loading
close
SON DAKİKALAR

Mevsimlik işçiler dönüyor: 3 kuruş parayla kışı geçirecekler

Mevsimlik işçiler dönüyor: 3 kuruş parayla kışı geçirecekler
Tarih: 29.09.2017 - 17:16
Kategori: Sağlık, Yaşam

İlkbaharda göç yolunu tutan mevsimlik tarım işçileri, memlekete dönüş hazırlığı yapıyor. İşçiler kazandıkları 'üç kuruş' parayla kışı geçirecek.

İlkbaharda Urfa’dan yola çıkan mevsimlik tarım işçilerinin sırasıyla Adana, Mersin, Ankara, İzmir ve Manisa ile son bulan yolculukları sona eriyor. Ağır çalışma koşullarının vücutlarında bıraktığı hasara dikkat çeken işçiler, koşullarının düzeleceğine inanmıyor.

İlkbaharda göç yolunu tutan mevsimlik tarım işçileri, havaların soğumasıyla birlikte sezonu kapatmanın hazırlığını yapıyor. Urfa’dan yola çıkıp, sırasıyla Adana, Mersin, Ankara, İzmir ve Manisa’da çalışan işçiler, geriye ağır çalışma koşullarının bıraktığı hastalıklar, yorgunluk ve umutsuzluğun kaldığını dile getirdi. Urfa’dan yola çıkıp Saruhan son durağında memlekete dönüş hazırlığı yapan işçiler, kavurucu sıcak ve zorlu yolculuğun sonunda elde ettikleri “üç kuruş” parayla kışı geçireceklerini dile getirdiler.

‘MEMLEKETİMİZDE İŞ OLSA GELMEYİZ’

Sabahın erken saatlerinde eşi ve 6 çocuğu ile biber tarlasının yolunu tutan Songül Peçen (48), maddi sıkıntılarından dolayı çocuklarını okula gönderemediğini söyledi. Zor ve zahmetli yolculuğun verdiği bıkkınlığı dile getiren Peçen, “Kendi memleketimizde işimiz, imkanlarımız olsa neden buralarda olalım” diyor.

‘ÖMRÜMÜZ GÖÇLE GEÇİYOR’

Yaşadıkları sorunların görünmediğinden yakınan Abdullah Akbaba da (55), Akçakale’den eşi ve 5 çocuğuyla birlikte 6 ay önce sırasıyla Adana, Mersin, Ankara, İzmir ve Manisa’nın Saruhan ilçesine geldiğini anlattı. Güneşten oluşmuş yüz lekeleri ve kırışıklıkları gösteren Akbaba, “Bunların hepsi emek ve yaşam mücadelesi” diyor. Yaşamın adil olmadığını vurgulayan Akbaba, “Bizim gibiler, çocuklarından ve memleketlerinden uzaklar” dedi. Urfa’nın tarım topraklarının verimliliğine dikkat çeken Akbaba, şunları dile getirdi: “Kendi topraklarımızdan yararlanamıyoruz. Asıl sorun budur. Yevmiye ile çalışıp 45-50 lira alarak ömrümüz bitti. Devlet neden bunları düşünmüyor. Biraz da halkın taleplerini dinlesin. Sürekli göç, sürekli göç ile geçiyor ömrümüz.”

Dört çocukla Halfeti ilçesinden geldiğini aktaran Sultan Karaçağ da (46), kendisi gibi eşinin de mevsimlik inşaat işçisi olduğunu söyledi. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına ilişkin yetkililerin sürekli verdiği sözleri hatırlatan Karaçağ, “Sürekli ‘yapacağız edeceğiz’ diyorlar. Ama yaptıkları bir şey yok. Olan işçiye oluyor” diye konuştu.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAYACAK’

Sırtına bağladığı bebeğiyle biber toplayan Sebahat Yeşilçınar da (47), sezon boyunca hastalık ve ağır çalışma koşulları ile mücadele ettiklerini ifade etti. Her yıl aynı sorunları yaşamalarına rağmen çözüm bulunmadığını ifade eden Yeşilçınar, 6 ay aradan sonra evine döneceği için mutlu olduğunu dile getirdi. Bir sonraki sezona kadar kendileri açısından değişen bir şey olmayacağını anlatan Yeşilçınar, tek çözümün Urfa’daki tarım arazilerinin değerlendirilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

‘SENEYE DE GELECEĞİZ’

İş güvencesi ve güvenliğinden yoksun 6 ayı geride bıraktıklarını belirten Memet Çetinkaya da (60), koşullarının düzeleceğine inanmıyor. Çatinkaya, şunları ifade etti: “Kendi ekmeğimizi topraktan çıkarıyoruz. Kimseye muhtaç olmuyoruz. Fakat bu hükümet kendini düşünmekten başka bir şey yapmıyor. Kendileri bizim yaşadığımız çadırlarda bir gün yaşayamazlar. Ömrümüz bitti. 40 yıldır bu işi yapıyorum. Gelecek sene yine buraya geleceğiz. Yine bu topraklarda sağlıksız bir şekilde çalışmak zorunda kalacağız.”

MA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları