loading
close
SON DAKİKALAR
Son DakikaSon Dakika

Mimarlar Odası: AKM'nin yıktırılması anayasal suç

Mimarlar Odası: AKM'nin yıktırılması anayasal suç
Tarih: 30.06.2017 - 13:45
Kategori: Sendika
        

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için bir yıl aradan sonra yine “Projesi bitti, yıkıp yeniden çok güzel bir eseri İstanbul’a kazandıracağız” ifadesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Mimarlar Odası, 9 yıldır sanata ve sanatçıya kapalı olan AKM’nin yargı kararlarına rağmen çürümeye terk edilmesinin ve AKM’nin tümüyle yıktırılarak yerini alacak yeni yapı için proje hazırlatılmasının anayasal suç olduğunu yeniden vurguladı. Açıklamada, “İleride ‘kandırıldık’ dememeleri için bir kez daha anımsatıyor ve yetkilileri göreve davet ediyoruz” diyen Mimarlar Odası, AKM’nin İstanbul’un ve modern Türkiye mimarlığının simge yapılarından biri olduğunu belirtiyor.

Açıklamada, “AKM’nin sanata ve sanatçıya kapatılmasından bu yana, 2863 sayılı Koruma Yasası uyarınca bir kültür varlığını restore etmeyerek yıkıma terk etmek suç olduğu halde cumhurbaşkanının açıklamalarından, bizzat bilgisi dahilinde, kasıtlı olarak çürümeye ve yıkılmaya terk edildiğini öğrenmekteyiz ve bu konuda yapılan tüm suç duyuruları bugüne kadar işleme konulmamıştır” deniliyor.

“Tekrar Hatırlatıyoruz!” denilen açıklamada şu ifadelere de yer veriliyor: “AKM, tarihi boyunca birçok toplumsal etkinliğe ev sahipliği yapmış Taksim Meydanı ve Gezi Parkı ile bütünleşmiştir. Tarihi geçmişi, yaşanmışlıkları, mimari değeri ve yapıldığı dönemi yansıtması ve özgünlüğü gibi taşıdığı değerler itibarı ile ‘1. derece kentsel sit alanı’nın bir parçası olarak ‘1. grup tescilli kültür varlığı’dır. Atatürk Kültür Merkezi koruma ilkeleri çerçevesinde restorasyonu yapılarak bir an önce sanatla, sanatçı ile ve sanatseverlerle buluşuncaya kadar sürecin takipçisi olacağımız, kültür ve sanat mekânları için de adalet isteğimiz kamuoyuna bir kez daha saygıyla duyurulur. ”

AKM neden kültür varlığı?

• AKM’nin Türkiye’nin 1970’li yıllarda kültürel etkinliklerin en yoğun olduğu kentinde toplumun kültürel gereksinmelerinin karşılanması için tasarlanan bir yapı olması, bir tasarım anlayışını yansıtması, dönemin yapım teknolojilerine sahip olması, özetle toplumun kültürel yaşamını mekâna yansıtması nedeniyle belge değeri vardır.

• AKM’nin fiziki olarak İstanbul kentinin belleğinin bir parçası olarak kimlik değeri vardır. AKM ayrıca sadece İstanbul kent sakinlerinin değil, tüm ülke insanlarının belleğinde yer alan, şu veya bu nedenle tüm toplum katmanları tarafından kullanılan ve bilinen bir yapıdır.

• AKM, yapıldığı dönemin tasarım, mimari ve teknoloji anlayışını yansıtması açısından mimari değere sahiptir.

• AKM, toplumun gereksinimlerini halen karşılayabilmesi açısından işlevsel ve ekonomik değere sahiptir.

• AKM’nin 40 yıldan fazla süredir kendisine çağdaş toplumda bir yer bulabilmesinden kaynaklanan süreklilik değeri vardır.

• AKM’nin belleğimizdeki değişik olaylarla ilişkisi bakımından kültür varlığı olması tartışılmayan birçok yapıdan çok daha fazla anı değeri vardır.

• AKM, bunun da ötesinde çok önemli bir simge değerine sahiptir.

• AKM’nin özgünlük değeri vardır.

Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları