AKP'nin tütün üretimini kısıtlamasına yönelik politikasına CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu tepki göstererek 'AKP iktidarı, şimdi de Türk tütün üreticisini de yok etmek için ellerini kavuşturmuştur' dedi.
AKP'nin tütün üretimini kısıtlamasına yönelik politikalarına CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu tepki göstererek 'AKP iktidarı, şimdi de Türk tütün üreticisini de yok etmek için ellerini kavuşturmuştur' dedi. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan CHP'li Dudu "Tekel’in tütün piyasasından çekilmesi sonrasında da maalesef piyasa çok uluslu sigara şirketlerinin denetimine geçmiştir. Çok uluslu şirketler ise yerli tütünden imal edilen sigaraların piyasaya girişini engellemiştir. " ifadelerini kullandı.
CHP'li Dudu'nun açıklaması şöyle:
"Türkiye’de tarım ve hayvancılık AKP marifetiyle bitirilmiştir. Masraflarını karşılayamayan, devletten üretim desteği alamayan çiftçimiz geçim derdine düşerek, artık tarım ve hayvancılıktan elini eteğini çekmiştir. Ülkemiz, Avrupa’nın birinci, dünyanın 2. sığır ithalatçısı noktasına düşmüştür. Son olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret ettiği Sırbistan’dan da et ithal etmek zorunda bırakılan ülkemiz, tarımsal açıdan maalesef Cumhuriyet tarihinin en acı tablosuna mahkûm edilmiştir. Üretimi sıfırlayan AKP iktidarı, şimdi de Türk tütün üreticisini de yok etmek için ellerini kavuşturmuştur.
Oysa ki tütün, Anadolu topraklarına Osmanlı döneminde girmiş ve yaklaşık 400 yıldır yetiştirilmektedir. Yurtdışında “Türk tütünü” tabirinin oluşması, bu ziraatın Anadolu’daki etkinliğinden kaynaklanmaktadır. Türk tütünü Virgina tütününden de yabancı tütünlerden de kalitelidir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamalarına göre bu yüzden de fındık ve üzümden sonra tütün en çok ihracat yaptığımız ürünlerin başında gelmektedir.
Ne yazık ki Başbakan Binali Yıldırım, Türk tütününü Milli Tarım Projesi’ne almamış, tütün üreticisini desteksiz bırakmıştır. Oysa üretilen tütünün her yıl yüzde 90’ı ihraç edilmektedir. Tütün ihracatı tüm engellere rağmen ülkeye yıllık 500 milyon dolar gelir getirmektedir.
SİGARA SEKTÖRÜ, ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN DENETİMİNE GİRDİ!
2002 yılında yürürlüğe giren Tütün Yasası, Türk tütün üreticisinin emeğine kibrit yakmıştır. Bu tarihten sonra tütünde destekleme alımlarına son verilmiş, sözleşmeli üretim modeline geçilmiştir. TEKEL kapatılmıştır. Tekel’in tütün piyasasından çekilmesi sonrasında da maalesef piyasa çok uluslu sigara şirketlerinin denetimine geçmiştir. Çok uluslu şirketler ise yerli tütünden imal edilen sigaraların piyasaya girişini engellemiştir.
Tütün piyasasındaki sert kapitalist düzenden dolayı tütün üretici sayısı yüzde 90’lara varan oranda azalmıştır. Rakamlar her şeyi anlatmaktadır. Tütün üretimi yüzde 62 oranında gerilemiştir. 2002 yılında yılda 405 bin 882 olan tütün üretici sayısı 2015 yılı itibarıyla 7 kat azalarak, 56 bine düşmüştür. Tütün üretimi miktarı 2002 yılında 159 bin 521 ton iken 2016 yılında 70 bin tona kadar gerilemiştir.
Tütün üretimi düşerken, tütün tüketimi artmıştır. Kaçak tütün ve sigara, Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline gelmiştir.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM SÖMÜRÜSÜ
Tütün sözleşmesinde, tütün üreticisi tedarikçi firmanın dayattığı fiyatlara mecbur bırakılmaktadır. Belirlenen kotanın dışında tütün üretmek yasaklanmıştır. 2012 yılında tütünlerin ülke genelinde ortalama alım fiyatı kilogram başına 11.58 iken 2014 yılında ortalama alım fiyatı sadece 12 TL olmuştur. 2016 yılında Ege ve Karadeniz’de tütün fiyatı kilo başına 15 TL, Adıyaman’da 10.5 TL civarındadır. 2017 yılında Hatay ve çevresinde tütünün alım fiyatı kalitesine göre 7TL ile 17 TL arasında değişmektedir. Özetle üreticinin emeği ve hakkı göz ardı edilmektedir.
2000’li yıllarda 36 il 155 ilçede tütün üretimi yapılırken, şu anda sadece 21 ilimizin 92 ilçesinde üretim yapılabilmektedir.
Hükümet, maalesef tütünü tarıma dayalı ürün kapsamına almamak için inat etmekte, tütün üreticisini düşman bellemektedir.
Türkiye’de yerli tütüncülüğünün gelişmesi için 1986 yılından itibaren yabancı tütünlere kilogram başına 3 dolar, paket başına 40 cent dolar uygulanan Tütün Fonu, AB müzakereleri çerçevesinde adım adım kaldırılmıştır
Şu anda tütün üreticisinin kişi başına aylık geliri de 1300-1500 TL arasına düşmüştür. Yani gelirleri, asgari ücretin gerisindedir.
