınının da yakından izlediği dava süreci sonunda 11 polis memurundan altısı 7 yıl 6 ay hapis cezası almış, ancak çıkan genel afla 1 yıl 8 ay cezaevinde yatarak salıverilmişti.
Göktepe için 'Basın Yürüyüşü'
Katledilen gazeteci Metin Göktepe için, yarın Esenler'de bir yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşün çağrısı şöyle:
"Evrensel Gazetesinin muhabiri METİN GÖKTEPE, 8 Ocak 1996 yılında polislerce katledildi. Suçu sadece haber peşinde koşmak ve gerçekleri halka ulaştırmaktı.
Bu katliamın hesabını sormak için bütün gazeteciler ve demokrasi güçleri birleşti. Ve “Göktepe davası”, düşünceye ve basına özgürlük mücadelesinin sembolü oldu.
Aradan yıllar geçmesine rağmen ne yazık ki ülkemiz daha da geriye gitti.
- Bugün yüzlerce muhalif gazeteci cezaevlerinde!
- Naziler sokaklarda kitapları yakardı, AKP iktidarı onları da geçerek daha basılmamış kitabı topladı.
- Sadece düşüncelerinden dolayı 600 öğrenci hapishanelerde gün sayıyor.
- Kürtlere haber yapmak bile yasaklandı ve sadece bir baskında 36 Kürt gazeteci içeri alındı. Yazıişler müdürleri için yüzlerce yıl hapis isteniyor.
- Göktepe davasının kararlı savunucularında Ahmet Şık, gazeteci Nedim Şener hiç yere cezaevindeler.
İşte bu nedenle ölümünün 16. yılında Metin olmak, bu kez düşünceye ve basına özgürlüğü en kararlı biçimde savunmaktan geçmektedir.
Bu vesileyle Metin Göktepe’yi bir kez daha anmak ve basın üzerindeki yasakları ve tutuklamaları protesto etmek için tüm halkımız YÜRÜYÜŞ’e çağırıyoruz.
8 Ocak 2012, Pazar
Atışalanı Köprüsü (Esenler)
Saat 10.30"
Vişne Haber Ajansı