AKP iktidarından gelen baskılar nedeniyle faizi artıramayan ve politika faizini yüzde 8 olarak ilan eden Merkez Bankası’nın piyasaya yüzde 12.5 faizle borç vermesi eleştirildi.
Merkez Bankası'nın izlediği para politikasına MHP'li Erhan Usta'dan da eleştiri geldi. Usta, Merkez Bankası'nı (TCMB) ‘Kurnaz esnaf'a benzetti. Hükümetten gelen baskılar nedeniyle faiz oranlarını yükseltemeyen Merkez Bankası'nın son dönemde yüzde 8 oranındaki politika faizi yerine geç likidite penceresi olarak adlandırılan yöntemi kullanarak piyasaya yüzde 12.5 faizle borç vermesine bir eleştiri de MHP'nin ekonomi kurmaylarından Erhan Usta'dan geldi. Usta, Merkez Bankası'nın bu yolla faizleri sanki olduğundan düşükmüş gibi gösterdiğine dikkat çekerken, sosyal medya hesabından Merkez'i eleştiri bombardımanına tuttu.
MERKEZ’İN VİTRİNİ FARKLI
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Merkez Bankası'nı, vitrinine kendisinde olmayan düşük fiyatlı ürünleri koyup tüketiciyi aldatan esnafa benzeten Usta, Twitter hesabından, “Bazı mağazalarda vitrinde ayakkabı 80 TL yazar da içeriye girdiğinizde ‘O kalmadı, 180 TL'lik var' derler ya… TCMB şu anda bunu yapıyor. Madem sadeleştik, neden hâlâ kapıdan değil de pencereden, bacadan fonlanıyor finans sektörü? Neden içeride ne varsa vitrinde de o yazmıyor?” diye sordu.
8’İ GÖSTERİP 12.5’TEN SATIYOR
MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, SÖZCÜ'ye yaptığı değerlendirmede de, “Merkez Bankası politika faizini yüzde 8 diye açıklıyor ama fonlamayı borçlandırmayı hiç yüzde 8'den yapmıyor. Onun yerine geç likidite penceresini kullanıp yüzde 12.5'ten piyasaya borç veriyor. Yani yüzde 8'i gösterip yüzde 12.5'ten satıyor. Dışarıdan bakanlar, Merkez'in bu yöntemini bilmeyenler enflasyonun altında bir faizle nasıl para sattığına şaşıp kalıyor” dedi. Usta, Türkiye'nin ileri teknoloji üretemediği için ekonomideki büyümenin ülkenin daha fazla sömürülmesine neden olduğunu da söyledi.
İŞLER KONTROLDEN ÇIKMADAN ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Türkiye'nin ancak döviz kurunun arttığı dönemlerde dışarıdan para bulup büyüyebildiğine işaret eden Erhan Usta, “Dış ticaret haddi, son bir yılda yüzde 5.7 düştü. Demek ki geçen sene 100 adet gömlek satıp 1 adet otomobil almışsak, artık aynı otomobili almak için 106 adet gömlek satmamız gerekiyor. 100 yerine 106 adet üretiyoruz! Belki yüzde 6 büyüyoruz, istihdam da yaratıyoruz, daha çok çalışıp daha çok üretiyoruz, ama sömürülüyoruz. Üstelik düşen ham petrol fiyatlarından sağladığımız avantajı hızla kaybediyoruz!” diye konuştu. Usta, “Tek haneli enflasyon hedefinden hızla uzaklaşıyoruz. İşler kontrolden çıkmadan, doğru politikalarla çözümler üretmeliyiz. Hazine, TCMB, TÜİK, kalkınma gibi kurumların mesleki bağımsızlığına halel getirmemeliyiz. Bu kurumlar da sorumluluklarını yerine getirmeli” uyarılarında bulundu.