Yerli tütünün sigaranın içinde kullanım oranı 2003 yılında yüzde 42 iken bu oran şu anda yüzde 14’e düşmüştür. Oysa ithal tütünlerin kalitesi çok düşüktür.
TÜRKİYE’DE SİGARA SATIŞI YÜKSELİYOR
AKP iktidarları, sigara kullanımına ilişkin önemli düzenlemeler yapmış, kapalı alanlarda sigara tüketimini sınırlamış, bu konuda önemli ve doğru hamleler yapmıştır. Ancak sigaranın vergisini yükselttikçe millet sigaradan vazgeçmemiş kaçak sigara ve kıyılmış tütüne yönelmiştir.
2012 yılından itibaren sigara tüketiminde başlayan ani yükseliş dikkat çekicidir. 2012 yılında 100 milyar âdete ulaşan sigara tüketimi, şu anda 105.5 milyar adede yükselmiştir. Genç nüfusun sigaraya yöneliminin artması da düşündürücüdür.
Tütün Eksperleri Derneği, yakın gelecekte Türkiye’de sigara tüketiminde ciddi bir düşüş beklenmediği yönünde tespit yapmıştır.
PEKİ SİGARA BAĞIMLILIĞI NİYE ARTIYOR?
Daha önce ürettiği tütünün yüzde 90’ını ihraç eden Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk kez AKP ile net ithalatçı olmuştur. Samsun’ların, Bafraların yerini Amerikan sigaraları almıştır. Oysa yabancı tütünün kalitesi çok düşüktür. Üstelik Amerikan sigaraları içindeki katkı maddeleri nedeniyle bağımlılığı daha da arttırmaktadır. Tüketimin artışı da buna bağlanmaktadır.
KAÇAK SİGARA SORUNU
Tütüne arka arkaya konan vergiler nedeniyle kaçak sigara tüketimi artmıştır. Şu anda (2016 yılı itibarıyla) sigarada vergi yükü yüzde 84’tür. Bu da kaçak sigara tüketimini yükseltmiştir. Tütün mamullerindeki kaçak sigaranın piyasanın yüzde 15’ini oluşturduğu tahmin edilmektedir. Kaynağı belli olmayan bu ürünler hem halk sağlığını hem de ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Türkiye’de 2015 yılında yurt içinde 8.800 kilo nargilelik tütün satışı yapılmıştır. 60 bin 200 kilo puro, 201 kilo pipoluk tütün satılmıştır. Bu da nargilelik tütün başta olmak üzere puro ve pipo tütündeki kayıt dışı ve yasa dışı üretim ve ticareti ortaya koymaktadır.
Nargilelik ürün piyasasının büyük bölümü kaçak ve kural dışı işlemektedir. ÇÜNKÜ ÜLKEMİZDEKİ
SURİYELİLER NARGİLE VE KIYILMIŞ TÜTÜNE ÇOK BÜYÜK ORANDA RAĞBET ETMEKTEDİR.
SARMALIK TÜTÜN KAYIT DIŞI
Sarma sigara için kullanılan yaprak sigara kağıdının piyasadaki satışı tamamen kaçaktır.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Torba Yasa’da şimdi de üreticiye sarmalık kıyılmış tütün yasağı getirilmektedir. Marketlerde 8-10 liradan satılan sigarayı alamayanlar sarmalık tütüne yönelmektedir. Geçen yıl 19 milyar adet makarona sarılmış tütün içilmiştir. Yani piyasanın yüzde 30’dan fazlası kaçaktır.
AKP, bir paketi 30 ila 50 kuruşa satılan makarona bir anda tam 2 lira 20 kuruş vergi koymuştur. Amaç kendi halkını ve üreticini sürekli dövmek ise AKP’nin bu konuda karnesi çok kötüdür.
Makaronun kolisine 1100 lira ÖTV’yi koymaktan rahatsız olmayan AKP iktidarı, kaçak tütün satışına 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor.
Bu üretici düşmanı düzenleme, makaron ve yaprak sigara kağıdını ticari amaçla satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor. Sarmalık kıyılmış tütün üreten, satan, satışa arz eden ve satanlara da 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası öngörülüyor. Bu iş yasaklarla çözülemez. Çözseydi tütünü toptan yasaklayan 4. Murad çözerdi!
HÜKÜMETE BURADAN SESLENİYORUZ. ELİNİZİ ÜRETİCİNİN EMEĞİNDEN, EKMEĞİNDEN ÇEKİNİZ. YABANCI ŞİRKETLERİ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİ DESTEKLEMEK YERİNE KENDİ ÜRETİCİNİZİ DESTEKLEYİN.
TÜTÜNÜ MİLLİ TARIM PROJESİNE ALIN, ÜRETİCİYE HER TÜRLÜ TEŞVİĞİ VERİN, İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇIN
PİYASADA YENİDEN BAFRA’LARIN SAMSUN’LARIN YERİNİ ALMASINI SAĞLAYARAK SİGARA TÜKETİMİNİ DÜŞÜRÜN. ÇÜNKÜ YABANCI ŞİRKETLER PİYASADA OLDUĞU SÜRECE SİGARA BAĞIMLILIĞI DA TÜKETİMİ DE DÜŞMEYECEK! NE OLUR AZICIK DA KENDİ ÜLKENİZİ VE HALKINIZI DÜŞÜNÜN!"
Vişne Haber Ajansı